Ανακοίνωση της “Πολιτείας Τυμπακίου” για το διήμερο των εκδηλώσεων

“Κατόπιν σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Φαιστού για την καθιέρωση εκδηλώσεων Τιμής και Μνήμης στο Τυμπάκι ετησίως, κάθε δεύτερη Κυριακή του Φεβρουαρίου, το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου και την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα των νηπιαγωγείων διήμερη εκδήλωση μνήμης περιόδου 1941-1944 για το Τυμπάκι.

Επικροτούμε και καλωσορίζουμε την απόφαση αυτή, διότι αποδίδεται με τον τρόπο αυτόν ένας μικρός φόρος τιμής για τους κατοίκους του Τυμπακίου που υπέφεραν κατά τη Γερμανική Κατοχή. 

Στην εκδήλωση αυτή, διάχυτα ήταν τα συναισθήματα συγκίνησης και υπερηφάνειας για τους Τυμπακιανούς που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους με τη βία, ζώντας  στη φτώχεια και την ανέχεια, πρόσφυγες στον ίδιο τους τον τόπο. Δόθηκε η ευκαιρία για άλλη μια φορά να παραδειγματιστούμε από τους προγόνους μας που επέστρεψαν στον τόπο της καταστροφής και κατάφεραν να δημιουργήσουν μια Πολιτεία.

Ιδιαίτερα συγκινημένη εμφανίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του διημέρου η Αντιπρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής και βουλευτής των Πρασίνων, κα Claudia Roth, η οποία ζήτησε συγγνώμη νιώθοντας το βαρύ πένθος και εκφράζοντας τη λύπη για όλα αυτά που συνέβησαν στο Τυμπάκι την περίοδο 1941-1944 αλλά και για τον αγώνα των κατοίκων να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους και τη ζωή τους.

Το Σωματείο μας, συνεχίζοντας τις δράσεις αυτές θα προχωρήσει και φέτος, όπως το 2016 και το 2017, στη διοργάνωση εκδηλώσεων μνήμης για το Ιστορικό – Μαρτυρικό Τυμπάκι για να διατηρήσει «ζωντανές» τις μνήμες από τα «Πέτρινα Χρόνια» της Ναζιστικής Κατοχής. Είναι σημαντικό για όλους εμάς και ιδιαίτερα τις νέες γενιές να γνωρίζουμε και να μην ξεχνάμε την ιστορία μας και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτήν στην όποια διεκδίκηση μας. 

«Το Τυμπάκι με την ολοσχερή καταστροφή του, την καταναγκαστική εργασία στην οποία υποβλήθηκαν οι κάτοικοί του, τα μαρτύρια τα οποία υπέφεραν, την Αντίστασή τους στον κατακτητή αποτελεί σύμβολο Αντίστασης και Αγώνα. Σύμβολο εθνικό, ευρωπαϊκό, οικουμενικό! – Μανώλης Γλέζος»”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook