Η πρόγνωση για την Κρήτη του μετεωρολόγου Μανώλη Λέκκα ο οποίος σημειώνει ότι ο καλοκαιρία αυτή την περίοδο δεν είναι καλή καθώς χρειάζονται και οι ευεργετικές βροχές

Όπως τονίζει ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας, η καλοκαιρία συνεχίζεται στο νησί μας, αν και θα έπρεπε να την χαρακτηρίζουμε ως “κακοκαιρία” για την εποχή που διανύουμε. Οι μελλοντικές τάσεις του καιρού δεν μας ευνοούν καθόλου και η μόνη ελπίδα μας είναι να πραγματοποιηθεί μια αιφνίδια μεταβολή απο τα Βόρεια που είναι δυνατό να σηματοδοτήσει μια σημαντικά αλλάγή σε αυτή την αρνητική για τον τόπο μας εξέλιξη.

Αναλυτικά η πρόγνωση

Συνεχίζεται η καλοκαιρία με διατήρηση υψηλών θερμοκρασιών για την εποχή

Χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον, από πλευράς καιρικών φαινομένων, αναμένεται να κυλήσει και η ερχόμενη εβδομάδα, με το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού να είναι η διατήρηση των υψηλών θερμοκρασιών για την εποχή.  Η αλλαγές στη διεύθυνση του ανέμου και η πρόσκαιρη αύξηση των νεφώσεων κατά διαστήματα δεν δίνουν δυστυχώς ελπίδες για αλλαγή στην τάση ανομβρίας που συνεχίζει να ταλαιπωρεί την Κρήτη. Οι όποιες ελπίδες δημιουργούνται, προς το επόμενο ΣαββατοΚύριακο, μιας και εμφανίζεται η δημιουργία η ενός Βαρομετρικού Χαμηλού στα ΝΔ της Κρήτης,  δυστυχώς και πάλι υποβαθμίζονται λόγω του ότι τα προγνωστικά δεδομένα δίνουν μετακίνηση του προς τη  ηπειρωτική χώρα διατηρώντας στην Κρήτη μια τάση για επικράτηση μόνο Νοτίων ανέμων. Επιπλέον, και τις επόμενες ημέρες θα συνεχίσει να ευνοείται μία μεταφορά Αφρικανικής σκόνης η οποία όμως δεν σημειώνει μεγάλες συγκεντρώσεις και σε καμία περίπτωση δεν εγκυμονεί κάποια ανησυχία.

Για την Δευτέρα αναμένεται γενικά καλός καιρός με περισσότερη ηλιοφάνεια και παρά το γεγονός ότι ο άνεμος θα στραφεί από Βόρειες διευθύνσεις με την ένταση του φθάνει στα 3 – 4 Μποφώρ, η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε αρκετά υψηλά επίπεδα εποχής με την ελάχιστη κοντά στους 11°C και τη μέγιστη έως και τους  20°C κατά τόπους.

Την Τρίτη θα συνεχίσουν οι καλές καιρικές συνθήκες σε ολόκληρη την Κρήτη, ενώ από τις βραδινές ώρες αναμένεται να αυξηθούν οι νεφώσεις με τις πιθανότητες για κάποια ασθενή φαινόμενα,  περιορισμένου χαρακτήρα σε τοπικό επίπεδο, να είναι πολύ μικρές. Οι άνεμοι θα στραφούν γενικά από Ανατολικές διευθύνσεις με την ένταση του να φθάνει στα 3 – 4 Μποφώρ και η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα.

Την Τετάρτη καλός θα είναι ο καιρός για τα δυτικά του νησιού ενώ στα ανατολικά θα επικρατήσουν το πρωί πρόσκαιρα κάποιες αυξημένες νεφώσεις με τις πιθανότητες όμως και πάλι, έστω και για τοπικά ασθενή βροχή, να είναι περιορισμένες. Οι άνεμοι θα στραφούν από ΝΑ διευθύνσεις με την μέση ένταση τους να κυμαίνεται στα 3 – 4 Μποφώρ, ενώ κατά τόπους θα φθάνει έως και τα 5 Μποφώρ. Μικρή αύξηση της θερμοκρασίας θα σημειωθεί ως προς τις μέγιστες τιμές.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή αναμένεται να διατηρηθούν  οι καλές καιρικές συνθήκες με λίγες περισσότερο αυξημένες τις νεφώσεις την Παρασκευή. Οι άνεμοι θα στραφούν από Δυτικές διευθύνσεις διατηρώντας εντάσεις στα 3 – 4 Μποφώρ. Η θερμοκρασία διατηρείται επίσης στα ίδια σχεδόν επίπεδα.

Μόνο μια αιφνίδια και απρόσμενη διαταραχή από τα Βόρεια είναι δυνατό να προκαλέσει μια σημαντική αλλαγή σε αυτή την όχι και τόσο ευχάριστη εξέλιξη του καιρού για τον τόπο μας. Σε κάθε περίπτωση βέβαια καλό είναι να αρχίσουμε να μιλάμε για πρακτικές εξοικονόμησης του νερού μιας και η αναπλήρωση αυτής της παρατεταμένης έλλειψης βροχομετρικών την τελευταία περίοδο δεν είναι ότι  καλύτερο για την Κρήτη.

Λέκκας Εμμανουήλ
Μετεωρολόγος, MSc
www.meteocrete.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook