Για την Περιφέρεια Κρήτης το περιβάλλον δεν είναι απλά μια προτεραιότητα αλλά αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα 

Κομβικός είναι ο ρόλος της Κρήτης στις ενεργειακές εξελίξεις στη Νοτιανατολική Μεσόγειο, όπως τόνισε ο Σταύρος Αρναουτάκης, περιφερειάρχης Κρήτης, μιλώντας στην ημερίδα διαλόγου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ηράκλειο στο πλαίσιο της διαβούλευσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης «EuroAsia».

Αναφερόμενος στην κατασκευή του θαλάσσιου καλωδίου «Euroasia» που θα συνδέει ηλεκτρικά το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα και ευρύτερα την ηπειρωτική Ευρώπη, ο κ. Αρναουτάκης επισήμανε: «Η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης που αποτελεί μέρος του διακρατικού ευρωπαϊκού έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης των συστημάτων Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, Euroasia Interconnector, σκοπό έχει τη μελλοντική αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της λεκάνης της Μεσογείου. Η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου γίνεται σύμφωνα με τις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εμπίπτει στην ενεργειακή πολιτική της, συνεισφέροντας στους ευρωπαϊκούς ενεργειακούς στόχους που έχουν τεθεί. Το έργο, χωρίς αμφιβολία, συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια και στην ανάπτυξη της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, αναδεικνύοντας τον κομβικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κρήτη στις ενεργειακές εξελίξεις της Νοτιανατολικής Ευρώπης».

Ως προς την πορεία του έργου ο περιφερειάρχης Κρήτης, επικαλέστηκε τον πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος –όπως ανέφερε ο κ. Αρναουτάκης «…σε πρόσφατη δήλωσή του ανακοίνωσε ότι εντός του τρέχοντος μήνα θα ολοκληρωθούν τα τεύχη δημοπράτησης της μικρής διασύνδεσης, ώστε να μπει πλέον το έργο σε τροχιά υλοποίησης, την ίδια στιγμή που ο Διαχειριστής βρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις με τον Euroasia Interconnector ώστε να προχωρήσει η συνεργασία για την υλοποίηση της μεγάλης διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής».

Για την Περιφέρεια Κρήτης το περιβάλλον δεν είναι απλά μια προτεραιότητα αλλά αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα και η ενεργειακή διασύνδεση περιοχών της Μεσογείου αποδεικνύουν ότι ο περιβαλλοντικός σεβασμός και η ενεργειακή ασφάλεια δεν είναι ασύμβατα αγαθά. Ειδικότερα, ο κ. Αρναουράκης, αναφερόμενος στην ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα, είπε ότι «... αποτελεί ένα έργο αναγκαίο ως προς τη σκοπιμότητα υλοποίησής του» και σημείωσε: «Θα συμβάλλει στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και την ενεργειακή σταθερότητα του νησιού. Θα βελτιώσει το συνολικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα της χώρας, καθώς θα συμβάλλει σημαντικά στον περιορισμό της ρύπανσης από την καύση άνθρακα στους συμβατικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, οδηγώντας στην ελαχιστοποίηση και σταδιακή παύση της λειτουργίας τους. Επιπλέον, η ολοκλήρωση του έργου θα οδηγήσει σε περιορισμό των χρεώσεων ΥΚΩ, που επιβαρύνονται όλοι οι Έλληνες πολίτες λόγω της μη διασύνδεσης τής Κρήτης και ανέρχεται σήμερα σε 300 εκατ. ευρώ. Γι΄ αυτό η υλοποίηση του έργου πρέπει να περιλαμβάνει την ολοκλήρωση και των δύο φάσεων, της μικρής διασύνδεσης από τα Χανιά στην Πελοπόννησο και της μεγάλης διασύνδεσης από την Κρήτη στην Αττική. Τα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη από το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης θα διαφανούν με την ολοκλήρωση και της μεγάλης διασύνδεσης Κρήτης- Αττικής».

Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αδειοδοτήσεων Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων (εθνική αρμόδια αρχή Ελλάδας) Δημοσθένης Βοϊβόντας δήλωσε: «Το μεγάλο έργο αναμένεται να ξεκινήσει τέλος 2019 αρχές 2020 και να ολοκληρωθεί σε 1,5 με 2 χρόνια, ενώ ενεργειακά θα "θωρακίσει" το νησί, θα βοηθήσει την τουριστική ανάπτυξη, και για την χώρα θα ωφελήσει στη πολύ σημαντική μείωση του κόστους παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας άρα και μείωση των λογαριασμών για τους καταναλωτές πανελλαδικά».


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook