Ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης - Ταύτιση με τις θέσεις και απόψεις της δημοτικής αρχής

Μετά και την προφορική συμφωνία του Γιάννη Σαρρή, στην πρόταση της δημοτικής αρχής για την ενοικίαση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου, η οποία εκφράστηκε στην συνάντηση των επικεφαλής των παρατάξεων με τον δήμαρχο Χανίων, δόθηκε στην δημοσιότητα και ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης "Πρωτοβουλία Πολιτών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση".

Στην ανακοίνωση εμφανίζονται αρκετά σημεία ταύτισης με τις θέσεις και απόψεις της δημοτικής αρχής, όπως εκφράστηκαν στην διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του κ.Τάσου Βάμβουκα, την Τρίτη.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση υπο τον τίτλο : "Στρατόπεδο Μαρκοπούλου:Τα πρώτα βήματα έγιναν, ώρα για να σχεδιάσουμε τα επόμενα" αναφέρονται τα εξής:

"Πέρασαν πολλά χρόνια προσπαθειών και αγώνων χιλιάδων πολιτών, με πλήθος εκδηλώσεων, συγκεντρώσεων, ομιλιών και δημοσιευμάτων για την παραχώρηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου στην πόλη των Χανίων. Οι επιθυμίες και οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας να μετατραπεί σε ένα μεγάλο πάρκο με διάφορους κοινωφελείς χώρους τροφοδότησαν μεγάλο αριθμό υποσχέσεων, λεονταρισμών και κενών δηλώσεων από δημοτικούς και κυβερνητικούς άρχοντες.

Σήμερα, επιτέλους, προωθείται μια συνολική λύση αξιοποίησής του. Ολόκληρος ο χώρος του στρατοπέδου παραχωρείται στον Δήμο Χανίων, για διάστημα 99 ετών, με το ελάχιστο αντίτιμο που ορίζει ο νόμος (μεταφραζόμενο στη συγκεκριμένη περίπτωση σε 80.000 ευρώ ετησίως). Όλοι θα προτιμούσαμε να μην υπάρχει δαπάνη, όμως όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι το κέρδος για την πόλη και τους πολίτες θα είναι ασύγκριτα μεγαλύτερο. Άλλωστε, έχει μεγάλη διαφορά να διεκδικούμε βελτιώσεις έχοντας μετατρέψει το στρατόπεδο σε δημοτικό χώρο αντί να το κοιτάμε απ’ έξω.

Από την ίδρυση της Πρωτοβουλίας Πολιτών - Πρώτα ο Άνθρωπος το στρατόπεδο Μαρκοπούλου αποτέλεσε κεντρική διεκδίκηση. Στο αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου να διασφαλιστεί η δικαίωση των πολύχρονων αγώνων της κοινωνίας των Χανίων, θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες πάνω σε τρεις βασικούς άξονες:

1. Την ταχύτερη δυνατή μετατροπή της προφορικής συμφωνίας παραχώρησης σε γραπτό κείμενο με υπογραφές.

2. Την ενσωμάτωση της συμφωνίας στο υπό διαμόρφωση ΓΠΣ αλλά και στους σχεδιασμούς του υπουργείου Άμυνας (με επιλογή άλλης θέσης για την εγκατάσταση του κέντρου υποδοχής νεοσυλλέκτων αντί της προσωρινής «φιλοξενίας» του στο στρ. Μαρκοπούλου).

3. Την ολοκλήρωση της δημόσιας συζήτησης ώστε να αποτυπωθούν οι ανάγκες των πολιτών, με βάση την οποία η δημοτική μας κίνηση θα επιδιώξει την πολιτική δέσμευση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη μετατροπή ολόκληρου του στρατοπέδου σε χώρο αστικού πρασίνου με αθλητικές εγκαταστάσεις και άλλες συμβατές κοινωφελείς χρήσεις, τοπικής ή υπερτοπικής σημασίας.

4. Οι χρήσεις και τα κριτήρια σχεδιασμού θα καθοριστούν από σχετική έρευνα που θα ανατεθεί στο τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης, ώστε να διασφαλιστεί η πληρότητά τους (μαζί με τη ζητούμενη σύνδεση του ιδρύματος με την κοινωνία). Για ένα σφαιρικό, γρήγορο και οικονομικό σχεδιασμό της μεγάλης αυτής έκτασης είναι σκόπιμη η προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, σύμφωνα με τις παραπάνω κατευθύνσεις. Τέλος, πρέπει να αποφευχθούν καθυστερήσεις σε όλα τα στάδια υλοποίησης του σημαντικού αυτού έργου που θα επηρεάσει τις λειτουργίες και την εικόνα της πόλης για τα επόμενα πολλά χρόνια.

Καλούμε τους Χανιώτες να συνεχίσουμε τον αγώνα για ένα χώρο πρασίνου που να απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, αυτοδιαχειριζόμενο και αυτοχρηματοδοτούμενο, που θα δώσει δουλειές, αλλά κυρίως θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής στην πόλη μας.
 
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, Πρώτα ο Άνθρωπος"