Για την παραχώρηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου έκανε δηλώσεις σήμερα το μεσημέρι ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας. 

Ο κ.Βάμβουκας έκανε λόγω για μια μεγάλη επιτυχία της δημοτικής αρχής, τόνιζοντας ότι αξιοποίηση των στρεμμάτων δεν θα αφορά αποκλειστικά την δημιουργία ενός μεγάλου πάρκου αλλά θα καλύψει, εξίσου κοινωφελείς και κοινόχρηστες χρήσεις.

“Η αξιοποίηση του χώρου θα προκύψει μέσα από μια επιστημονική μελέτη και όχι από τυχαίες κουβέντες ή σκέψεις. Εμείς θα καταρτίσουμε ένα masterplan που θα αποδεικνύει την οικονομική βιωσιμότητα του όλου εγχειρήματος ,λαμβάνοντας υπόψιν τις ανάγκες της κοινωνίας και τις απόψεις του δημοτικού συμβουλίου.”

Ο Δήμαρχος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ορισμένα από τα κτιριακά συγκροτήματα που υπάρχουν, ενδεχομένως θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν υπηρεσίες του δήμου Χανίων, για τις οποίες ο δήμος πληρώνει ενοίκιο αυτή την στιγμή κάνοντας έτσι απόσβεση ένα μέρος του ενοικίου.

Η επιδίωξη είναι εντός του 2018 να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες της παραχώρησης στον δήμο, τόνισε δε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απλό, καθώς η κατάθεση του masterplan έχει μια μεγάλη διεργασία που απαιτεί σχεδόν ένα χρόνο.

Παράλληλα, δήλωσε σχεδόν βέβαιος ότι στο δημοτικό συμβούλιο της Παρασκευής, οι δημοτικοί σύμβουλοι θα ψηφίσουν την πρόταση που θα φέρει εκεί για να προχωρήσει η διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο, Τετάρτη 14/2/2018, στις 12.00, ο Δήμαρχος Χανίων έχει απευθύνει πρόσκληση για συνάντηση στο Γραφείο του με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, προκειμένου να τους ενημερώσει για το ζήτημα του Στρατοπέδου.

Ολόκληρη η δήλωση του Δημάρχου Χανίων:

“Ο στόχος δεκαετιών για την παραχώρηση του συνόλου του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου επετεύχθη με την κατ’ αρχήν συμφωνία με τους καλύτερους δυνατούς όρους. 

Η επιτυχία και η ωφέλεια, που προκύπτει από τη συμφωνία παραχώρησης του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου για το Δήμο και τους δημότες  μας, είναι τεράστια. 

Είναι μία εξαιρετική συμφωνία, που κανείς Δήμαρχος και καμία δημοτική αρχή μέχρι σήμερα δεν κατάφεραν να φέρουν και κάποιοι προσπαθούν να τη μειώσουν με επιχειρήματα περί  καταβολής δήθεν υψηλού τιμήματος.  

Η εξοικονόμηση, που θα έχει ο Δήμος από την αξιοποίηση των υφιστάμενων ακινήτων, θα τον απαλλάξει από ενοίκια πολύ μεγαλύτερης αξίας, που καταβάλλει σήμερα σε μισθωμένα ακίνητα.

Έφερα πρόταση – συμφωνία με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, σύμφωνη με την ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για  παραχώρηση κατά 100% του Στρατοπέδου στον Δήμο Χανίων και είναι ευθύνη πλέον του Δημοτικού μας Συμβουλίου να αποφασίσει.
Το τίμημα είναι πολύ μικρό για τα οικονομικά μεγέθη του Δήμου Χανίων, για την αξία, τη χρησιμότητα για την κοινωνία και τα πολλαπλάσια έσοδα, που θα φέρει στον Δήμο το ακίνητο αυτό. Είναι το ελάχιστο δυνατόν τίμημα  για να εναρμονιστούν με το Νόμο αυτοί, που μας το παραχωρούν, δηλαδή το Ταμείο Εθνικής Άμυνας. 

Χρειάζεται επιτέλους ρεαλιστική προσέγγιση του θέματος και το “όλα ή τίποτα” έχει οδηγήσει στο απόλυτο τίποτα με βάση τη μέχρι τώρα εμπειρία μας.

Μόνο από τη χρήση από τον Δήμο κτηρίων, που βρίσκονται εντός, θα υπερκαλυφθεί το τίμημα και ο Δήμος μας θα βρεθεί οικονομικά κερδισμένος. Η ήπια δε αξιοποίηση, που θα προκύψει μέσα  από σχετική μελέτη,  θα επιτρέψει αυτός ο χώρος να ωφελήσει την πόλη μας κοινωνικά και οικονομικά. 

Το τίμημα για τα 99 χρόνια της παραχώρησης είναι κατά προσέγγιση 6.600 ευρώ μηνιαίως ή 80.000 ευρώ ετήσια και διασφαλίσαμε ότι δεν θα αυξάνεται με την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών,  που θα μπορούσε μελλοντικά να αυξήσει κατά πολύ  το τίμημα, αλλά μόνο θα αναπροσαρμόζεται με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή. 

Επιπλέον έχουμε και μία άλλη επιτυχία, διότι καταφέραμε να μην καταβάλλουμε ούτε ένα ευρώ, ως έχουμε υποχρέωση, για τα έξοδα μεταφοράς του Στρατοπέδου που για να θυμίσω, πριν μία δεκαετία  είχε υπολογιστεί ότι ξεπερνούσαν τα 2 εκ. ευρώ. 
Αυτά είναι μόνο λίγα από τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία, που αποδεικνύουν την αξία αυτής της συμφωνίας και την ωφέλειά της για την πόλη και τους δημότες μας και συνιστώ σε όσους προσπαθούν να τη μειώσουν με αστήρικτα επιχειρήματα, να μην υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών. 
Σας καλώ όλους, αντί να μεμψιμοιρούμε, να μοιραστούμε τις ιδέες μας για να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του χώρου, ώστε να καλύψει την ανάγκη δημιουργίας ενός μεγάλου πάρκου, αλλά και άλλες  υποδομές, που έχει ανάγκη η τοπική μας κοινωνία. Οι επιτυχίες μας αποτελούν  επιτυχίες για τους Δημότες μας και προσφέρουν χαρά στην κοινωνία μας, που επωφελείται”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook