Η Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών Περιφερειακό Τμήμα Δυτικής Κρήτης ΔΚΜ ΤΔΚ διοργάνωσε την Τετάρτη 7 Φεβ 2018 εκδήλωση για την τοπική ανάπτυξη και τα προβλήματα του κλάδου των Διπλωματούχων Μηχανικών και των μελλοντικών συναδέλφων φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης, σε συνδιοργάνωση με την ΔΑΠ.

Αναλύθηκαν και συζητήθηκαν η επιστολή προς το ΤΕΕ ΤΔΚ, τον πρόεδρο του ΤΕΕ και της ΔΚΜ και την ΔΚΜ ΤΑΚ σχετικά με την διαπίστωση της τριετούς αδράνειας και αφωνίας για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης και την παρελκυστική τακτική του Υπουργού Χρήστου Σπίρτζη, επίσης τα προβλήματα που ανέκυψαν από την εφαρμογή της πρόσφατης νομοθεσίας για τους Δασικούς Χάρτες και το Κτηματολόγιο όπου εξαιτίας της κακής προετοιμασίας εντείνουν την γραφειοκρατία εις βάρος της Ανάπτυξης όπως έγινε με την νομοθεσία δημοσίων έργων την οποία ακολούθησαν 230 τροποποιήσεις.

Τέλος έγινε ενημέρωση για τη συζήτηση περί των θεσμικών αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας του Επιμελητηρίου που είναι σε εξέλιξη και την διαδικασία εγγραφής των αποφοίτων των πολυτεχνικών σχολών στο ΤΕΕ. Το φλουρί που έτυχε σε φοιτητή και συνοδευόταν από μια συλλεκτική έκδοση.

Αναλύτικοτερα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών Περιφερειακό Τμήμα Δυτικής Κρήτης ΔΚΜΤΔΚ, Λευτέρης Κοπάσης:

“Τρία ακόμα χαμένα χρόνια υποσχεσιολογίας και εμπαιγμού.

Ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης είναι το σημαντικότερο έργο του νησιού το οποίο μπορεί να εξακοντίσει την περιφερειακή ανάπτυξη, επηρεάζοντας δραστικά την ασφάλεια μετακίνησης  περιορίζοντας τα ατυχήματα, μειώνοντας το κόστος μετακίνησης ανθρώπων και εμπορευμάτων, προσφέροντας νέες ευκαιρίες σε όλους τους τομείς δραστηριότητας τον πρωτογενή και την μεταποίηση, τις υπηρεσίες και τον τουρισμό δίνοντας υπεραξία σε κάθε δημόσια και ιδιωτική επένδυση. Δυστυχώς την περίοδο που ολοκληρώνονταν η Εγνατία ως δημόσιο έργο και σχεδιάστηκαν και άρχισαν να υλοποιούνται τα έργα παραχώρησης στην Ελλάδα η συζήτηση στην Κρήτη δεν περιστρέφονταν γύρω από το έργο αλλά στο εάν θα έχει διόδια. Εν τω μεταξύ παρήλθε με μικρή συνεισφορά το κοινοτικό πλαίσιο στήριξης ΕΣΠΑ 2007-2013 και παρέρχεται με ακόμα μικρότερη το ΣΕΣ 2014-2020 που πλέον δίνει προτεραιότητα στα έργα σταθερής τροχιάς και καταχρηστικά σε πολιτικά στοχευμένα οδικά έργα. 

Η αδικία για την Κρήτη είναι πανθομολογούμενη σε κάθε ευκαιρία και αυταπόδεικτη σε κάθε σύγκριση με άλλες περιφέρειες στην Ελλάδα που πλέον διαθέτουν συγκριτικά πλεονεκτήματα και υψηλότερη ανταγωνιστικότητα εξαιτίας των σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων, των σιδηροδρόμων και του μετρό στα μεγάλα αστικά κέντρα. 

Το 2008 το Τεχνικό Επιμελητήριο τμήμα Ανατολικής και τμήμα Δυτικής Κρήτης διοργάνωσαν ένα μεγάλο συνέδριο για την ανάδειξη της ανάγκης να είναι και η Κρήτη στον εθνικό σχεδιασμό για τους αυτοκινητοδρόμους, χωρίς όμως επιτυχία.

Μοναδική θετική παρέμβαση στα επόμενα χρόνια, πέρα των όποιων έργων ήταν σε εξέλιξη εν μέσω οικονομική κρίσης και πολιτικής αστάθειας, η δημιουργία του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης στην μετοχική σύνθεση του οποίου μετέχουν η Περιφέρεια Κρήτης η Περιφερειακή Ένωση Δήμων και Γεωργικοί Συνεταιρισμοί ενώ στο ΔΣ πρόεδρος είναι ο ΓΓραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης από κάθε νομό και οι εκπρόσωποι του Υπουργείου.  Ο Οργανισμός πέτυχε να αναδείξει τον δυναμισμό του και τα αντανακλαστικά του προς όφελος της τοπικής ανάπτυξης, κυρίως με την λειτουργία του διυλιστηρίου του Αποσελέμη, παρότι οι ολιγωρίες δεν επιτρέπουν να αξιοποιηθεί η σήραγγα που έχει διανοιχτεί και να ενισχυθεί φέτος το φράγμα με τα πλημμυρικά νερά του Οροπεδίου Λασιθίου.

Τον Απρίλιο του 2014 η πρώτη Διοίκηση του ΟΑΚ αε διεκδίκησε τεκμηριωμένα και σε συνεννόηση με τα στελέχη του Υπ. Υποδομών την χρηματοδότηση της μελέτης Στρατηγικού Σχεδιασμού και της μελέτης Οδικής Ασφάλειας.  

Τον Νοέμβριο του 2013 ο Γενικός Γραμματέας του Υπ Υποδομών Στράτος Σιμόπουλος εξήγγειλε από τα Χανιά την χρηματοδότηση της αναγκαίας Μελέτης Στρατηγικού Σχεδιασμού με 1 εκ €. Τον Νοε και τον Δεκ του 2014 ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης  Υπ Υποδομών εξαγγέλλει την υλοποίηση του ΒΟΑΚ χωρίς διόδια και την προκήρυξη της μελέτης σκοπιμότητας τον Μάιο 2015 ώστε να προκηρυχτεί διαγωνισμός παραχώρησης του ΒΟΑΚ με πληρωμές διαθεσιμότητας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αξιοποιώντας παράλληλα το πακέτο Γιούνκερ. Τα έργα θα ξεκινούσαν το πρώτο εξάμηνο του 2016… 

Τον Ιανουάριο του 2015 στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το Υπ Υποδομών αναλαμβάνει ο Χρήστος Σπίρτζης (πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ όπως και ο προκάτοχός του Μιχάλης Χρυσοχοίδης).

Τον Ιανουάριο του 2016 αφού έχει περάσει ήδη ένας χρόνος ο Υπουργός Χρήστος Σπίρτζης , κατακεραυνώνει τους προηγούμενος για αναποτελεσματικότητα σχετικά με τον ΒΟΑΚ, αποσπασματικότητα των έργων και των μελετών, για απροθυμία εξεύρεσης της χρηματοδότησης. Επίσης δηλώνει ότι η Κρήτη δεν μπορεί να περιμένει μετά από δεκαετίες και υπόσχεται συνολικό σχεδιασμό και χρηματοδότηση, την κατασκευή του ΒΟΑΚ χωρίς διόδια όπως και άλλες υποδομές που θα συνεισφέρουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της Κρήτης, που θα αποτελέσει πρότυπο και της το χρωστάμε…

Τον Μάρτιο του 2016 ο Χρ Σπίρτζης  άφησε ανοικτό  το ενδεχόμενο ένταξης του έργου κατασκευής του ΒΟΑΚ στο πακέτο Γιούνκερ και τον ίδιο μήνα Μάρτιο του 2016 διαπιστώνεται ότι ο αυτοκινητόδρομος δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των έργων που εντάσσονται τελικά. 

Τον Νοέμβριο 2016 ο Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε ότι άναψε το πράσινο φως για την έναρξη της διαδικασίας κατασκευής του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) και ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2017. Το έργο θα κατασκευαστεί με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκης Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και ταυτόχρονη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων, ότι οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους της Τράπεζας βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο και ταυτόχρονα οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΓ Υποδομών προωθούν ταχύτατα τη στρατηγική μελέτη. ‘’Το πράσινο φως γι’ αυτό το σπουδαίο έργο για ολόκληρη την Κρήτη δόθηκε από τη διυπουργική επιτροπή για τον «Συντονισμό της Κυβερνητικής Πολιτικής για την Ανάπτυξη και τις Επενδύσεις», η οποία συνεδρίασε υπό την προεδρία του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη και ενέκρινε τη σχετική εισήγηση του κ. Σπίρτζη’’…

«Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2017 θα είμαστε έτοιμοι για την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας», ανέφερε ο κ. Σπίρτζης, τονίζοντας ότι η κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης αποτελεί, αναμφισβήτητα, το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο υποδομής στη Μεγαλόνησο και εντάσσεται στον κεντρικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για την προώθηση μεγάλων αναπτυξιακών επενδύσεων. Σύμφωνα με τον υπουργό, «οι εξαγγελίες χρόνων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που βασίζονταν σε έωλους σχεδιασμούς του ΒΟΑΚ, ποτέ δεν είχαν προχωρήσει τη διαδικασία υλοποίησης του έργου, το οποίο σήμερα αναμένεται να προχωρήσει, να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στον λαό της Κρήτης, μέσω μίας υψηλών προδιαγραφών διαγωνιστική διαδικασία, με εγγυήσεις διαφάνειας και προστασίας του δημοσίου συμφέροντος».

Τον Ιούνιο 2017 αφού δεν έχει γίνει τίποτα στο μεταξύ ο Υπουργός Χρήστος Σπίρτζης υπογράφει Προγραμματική Σύμβαση με τον ΟΑΚαε για τη Μελέτη Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΒΟΑΚ από τη Σητεία μέχρι το Καστέλι Κισάμου  όπου περιλαμβάνεται μια πλήρη κυκλοφοριακή μελέτη για όλο το δρόμο, τεχνική έκθεση, αναλογιστική και εξειδικεύεται στο τμήμα Χανιά-Ηράκλειο, ενώ ο ΟΑΚ προτείνει η ωρίμανση της μελέτης να περιλαμβάνει και τα τμήματα Χανιά-Κίσαμο και Ηράκλειο- Σητεία.

Τον Δεκέμβριο του 2017 ο Υπ Χρήστος Σπίρτζης ανακοινώνει κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό στην Βουλή ότι εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης.

Τον Ιανουάριο 2018 η Καθημερινή σε άρθρο του Νίκου Ρουσάνογλου για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης αναφέρει ότι με την διαδικασία που έχει προκρίνει το υπ. Υποδομών είναι ανέφικτη η έναρξη έργων πριν από το 2021. Ότι στην παρούσα φάση δεν νοείται ούτε καν ως μακέτα, αφού δεν υπάρχει η απαραίτητη στρατηγική μελέτη σκοπιμότητας  που είναι προϋπόθεση για την εξασφάλιση κοινοτικής χρηματοδότησης ως έργο παραχώρησης. Επεξηγεί ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού με το σύστημα μελέτη-κατασκευή προβλέπει την εκδήλωση ενδιαφέροντος από κατασκευαστικές εταιρίες και την κατάθεση προτάσεων για το μοντέλο υλοποίησης του έργου και τη μέθοδο της παραχώρησης εκμετάλλευσης, ενώ εκκρεμούν κεφαλαιώδη ζητήματα, όπως η χρηματοδότηση, η χάραξη του νέου δρόμου οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και οι απαλλοτριώσεις (δεδομένου ότι λείπουν στοιχεία και ως προς τη χάραξη). Η εμπειρία των προκηρύξεων για τα έργα των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων της χώρας δείχνει ότι χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν πέντε χρόνια από τη στιγμή που εξαγγέλθηκαν μέχρι τη στιγμή που ξεκίνησαν να κατασκευάζονται. 

Έτσι επειδή πέρασαν 3 χρόνια με Υπουργό τον Χρήστο Σπίρτζη και έχουν διαψευσθεί όλες οι μέχρι σήμερα εξαγγελίες του για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης. 

Επειδή αποδεικνύεται φούσκα η Προγραμματική Σύμβαση που υπέγραψε ο Υπουργός Χρήστος Σπίρτζης με τον ΟΑΚαε για την Μελέτη Στρατηγικού Σχεδιασμού για τον ΒΟΑΚ από το Καστέλι μέχρι την Σητεία που δεν προκηρύχτηκε ποτέ. 

Επειδή εν τω μεταξύ ο Υπ Χρήστος Σπίρτζης ίδρυσε την ΕΥΔΕ Κρήτης και Δωδεκανήσων με ίδιες αρμοδιότητες με τον ΟΑΚαε επιχειρώντας την κατάργησή του επιτείνοντας την σύγχυση σχετικά με τα θέματα του ΒΟΑΚ. 

Επειδή την ώρα που χάνεται η χρηματοδότηση από το ενταγμένο στο ΕΣΠΑ έργο Πάνορμο -Εξάντης του ΒΟΑΚ, εντάσσεται το Πύργος-Πάτρα καταχρηστικά με αλλαγή της νομοθεσίας και την δημοπράτηση υποέργων, κατά παράκαμψη των κανονισμών, χωρίς την έγκριση Φακέλου Μεγάλου Έργου. 

Επειδή η χρηματοδότηση των συγκοινωνιακών έργων στην Κρήτη είναι εξαιρετικά ανισομερής για τα συγκοινωνιακά έργα με 0€ στο Ρέθυμνο, της τάξης των 5εκ€ στο Λασίθι και τα Χανιά και 100 εκ€ στο Ηράκλειο το Γούρνες Χερσόνησος στον ΒΟΑΚ και το Αγ Βαρβάρα Απομαρμά στον ΝΟΑΚ και απροσδιόριστη τη δημόσια δαπάνη (εκατοντάδων  εκ €) για το αεροδρόμιο Καστελίου.

Επειδή από την διαδικασία που προκρίνεται από τον Υπουργό Χρήστο Σπίρτζη εξαιρούνται από τον διαγωνισμό  αναβάθμισης του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) το τμήμα από Χανιά έως Καστέλι και Αγ Νικόλαος έως Σητεία περιορίζοντας τις τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης που διαφαίνονται για τις περιοχές αυτές. 

Επειδή η μέθοδος δημοπράτησης που έχει επιλεγεί από τον Υπουργό Χρήστο Σπίρτζη του ανταγωνιστικού διαλόγου χωρίς μελέτη χάραξης, μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και απαλλοτριώσεων φέρνει πιο κοντά τις εντυπώσεις και τον ανάδοχο και πρακτικά απομακρύνει χρονικά το έργο.

Η ΔΚΜ τμήμα Δυτικής Κρήτης για όλους αυτούς τους λόγους και για να σταματήσει ο φαύλος κύκλος, μετά από 3 χρόνια απραξίας και φρούδων ελπίδων, καλεί τους Κρητικούς και τους φορείς της Κρήτης όπως έχουν καθήκον να βάλουν φρένο στον εμπαιγμό και τον πολιτικαντισμό και να ανακηρύξουν τον Υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη Persona Non Grata στο νησί. 

Η ΔΚΜ Περιφερειακό Τμήμα Δυτικής Κρήτης καλεί επίσης την επόμενη κυβέρνηση και τον Κυρίακο Μητσοτάκη να δεσμευτεί για τον ΒΟΑΚ και να ξεκινήσει από την πρώτη μέρα την ολοκλήρωση της συνολικής μελέτης από το Καστέλι μέχρι την Σητεία, και το συνολικό έργο με τα τεχνικά χαρακτηριστικά όπως θα προσδιοριστούν από τους κυκλοφοριακούς φόρτους, αναζητώντας κάθε πρόσφορο τρόπο χρηματοδότησης, ώστε να ολοκληρωθεί με ταχύς ρυθμούς μέσα σε μία κυβερνητική θητεία. 

Με ένα δεσμευτικό οδικό χάρτη να εξοπλιστούν οι υπηρεσίες που θα υλοποιήσουν το έργο με το θεσμικό πλαίσιο και την πολιτική εξουσιοδότηση, όπως έγινε με την Εγνατία Οδό ΑΕ που τόσο η εταιρεία όσο και Υπουργείο με τους Γενικούς Γραμματείς του (οι οποίοι προέρχονταν από την Εγνατία ΑΕ) αντιμετώπιζαν άμεσα τόσο τα προβλήματα χρηματοδότησης (στην περίπτωση του ΒΟΑΚ παραχώρησης και δημοσίου έργου), όσο και γραφειοκρατίας για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και τις απαλλοτριώσεις .   

Τέλος να αποκατασταθεί και να ενδυναμωθεί ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης του οποίου τα στελέχη έχουν αποδείξει το ενδιαφέρον τους για το συγκεκριμένο έργο και την τοπική ανάπτυξη και να περιβληθεί με το κύρος και τις αρμοδιότητες για την παρακολούθηση του συνολικού έργου προσαρμοσμένο στον ρόλο των απαιτήσεων της χρηματοδότησης,  και να καταργηθεί άμεσα το Προεδρικό Διάταγμα ίδρυσης της ΕΥΔΕ Κρήτης και Δωδεκανήσων.  

Ο Πρόεδρος 
Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών Περιφερειακό Τμήμα Δυτικής Κρήτης ΔΚΜΤΔΚ
Λευτέρης Κοπάσης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός MSC
Πρόεδρος Αντιπροσωπείας ΤΕΕΤΔΚ”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook