Παρίσι και Βερολίνο πρότειναν και επισήμως την Παρασκευή στο πλαίσιο της Συνόδου στους εταίρους τους να προσυπογράψουν σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων φρένο στο χρέος, αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, κατάργηση σύνδεσης μεταξύ μισθών-πληθωρισμού, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωζώνης.

Το «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας» οι δύο ισχυροί της ευρωζώνης θέλουν να αποτελέσει μέρος της «λύσης πακέτου» για την κρίση χρέους, οι βάσεις για την οποία φαίνεται ότι τέθηκαν στην Σύνοδο, ωστόσο κάποιες από τις προτάσεις του συναντούν σθεναρή αντίσταση από κάποιες χώρες.

Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις όλα δείχνουν ότι θα ληφθούν τον Μάρτιο στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των χωρών του ευρώ, την πραγματοποίηση της οποίας ανακοίνωσαν επισήμως Μέρκελ και Σαρκοζί.

Αποφασιστικό βήμα για την εξεύρεση λύσης χαρακτήρισε τη Σύνοδο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ολι Ρεν.

Στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών έγινε ένα αποφασιστικό βήμα προς την εξεύρεση συνολικής λύσης για την κρίση χρέους του ευρώ, δήλωσε την Παρασκευή ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Olli Rehn, όπως αναφέρει το Reuters.

H οικονομική κρίση οδηγεί την ΕΕ αναπόφευκτα στο να γίνει μία πραγματική οικονομική ένωση, τόνισε ακόμη ο κ. Ρέν από την ετήσια Σύνοδο Ασφαλείας του Μονάχου. Το 2011 μπορεί να γίνει το έτος αναζωογόνησης και μεταρρύθμισης του ευρώ, πρόσθεσε ο Επίτροπος.

Η λύση-πακέτο αναμένεται να προβλέπει τροποποιήσεις στον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Σύμφωνα με κείμενο-σχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, οι ηγέτες θα δηλώνουν ότι εξετάζουν «συγκεκριμένες προτάσεις» για να ενισχύσουν το EFSF, «έτσι ώστε να διαθέτει την αναγκαία ευελιξία και οικονομική ισχύ για να παράσχει αποτελεσματική βοήθεια».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook