Με είκοσι ώρες καθυστέρηση αντέδρασε η κυβέρνηση στην έκθεση που δημοσιοποίησε χθες το “Γραφείο για τον Προϋπολογισμού του Κράτους” της Βουλής για την πορεία της Οικονομίας – με δυσοίωνες προβλέψεις για έσοδα-έλλειμμα-χρέος.

Το πρώτο αρνητικό σχόλιο, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο capital.gr, προήλθε (στις 12 π.μ.) από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, με την επισήμανση, μάλιστα, ότι θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναβάθμιση και την εγκυρότητα του έργου του Γραφείου.

Με τον τρόπο αυτό ο κ.Βενιζέλος χαρακτηρίζει ευθέως “μη έγκυρη” την έκθεση, για την οποία επιπλέον σημειώνει:

«Όλοι οι υπεύθυνοι διεθνείς οργανισμοί (όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ) και όλες οι υπεύθυνες εθνικές ανεξάρτητες αρχές (όπως η Τράπεζα της Ελλάδος) γνωρίζουν με ποιο τρόπο καταρτίζονται, διασταυρώνονται και δημοσιοποιούνται εκθέσεις για την κατάσταση και τις προοπτικές των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών.

Αυτήν τη γνώση, την εμπειρία και την υπευθυνότητα είναι προφανές ότι δεν τη διαθέτει ακόμη το Γραφείο Προϋπολογισμού. Το χθεσινό συνεπώς κείμενο δεν διαθέτει τα στοιχεία εγκυρότητας αντίστοιχων διεθνών εκθέσεων».

Ρέππας: Δεν είναι ακριβής

Λίγη ώρα αργότερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας συντάχθηκε με τον κ.Βενιζέλο αλλά με… πιο κομψό τρόπο. Αφού υπενθύμισε ότι το Γραφείο συστάθηκε από την ίδια την κυβέρνηση για τον αποτελεσματικό έλεγχο της πορείας του Προϋπολογισμού, υποστήριξε ότι οι τέσσερις οικονομολόγου που συνθέτουν το Γραφείο δεν έλαβαν υπόψη τους τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα (μείωση επιτοκίων και κούρεμα χρέους) και, άρα, δεν απέδωσαν με ακρίβεια την κατάσταση.

Είχε ελέγξει και τα “γαλάζια” στοιχεία με εντολή Παπακωνσταντίνου

Κατόπιν αυτών αναμένεται η αντίδραση των τεσσάρων μελών του Γραφείου και, κυρίως, της επικεφαλής του Στέλλας Σάββα-Μπαλφούσια, η οποία είναι διδάκτωρ Οικονομικών.
Κύκλοι της ΝΔ στη Βουλή, ωστόσο, υπενθυμίζουν τέσσερα γεγονότα:

• Πρώτον, ότι στην κ.Μπαλφούσια (και σε άλλον έναν τεχνοκράτη) είχε αναθέσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου αμέσως μετά τις εκλογές του 2009, τη σύνταξη πορίσματος για τα δημοσιονομικά στοιχεία επί διακυβέρνησης ΝΔ, το οποίο παραδόθηκε τον Ιανουάριο του 2010 και δεν ήταν καθόλου κολακευτικό για την προηγούμενη κυβέρνηση. “Εάν η σημερινή της έκθεση είναι εσφαλμένη, τότε ήταν εσφαλμένο κι εκείνο το πόρισμα – και αντιστρόφως”, τονίζουν.

• Δεύτερον, ότι το Γραφείο εξέδωσε τον Ιούλιο άλλη μία (σ.σ. την πρώτη του) έκθεση με εξίσου δυσάρεστα ευρήματα – όπως ότι “η δυναμική του χρέους προς το ΑΕΠ παραμένει ανεξέλεγκτη” – χωρίς να αντιδράσει η κυβέρνηση τότε.

• Τρίτον, ότι στην χθεσινή έκθεση υπάρχει σαφής αναφορά στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, γεγονός – λένε – που ακυρώνει τον ισχυρισμό του κ.Ρέππα.

• Τέταρτον, ότι η σύσταση του Γραφείου αποτελούσε όρο του Μνημονίου, ενώ η σύνθεσή του εγκρίθηκε από την ίδια την Βουλή – η κ.Μπαλφούσια είναι διδάκτωρ Οικονομίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook