Σήμα κατατεθέν η πλατεία Πυθαγόρα – Δείτε τις φωτογραφίες

Διάσημη για τις μεγάλες προσωπικότητες της ελληνικής ιστορίας, όπως τον Πυθαγόρα, τον αστρονόμο Αρίσταρχο και τον φιλόσοφο Επίκουρο, φημισμένη για το γλυκό κρασί της και αναγνωρισμένη για τα μνημεία της, όπως το Ηραίο, που έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Μέσα στις τόσες ομορφιές της, η Σάμος, το γραφικό νησί του Αιγαίου, έχει να επιδείξει και τους εξαιρετικά όμορφους οικισμούς του. Μεταξύ αυτών, και η πρωτεύουσά της, η πόλη της Σάμου.

Αμφιθεατρικά χτισμένη πάνω σε έναν όμορφο κόλπο, είναι το διοικητικό κέντρο του νησιού από την εποχή της Ηγεμονίας της Σάμου, που άρχισε η εντονότερη ανάπτυξή της. Η οικοδόμησή της τοποθετείται περίπου στα μέσα του 18ου αιώνα, και ήταν τότε το λιμάνι του Βαθέος. Ονομαζόταν δε Κάτω Βαθύ ή Γιαλός, για να ξεχωρίζει από τον παλαιότερο οικισμό Βαθύ, το σημερινό Άνω Βαθύ, που ήταν χτισμένο στην πλαγιά του λόφου.  Για μια 15ετία μάλιστα είχε πάρει το όνομα Στεφανούπολη, από τον Στέφανο Βογορίδη, πρώτο Ηγεμόνα της Σάμου. Στη συνέχεια όμως πήρε και πάλι το παλιότερο όνομά της.

Η καρδιά της πόλης της Σάμου χτυπά στην πλατεία Πυθαγόρα, που χρονολογείται από το 1864. Υπέροχα νεοκλασικά κτίσματα υπογραμμίζουν την καλαισθησία που εκπέμπει η πόλη και συνθέτουν μια γοητευτική και αρμονική εικόνα. Στην επίσκεψή σας στο νησί αξίζει να δείτε τον κολοσσιαίο Κούρο και πολλά άλλα ενδιαφέροντα αγάλματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, αλλά και κτερίσματα, κυρίως από το Ηραίο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook