Αναστάτωση έχουν προκαλέσει στην Ευρώπη οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονται 200 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης, καθώς στην Ουάσινγκτον πιστεύουν ότι δεν έχουν αποτυπωθεί σε «ρεαλιστική βάση» οι αναμενόμενες ζημίες από την κρίση κρατικού χρέους που ταλαιπωρεί την Ευρωζώνη.

Αυτή η εκτίμηση (που ενδεχομένως θα αναθεωρηθεί προς τα κάτω) αποκαλύφθηκε κατά την προπαρουσίαση της έκθεσης Financial Stability Report, που θα δημοσιοποιηθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Το πρόβλημα που θέτει το ΔΝΤ και καταλήγει στην απαίτηση των 200 δισ. ευρώ (ίση με το 10% των κεφαλαίων των τραπεζών) στηρίζεται στο γεγονός ότι στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών δεν έχουν υπολογισθεί «ρεαλιστικά» οι πιθανές ζημιές από την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Η μελέτη υπολογίζει την πραγματική τρέχουσα αξία των ομολόγων έξι κρατών, κάνοντας χρήση των τιμών των CDS και όχι αυτή που γράφουν οι ευρωπαικες τράπεζες στου ισολογισμούς τους.

Πρόκειται για τα ομόλογα των Ελλαδας, Ιρλανδιας, Πορτογαλλιας, Βελγίου, Ισπανίας και Ιταλίας.

Οι εκτιμήσεις, σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες δηλώσεις της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, πριν από λίγες ημέρες, για ντην ανάγκη επανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών, έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Ευρώπη, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.
Οι τραπεζίτες θεωρούν ότι με την ομιλία της άφησε να αιωρείται η πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) για την υποχρεωτική και επείγουσα τόνωση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών.

Επιπλέον, αμφισβητώνται ευθέως τα πρόσφατα «τεστ αντοχής» των ευρωπαϊκών τραπεζών, που έδειξαν ότι οι ανάγκες για νέα κεφάλαια περιορίζονται στα 2,5 δισ. ευρώ περίπου.

Η Κομισιόν απάντησε ότι δεν υπάρχουν πρόσθετες ανάγκες, πέραν απ\’ αυτές που έδειξαν τα «τεστ αντοχής», ενώ η Γερμανία, διά στόματος του υφυπουργού Οικονομικών Γιοργκ Άσμουσεν, τονίζει ότι δεν υπάρχει άμεση ανάγκη επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC είπε:

«Δεν βλέπω μία άμεση ανάγκη για την επανακεφαλοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών […] Αλλά, κάποιος θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος και αυτός είναι ο λόγος που έχουμε το νέο εργαλείο στον EFSF (σ.σ. να χρηματοδοτεί απευθείας τις τράπεζες) αν κάτι συμβεί στο μέλλον».

Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε την Τετάρτη ο επικεφαλής της Deutsche Bank Γιόσεφ Άκερμαν, χαρακτηρίζοντας «αβάσιμες» τις σχετικές εκτιμήσεις.

«Οι κίνδυνοι βρίσκονται πλέον πίσω μας» δήλωσε από το Βερολίνο ο γερμανός τραπεζίτης απαντώντας εμμέσως στα στοιχεία της έκθεσης του ΔΝΤ.

Όμως, δεν ήταν ο μόνος που έσπευσε να καθησυχάσει τις αγορές και να απομακρύνει τους φόβους για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών απέρριψε επίσης τα σενάρια για νέες ενέσεις ρευστότητας, καθώς όπως δήλωσε στους Financial Times «η έκθεση του ΔΝΤ επικεντρώνεται στα αρνητικά χωρίς να βλέπει τις θετικές προοπτικές». «Η οπτική του ΔΝΤ είναι λανθασμένη» είπε κατηγορηματικά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook