Ανακοίνωση σε έντονο ύφος, σε απάντηση των δηλώσεων από την πλευρά των επαγγελματιών της εστίασης, που απείλησαν ότι δεν θα κόβουν αποδείξεις και δεν θα αποδίδουν το νέο αυξημένο ΦΠΑ (23%), εξέδωσε το απόγευμα της Πέμπτης το υπουργείο Οικονομικών.

 Με επίθεση κατά της κυβέρνησης, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο in.gr, η ΝΔ τάσσεται κατά της κίνησης των εστιατόρων.

«Οι επιχειρηματίες στο χώρο της εστίασης, το πρώτο που έχουν υποχρέωση να κάνουν είναι να εκδίδουν αποδείξεις για το σύνολο των ποσών που εισπράττουν από τους καταναλωτές και να αποδίδουν τον αντίστοιχο ΦΠΑ που έχει ήδη πληρώσει ο καταναλωτής, στο κράτος» αναφέρει το υπουργείο και προσθέτει: «Όποιοι θεωρούν ότι η παραβίαση του νόμου είναι η καλύτερη μέθοδος για να βγει η χώρα από την κρίση και η οικονομία από την ύφεση, κάνουν ένα προκλητικό και σκόπιμο \’λάθος\’».

Παράλληλα, το υπουργείο καλεί τους πολίτες να αναβιώσουν το κίνημα των αποδείξεων και «να δώσουν απάντηση σε αυτές τις συμπεριφορές».

«Οι επιχειρηματίες του χώρου της εστίασης έχουν την δυνατότητα να αποδείξουν ότι, όταν όλος ο ΦΠΑ που αντιστοιχεί στον κύκλο εργασιών τους εισπράττεται και αποδίδεται στο κράτος, δεν χρειάζεται να διατηρηθεί ο συντελεστής στο 23%. Αυτό θα διευκόλυνε την κυβέρνηση στην κατάρτιση του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος και την εξομάλυνση όλων των συντελεστών όπως έχει δηλώσει ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Αντίθετη στην κίνηση των εστιατόρων η ΝΔ

Την αντίθεσή της με την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά και με την εξαγγελία των επιχειρηματιών στο χώρο ότι θα καταφύγουν στο κίνημα «δεν πληρώνω», εκφράζει η ΝΔ.

Ο Γιάννης Μιχελάκης ζήτησε την άμεση απόσυρση του μέτρου της αύξησης του ΦΠΑ στο 23%, αναφέροντας ότι «η πραγματική οικονομία και η κοινωνία δεν αντέχουν τέτοια ανευθυνότητα», ενώ κατηγόρησε τον Ευ. Βενιζέλο ότι «αποφάσισε να τιμωρήσει χιλιάδες επιχειρηματίες και εργαζόμενους, επειδή η κυβέρνηση είναι ανίκανη και αναποτελεσματική».

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος της ΝΔ χαρακτήρισε το μέτρο άδικο, σημειώνοντας ότι απειλεί με λουκέτο χιλιάδες επιχειρήσεις. «Έχουν μάλιστα το πολιτικό θράσος την αδικία αυτή να την ομολογούν και δημόσια. Ούτε λίγο, ούτε πολύ λένε ότι όταν μπορέσουν και γίνουν αποτελεσματικοί θα πάρουν πίσω το καταστροφικό αυτό μέτρο» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση των επιχειρηματιών στο χώρο της εστίασης να μην αποδίδουν τον ΦΠΑ, ο κ. Μιχελάκης ανέφερε: «Μάς βρίσκει αντίθετους. Τέτοιες πρακτικές, όχι μόνο δεν λύνουν τα προβλήματα, αλλά δημιουργούν μεγαλύτερα».

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ τονίζει πως η κυβέρνηση «ακολουθεί με απόλυτη και τυφλή προσήλωση την καταστροφική και εγκληματική πολιτική των μνημονίων σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας».

Συμπληρώνει πως η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% είναι «τουλάχιστον παράλογη και οδηγεί μεγάλο μέρος μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε νέα λουκέτα, καθώς και σε αύξηση της ανεργίας. Η κυβέρνηση πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι όταν σπέρνει ανέμους, θα θερίσει θύελλες. Αυτό το μέτρο πρέπει άμεσα να καταργηθεί».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook