Από την πρώτη μεταβυζαντινή εποχή ήταν σαφές πως οι ανατολίτες «φίλοι» το μόνο που υπολογίζουν είναι η ισχύς των όπλων.

Μπορεί βέβαια οι συμπατριώτες μας που διέπρεπαν στις επιστήμες να κατείχαν καίριες θέσεις στην Οθωμανική διοίκηση (σε σημείο πολλοί βυζαντινολόγοι να θεωρούν λάθος την επανάσταση του 1821 καθώς πιστεύουν πως ήταν θέμα χρόνου η ηγεσία της αυτοκρατορίας να περάσει σε ελληνικά χέρια), πραγματική διοίκηση όμως ασκούσε ο στρατός.

Συχνό ήταν το φαινόμενο οι συμπατριώτες μας να πλήρωναν την δυσμένεια με το κεφάλι τους…

Από το 1830 που αποκτήσαμε κρατική υπόσταση η αντιπαλότητα με τους Τούρκους δεν εξαλείφθηκε ποτέ. Ακόμα και ο μεγαλύτερος πολιτικός της σύγχρονης ιστορίας μας δεν μπόρεσε να προβλέψει την τουρκική ανεντιμότητα, καθώς στις ανταλλαγές των πληθυσμών συμφώνησε να παραμείνουν στις εστίες τους οι μουσουλμάνοι της Θράκης και οι Χριστιανοί της Κωνσταντινούπολης.

Λίγες δεκαετίες αργότερα οι μουσουλμάνοι της Θράκης τριπλασιάστηκαν, ενώ οι χριστιανοί της Πόλης αφανίστηκαν. Το ωραίο στην υπόθεση είναι πως με πρόσχημα τη… μεγαλοθυμία τους να επιτρέπουν την λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην αιώνια θέση του, αλωνίζουν μέσω των προξενείων τους στη Θράκη αποτελώντας μόνιμες εστίες προβλημάτων. Αντίθετα, οι Τούρκοι εξαφάνισαν κάθε πιθανή αντίστοιχη οντότητα…

Η αλήθεια είναι πως σαν αντίπαλοι είναι πολύ πιο πειθαρχημένοι, υπομονετικοί και συγκροτημένοι από εμάς που ως συνήθως αντιμετωπίζομε τη ζωή με το… εμπνευσμένο ρητό «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα». Με σταθερότητα και υπομονή ορίζουν και υπηρετούν τους στόχους τους περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή να τους επιτύχουν.

Με τον τρόπο αυτόν εκμεταλλευόμενοι το χουντικό μπάχαλο  πήραν τη μισή Κύπρο, με τον τρόπο αυτόν εκμεταλλευόμενοι τις πρώτες ημέρες ανάληψης της ηγεσίας από τον Κώστα Σημίτη επέβαλαν τις γκρίζες ζώνες και την ουσιαστική κατοχή των Ιμίων, όποιος αμφιβάλει πως δεν θα εκμεταλλευτούν την οικονομική μας αδυναμία και τη μοιραία μας διχόνοια να κερδίσουν τον νέο μεγάλο τους στόχο, να πάει να κοιταχτεί.

Και ο νέος τους στόχος έχει σε όλους τους τόνους διακηρυχτεί και δεν είναι άλλος από την ανυπαρξία θαλασσίων συνόρων μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου. Αυτό σημαίνει πως ένα ελληνικό νησί, το Καστελόριζο, δεν έχει υφαλοκρηπίδα, δεν υπάρχει ή… κάτι άλλο… 

Για το αν μπλοφάρει ο σουλτάνος Ταγίπ δεν χωρούν αμφιβολίες ειδικά από τη στιγμή που στη Συρία έριξε το ρωσικό αεροπλάνο. Προχθές μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα δεν δίστασε να προειδοποιήσει «να μην ξεπεράσουν (οι Έλληνες) τα όρια σε Αιγαίο και Κύπρο κάνοντας λάθος υπολογισμούς» καταλήγοντας πως «Οι μαγκιές τους είναι μέχρι να δουν τα αεροσκάφη, το στρατό και τον στόλο μας».

Στην περίπτωση του, ο τσάρος Βλαντιμίρ απάντησε όπως αυτός ξέρει την τουρκική πρόκληση αναγκάζοντας τον Τούρκο να «δαγκάσει τα μουστάκια του», να πληρώσει και να ζητήσει συγνώμη. Στην περίπτωση μας, τα λόγια είναι εύκολα… 

Ο Κώστας Ν. Πολυχρονάκης είναι Director of Operations
www.polefl.gr
[email protected]

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook