Με τον κίνδυνο να βρεθούν στην φυλακή ή στην …καλύτερη περίπτωση να κληθούν να πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα βρίσκονται όσοι σύλλογοι, φορείς, ομοσπονδίες ή μεμονωμένοι επιχειρηματίες προτρέπουν δημοσίως για «στάση πληρωμών» των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο.

Αυτό τουλάχιστον προβλέπουν σχετικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και συγκεκριμένα τα άρθρα 83, 184 και 186, σύμφωνα με τα οποία μια από τις εν δυνάμει ποινές που μπορεί να επιβληθεί είναι και η φυλάκιση μέχρι τρία έτη!

Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 83 του Ποινικού Κώδικα, που αφορά στην επιμέτρηση της ποινής φυλάκισης, ο δικαστής μπορεί να μειώνει την ποινή ελεύθερα έως το ελάχιστο της.

Δηλαδή εάν ο παρακινητής κατηγορηθεί για διέγερση σε διάπραξη κακουργήματος ή πλημμελήματος (άρθρο 184) μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση από 10 ημέρες έως 3 χρόνια, ενώ εάν ο παρακινητής κατηγορηθεί βάσει του άρθρου 186 μπορεί να τιμωρηθεί από 10 ημέρες έως 1 χρόνο φυλακή εάν το ποσό του οφειλέτη είναι έως 5.000 ευρώ (άρθρο 3 ν. 3943/2011).

Εάν όμως το οφειλόμενο ποσό είναι μεγαλύτερο κινδυνεύει με μεγαλύτερη φυλάκιση.

Σημειώνεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο euro2day.gr, ότι το πρώτο αδίκημα του άρθρου 184 «όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξη κακουργήματος ή πλημμελήματος τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών\” είναι «γενικό» και αφορά όλα τα αδικήματα, ενώ το δεύτερο του 186 «εξειδικεύεται» σε συγκεκριμένο αδίκημα, η βαρύτητα του οποίου κρίνεται κατά περίπτωση.

Εναπόκειται λοιπόν στον Εισαγγελέα που θα συντάξει το κατηγορητήριο ποιο από τα δύο θα επιλέξει ανάλογα με την περίπτωση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook