Πόσα καταγράφηκαν σε κάθε νομό - Όλα τα κρούσματα το τελευταίο επτάμηνο δεν σημείωσαν σοβαρές επιπλοκές

Το τελευταίο περίπου 7μηνο και μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου του 2018, έχουν καταγραφεί στην Κρήτη 8 κρούσματα ιλαράς. Από αυτά τα 6 είναι στα Χανιά και τα 2 στο Ηράκλειο.

Συγκεκριμένα εμφανίστηκαν 2 κρούσματα τον Αύγουστο, 1τον Οκτώβριο, 1 τον Νοέμβριο, 2 τον Δεκέμβρη, 1 στα τέλη Δεκέμβρη - αρχές Γενάρη, 1 το Φεβρουάριο.

Όλα τα κρούσματα αντιμετωπίστηκαν χωρίς σοβαρές επιπλοκές.

Ειδικότερα καταγράφηκαν κρούσματα:

  • 2 στο νομό Ηρακλείου: και τα 2 σε ανεμβολίαστα παιδιά 9 και 12 ετών 
  • 6 στο νομό Χανίων: 3 κρούσματα σε ανεμβολίαστους ενήλικες Ρομά και 3 σε ανεμβολίαστα ανήλικα 
  • 0 θάνατοι

Αναφορικά με την αναπλήρωση των δόσεων εμβολίου ιλαράς, συνολικά έως 15.02.2018:

  • Αποδελτιώθηκαν 25.816 βιβλιάρια εμβολίων παιδιών από 218 Δημοτικά Σχολεία και των 4 νομών της Κρήτης.
  • Βρέθηκαν 1.386 παιδιά (5,44%) με 1 μόνο δόση εμβολίου και 100 (0,39%) εντελώς ανεμβολίαστα. 
  • Ενημερώθηκαν 1.221 (82,17%) οικογένειες.

Όπως αναφέρει η 7η ΥΠΕ Κρήτης σε ανακοίνωσή της για την ιλαρά:

"Mε αφορμή το θάνατο της 34χρονης  από ιλαρά η  7η  Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, την Παιδιατρική Κλινική Πα.Γ.Ν.Η., τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης και την Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Κρήτης, έχει ξεκινήσει μια συντονισμένη προσπάθεια, αφενός καταγραφής, ενημέρωσης και εμβολιασμού για την ιλαρά στον παιδικό πληθυσμό της Κρήτης και αφετέρου ενημέρωσης των επαγγελματιών υγείας για τη διαχείριση/ενημέρωση περιστατικών εκδήλωσης της νόσου. 

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας αποφασίστηκε και λειτουργεί γραμμής υποστήριξης, στην οποία η επικοινωνία γίνεται από παιδίατρο. Η γραμμή θα είναι σε λειτουργία για όσο κρατήσει η επιδημική έξαρση της ιλαράς στην Ελλάδα, υπό την εποπτεία του Καθηγητή Παιδιατρικής και Δ/ντή Παιδιατρικής Κλινικής Πα.Γ.Ν.Η. κ. Μ. Γαλανάκη.

Έργο του/της παιδιάτρου της γραμμής υποστήριξης είναι να συνεργάζεται με την Ομάδα Συντονισμού, που έχει οριστεί από την 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης, να ενημερώνει καθημερινά και συγκεκριμένες ώρες τους υγειονομικούς από όλη την  7η Υ.ΠΕ. για τις δράσεις σε κάθε πιθανό ή βεβαιωμένο κρούσμα ιλαράς, να αποτυπώνει το πρόβλημα και να αναφέρεται για την τρέχουσα κατάσταση στην 7η Υ.ΠΕ., ενώ  αποτελεί το σημείο επαφής μεταξύ της Υ.ΠΕ., των επαγγελματιών υγείας, του Κ.Ε.Ε.Λ.Π.Ν.Ο. και άλλους αρμόδιους φορείς.

Επίσης, ορίστηκαν σημεία επαφής σε όλους τους υγειονομικούς σχηματισμούς (ένας υπεύθυνος από κάθε Νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας της 7ης ΥΠΕ.), προκειμένου να λειτουργήσουν ως επαγγελματίες υγείας αναφοράς για την καταγραφή ενδεχόμενων περιστατικών κρουσμάτων ιλαράς, αλλά και για τη διάχυση κάθε ενημέρωσης από την επιτροπή συντονισμού ή τον παιδίατρο της γραμμής ενημέρωσης."