Η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, εγκαινιάζει, σήμερα Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 18.00΄, την έκθεση Ναταλία Μελά: 25 Γλυπτά στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.

Στην έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 10 Μαρτίου, παρουσιάζονται επιλεγμένα έργα της γλύπτριας που εκτίθενται για πρώτη φορά στην Κρήτη.   

Μικρά ζώα και πουλιά, πολεμιστές και εργαλεία, έργα που χαρακτηρίζονται από την αντισυμβατική χρήση των υλικών τους, βρίσκουν θέση στη Γλυπτοθήκη του ΙΜΚ. Τοποθετημένα, ανάμεσα στα λίθινα και μαρμάρινα γλυπτά της βυζαντινής και της ενετικής περιόδου, δημιουργούν ενδιαφέρουσες –σχεδόν αιφνιδιαστικές– σχέσεις με τα γλυπτά της μόνιμης συλλογής, σχέσεις που είναι βέβαιο ότι θα ερεθίσουν το ενδιαφέρον (και τις αισθήσεις) των επισκεπτών, πολλοί από τους οποίους, ιδιαίτερα σ’ αυτή την εποχή του χρόνου, επιστρέφουν ξανά στο ανανεωμένο περιβάλλον του. Η επιλογή των έργων και η επιμέλεια της έκθεσης έγιναν με την πολύτιμη συμβολή της κόρης της γλύπτριας, Αλεξάνδρας Τσουκαλά.

Ξεχωριστή τιμή, για την Ε.Κ.Ι.Μ. και το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, αποτελεί η παρουσία της Ναταλίας Μελά στα εγκαίνια της έκθεσης. Στην γλύπτρια και το σύνολο του έργου της θα αναφερθεί διεξοδικά ο ζωγράφος Αλέκος Λεβίδης στο πλαίσιο της ομιλίας του στο αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του ΙΜΚ.

Την έκθεση του Ιστορικού Μουσείου, συνοδεύει, μικρό πολύπτυχο φυλλάδιο μ’ ένα σύντομο και περιεκτικό κείμενο του Αλέκου Λεβίδη για την περίοδο των έργων που εκτίθενται στο Ι.Μ.Κ. και αποσπάσματα από κρίσεις του Δημήτρη Πικιώνη για έργα της καλλιτέχνιδας που είχαν εκτεθεί τη δεκαετία του 1960.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, η Ε.Κ.Ι.Μ. και το Ιστορικό Μουσείο θα προσφέρουν δύο εικαστικά εργαστήρια με σημείο αναφοράς την έκθεση γλυπτών της Ναταλίας Μελά. Στο πρώτο, που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Φεβρουαρίου, στις 12.30 π.μ., τα παιδιά ηλικίας 2-4 ετών θα εμπνευστούν από τα έργα της γλύπτριας, θα αναζητήσουν τα χάρτινα ζώα που κρύβονται σε αυτά, θα επινοήσουν τις ιστορίες τους και υπό τους ήχους του «Καρναβαλιού των ζώων» του Camille Saint Saëns  (λόγω και των ημερών της Αποκριάς) θα δημιουργήσουν μαζί με τους γονείς τους. Το δεύτερο εργαστήρι, που θα γίνει στις 10 Μαρτίου, στις 11.30 π.μ., απευθύνεται σε εφήβους ηλικίας 12 ως 14 ετών. Τα παιδιά που θα δηλώσουν συμμετοχή θα έχουν την ευκαιρία, υπό την καθοδήγηση της εικαστικού Δανάης Σύρρου, να  εργαστούν με μεταλλικά υλικά καθημερινής χρήσης προκειμένου να κατασκευάσουν τα δικά τους ready-mades γλυπτά.

Δήλωση συμμετοχών: 2810-283219 (Δευτέρα-Παρασκευή: 9.00-16.00).

Επιπλέον, για τα σχολεία που καθημερινά επισκέπτονται το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης για να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα, θα υπάρχει η δυνατότητα ξενάγησης στον χώρο της έκθεσης της Ναταλίας Μελά, η πραγματοποίηση δραστηριοτήτων μπροστά από τα γλυπτά της με τους μουσειοπαιδαγωγούς του Ι.Μ.Κ., καθώς και  υποστηρικτικό υλικό για τους εκπαιδευτικούς.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook