Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Ως προς την παρουσία του Συμβούλου της Αλβανικής Πρεσβείας στην εκδήλωση, το υπουργείο Εξωτερικών λαμβάνει υπ’όψιν το γεγονός ότι δεν έχει σημειωθεί έως σήμερα άλλο παρόμοιο περιστατικό με παρουσία Αλβανών Διπλωματών στην χώρα μας»

«Μεμονωμένο περιστατικό», χαρακτηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς το πρόσφατο ατόπημα του συμβούλου της αλβανικής πρεσβείας να φωτογραφηθεί σε σχολείο της Παλαιόχωρας αγκαλιάζοντας ένα παιδί, που φορούσε μπλούζα με τον χάρτη της «Μεγάλης Αλβανίας».

Η εικόνα του Αλβανού διπλωμάτη κατά την έναρξη των μαθημάτων αλβανικής γλώσσας στο συγκεκριμένο σχολείο έχοντας μπροστά του μαθητή αλβανικής καταγωγής, που φορούσε μπλούζα με το συγκεκριμένο χάρτη, στον οποίο περιλαμβάνονται και ελληνικά εδάφη, προβλήθηκε στα Μέσα Ενημέρωσης της γειτονικής χώρας δημιουργώντας προβληματισμό στην ελληνική πλευρά. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρου Καράογλου, ο υπουργός Εξωτερικών αφού αναφέρει ότι «το υπουργείο Εξωτερικών διατρανώνει την εκ μέρους του απόλυτη καταδίκη, τόσο κάθε ξενοφοβικής και ρατσιστικής εκδήλωσης, όσο και των εκδηλώσεων ακραίου εθνικισμού και οιασδήποτε αλυτρωτικής τάσης», σημειώνει: «Εις ό,τι αφορά, ειδικότερα, την περίπτωση του 1ου Γυμνασίου Χανίων, (σ.σ. εννοεί το σχολείο της Παλαιόχωρας) θα περιορισθώ να σχολιάσω κατ’αρχάς ότι αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Επίσης, δεν θα πρέπει να στοχοποιείται κανένα παιδί, που δεν αντιλαμβάνεται ίσως τις διαστάσεις των μηνυμάτων μιας αναγραφής στην μπλούζα του. Ευθύνη, όμως, φέρουν όσοι χρησιμοποιούν ένα παιδικό ένδυμα ως όργανο πρόκλησης, με έκφραση τάσεων αναθεωρητικών του διεθνούς δικαίου. Θεμέλιο της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας, αλλά και της ομαλής κοινωνικής συμβίωσης εντός αυτής είναι ο σεβασμός της διεθνούς, ευρωπαϊκής και εσωτερικής μας δικαιϊκής τάξης».

Ο κ. Κοτζιάς υπογραμμίζει στην απάντησή του ότι πρόκειται για το πρώτο περιστατικό, που λαμβάνει χώρα παρουσία Αλβανών διπλωματών αλλά και το γεγονός ότι δόθηκαν εξηγήσεις εκ μέρους της αλβανικής πλευράς.  «Ως προς την παρουσία του Συμβούλου της Αλβανικής Πρεσβείας στην εν λόγω εκδήλωση, το υπουργείο Εξωτερικών λαμβάνει υπ’όψιν το γεγονός ότι δεν έχει σημειωθεί έως σήμερα άλλο παρόμοιο περιστατικό με παρουσία Αλβανών Διπλωματών στην χώρα μας. Συγκρατούμε ότι ο Αλβανός υπουργός Διασποράς κ. Majko, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην χώρα μας, συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών κ.  Σκουρλέτη (26.1.2018), στον οποίο παρείχε εξηγήσεις για το περιστατικό στην Κρήτη, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση, που δεν θα πρέπει να επισκιάζει τις πολύ καλές σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας. Τέλος καταστήσαμε σαφές στην αλβανική πλευρά και δια της εδώ Πρεσβείας τους, ότι αναμένουμε όπως μη γίνουμε μάρτυρες άλλων τέτοιων επεισοδίων στο μέλλον». 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook