Φαντασθείτε ότι διαβάζετε το βιβλίο σας, και ξαφνικά, ακριβώς εκεί που γυρίζετε σελίδα και η ένταση κορυφώνεται ακούτε μία μουσική που υπογραμμίζει το σασπένς. Επιστημονική φαντασία; Λάθος, πραγματικότητα από αυτή την εβδομάδα στη Βρετανία, όπου θα κυκλοφορήσει η νέα εφαρμογή για soundtrack και ηχητικά εφέ στα ηλεκτρονικά βιβλία (e-books).

Μια εταιρεία e-book προσθέτει ήχους και μουσική σε έργα της Σαρλότ Μπροντέ, του σερ Αρθουρ Κόναν Ντόϊλ και του Γουίλιαμ Σέξπιρ με την ελπίδα ότι θα προσελκύσουν νεότερους σε ηλικία αναγνώστες.

Θέλετε ένα παράδειγμα; Η περιγραφή μιας θυελλώδους βραδιάς σε μια ιστορία με τον Σέρλοκ Χολμς θα ζωντανεύει στα αυτιά του αναγνώστη από τους ήχους της βροχής που θα μαστιγώνει τα τζάμια στο σπίτι του διάσημου ντετέκτιβ.

Η εφαρμογή Booktrack θα είναι διαθέσιμη και στους χρήστες του iPad. Η ιδέα εφαρμόζεται ήδη στις ΗΠΑ, όπου κλασικά έργα λογοτεχνίας έχουν εφοδιαστεί με τα ειδικά ηχητικά εφέ. Οι αναγνώστες, λ.χ. ακούνε τον θόρυβο από τις πορσελάνινες κούπες του τσαγιού στον κήπο του κ. Ντάρσι καθώς διαβάζουν το \”Περηφάνεια και Προκατάληψη\”.

Η ιστορία του Σαλμάν Ρούσντι \”In the South\” θα κυκλοφορήσει αργότερα εφέτος σε ebook με soundtrack από την Συμφωνική Ορχήστρα της Νέας Ζηλανδίας.

Ενα μυθιστόρημα για νεανικό κοινό, το \”The Power Of Six\” του Πίτακους Λορ, είναι ένα από τα πρώτα που θα εφοδιαστούν με μουσική που εντείνει το σασπένς ανάλογα με την πλοκή.

Η εφαρμογή λειτουργεί χρονομετρώντας την ταχύτητα της ανάγνωσης του κάθε χρήστη και το λογισμικό μετράει το γύρισμα της σελίδας ώστε να μετακινή τη μουσική και τους ήχους ανάλογα.

Οι πιο παραδοσιακοί αναγνώστες βλέπουν με καχυποψία αυτές τις εξελίξεις. Λένε ότι τα ηχητικά εφέ στα βιβλία θα είναι το τέλος της ήρεμης ανάνγωσης και ότι η τεχνολογία θα λειτουργήσει σε βάρος της φαντασίας του αναγνώστη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook