Ανακοίνωση για την ακύρωση μαθημάτων αλβανικών σε μετανάστες 2ης και 3ης γενιάς στα Χανιά εξέδωσε η Κίνηση “Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή”.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ:

“Μικρές μειοψηφίες που κινούνται με ρατσιστικά κίνητρα και που στο κέντρο τους βρίσκονται φασίστες και νεοναζί, σε Χανιά και Παλαιόχωρα προσπαθούν να ακυρώσουν τα μαθήματα των Αλβανικών σε μετανάστες 2ης και 3ης γενιάς. Χρησιμοποιούν ως πρόσχημα άλλοτε το μπλουζάκι που φόραγε ένας μαθητής, άλλοτε τη νομιμότητα των αλβανικών συλλόγων, άλλοτε το αν ο διευθυντής του σχολείου τήρησε τις νομότυπες διαδικασίες προκειμένου να πετύχουν την ακύρωση των μαθημάτων. Έχουν το θράσος να θέτουν ως προϋπόθεση, για να δώσουν οι ίδιοι την άδεια για τη λειτουργία των μαθημάτων, το αν έχουν οι Αλβανοί εκπαιδευτικοί τις αναγκαίες γνώσεις και άδειες. Λες και ενδιαφέρθηκαν για τα μαθήματα που θα κάνουν τα παιδιά. 

Πίσω από όλα αυτά βρίσκεται η ρατσιστική στοχοποίηση της αλβανικής κοινότητας. Είναι οι ομοϊδεάτες όλων αυτών που προσπαθούσαν το προηγούμενο διάστημα να εμποδίσουν τα παιδιά των προσφύγων να κάνουν μάθημα στα σχολεία του Ωραιόκαστρου και του Περάματος. Προσπαθούν να πατήσουν πάνω στο κλίμα που διαμορφώνεται από τα εθνικιστικά συλλαλητήρια για να διαμορφώσουν μέσα στα σχολεία κλίμα  διακρίσεων και αποκλεισμών ενάντια στα παιδιά των μεταναστών. Όλοι αυτοί οι θρασύδειλοι που προσποιούνται τους αγανακτισμένους πατριώτες και τους δημόσιους ελεγκτές κηλιδώνουν το όνομα των Χανίων διεθνώς.

Προφανώς δεν διανοήθηκαν ποτέ να ζητήσουν τα πτυχία και τις άδειες από τους Ολλανδούς, Δανούς Γερμανούς, Ρώσους, Σέρβους, Πολωνούς ή Άγγλους δασκάλους που κάνουν μάθημα στα παιδιά των αντίστοιχων κοινοτήτων, σε απογευματινά μαθήματα και σε σχολικά κτίρια που τους παρέχουν οι Δήμοι στα Χανιά. Δεν έθεσαν θέμα ποτέ για το ποιες μπορεί να είναι οι αντιλήψεις των γονιών των παιδιών αυτών ως προϋπόθεση για το αν θα γίνονται για παράδειγμα τα μαθήματα των Ολλανδικών. Δεν ζήτησαν ποτέ να μάθουν για την ύλη των μαθημάτων της δανέζικης γλώσσας. 

Να σταματήσει τώρα η ρατσιστική υποκρισία. Το δικαίωμα στη μόρφωση είναι οικουμενικό και καθολικό. Όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν πρόσβαση στη γνώση και σε αυτό το δικαίωμα δεν χωράει κανένας περιορισμός. Δεν αναγνωρίζουμε στους χρυσαυγίτες και στους συνοδοιπόρους τους το ρόλο του μπράβου και του πορτιέρη των σχολείων. Αν σήμερα τους εκχωρηθεί αυτός ο ρόλος για τα παιδιά των Αλβανών, αύριο θα θέσουν εμπόδια για τα παιδιά των φτωχών, των Ρομά, των αλλόθρησκων. Θα διεκδικήσουν την επιστροφή της εκπαίδευσης σε εποχές διακρίσεων για τα κορίτσια και επιβολής ελέγχου στους μαθητές, στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς από τον κάθε χαφιέ.  

Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί ότι τα παιδιά των Ελλήνων μεταναστών στις χώρες της Μ. Ανατολής θα στερηθούν τους Έλληνες δασκάλους τους γιατί οι κυβερνήσεις της Ελλάδας συμμαχούν με το κράτος τρομοκράτη της περιοχής, το Ισραήλ. Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί ότι το ίδιο θα συμβεί στα παιδιά των Ελλήνων μεταναστών στη Ν. Αφρική επειδή οι Έλληνες εφοπλιστές έκαναν μπίζνες με το καθεστώς του απαρτχάιντ.  Η ύπαρξη Ελλήνων σωβινιστών και εθνικιστών στις κοινότητες των Ελληνοαμερικανών δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για την απαγόρευση των μαθημάτων Ελληνικών στα παιδιά στις ΗΠΑ. 

Χαιρετίζουμε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων για την επανέναρξη των μαθημάτων της Αλβανικής γλώσσας στο 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου. Χαιρετίζουμε την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων για την υλοποίηση της απόφασης αυτής την Κυριακή 11/2. Καλούμε τα συνδικάτα, τους Φοιτητικούς Συλλόγους, τις μαθητικές κοινότητες, τους συλλόγους διδασκόντων στα σχολεία να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις και να παραβρεθούν στη μεγάλη γιορτή υποδοχής των παιδιών την Κυριακή 11/2 στις 5:30μ.μ.

Στις 17 Μάρτη διαδηλώνουμε σε όλη την Ευρώπη, δίνοντας συντονισμένη απάντηση παντού, ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό.”

 

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook