«Η Αγυιά είναι  ένα ευλογημένο σύστημα, ένας φυσικός ταμιευτήρας που έχει πάρα πολύ νερό»

Την βεβαιότητα πως στα Χανιά δεν θα υπάρξει πρόβλημα λειψυδρίας , τουλάχιστον σε ότι αφορά στο σύστημα αξιοποίησης των νερών από τις πηγές της Αγυιάς, εξέφρασαν συμμετέχοντες σε σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην αντιπεριφέρεια Χανίων.

Όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης, η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης προκειμένου να παρουσιασθεί μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης αναφορικά με τις πηγές της Αγυιάς. Σκοπός είναι «να δούμε πως θα εκμεταλλευθούμε τα νερά που υπάρχουν στις υπόγειες δεξαμενές  και τις ποσότητες που μπορούμε να αντλούμε από αυτές τις πηγές σε κακές χρονιές» ανέφερε ο κ.Βουλγαράκης.

Ο Διευθυντής της Δ/νσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρίνος Κριτσωτάκης επεσήμανε πως παρά την πολύ δύσκολη χρονιά λόγω των μειωμένων βροχοπτώσεων, «από τις μετρήσεις που έχουμε είμαστε σίγουροι ότι φέτος τα Χανιά δεν θα έχουν κάποιο πρόβλημα…»

Ειδικά και σε ότι αφορά στην περιοχή της Αγυιάς  ο κ.Κριτσωτάκης ανέφερε πως έχουν γίνει γεωτρήσεις που αποδίδουν 1000 κυβικά μέτρα νερού η κάθε μία, «δηλαδή 7 εκατομμύρια κυβικά το έτος, όσο ενάμισυ φράγμα Βαλσαμιώτη».

Σε ότι αφορά σε άλλες περιοχές της Κρήτης ο κ.Κριτσωτάκης είπε πως η ανομβρία φέτος είναι οριζόντια σε όλο το νησί και κάθε τοπικός φορέας πρέπει να λάβει τα μέτρα του.

Από την πλευρά του ο καθηγητής του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης Νίκος Νικολαίδης, ανέφερε πως σύμφωνα με την μελέτη που εκπονήθηκε, από τις πηγές της Αγυιάς παράγονται 66 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως από τα οποία, με το υπάρχουν σύστημα, εκμεταλλεύονται τα 26 – 28 εκατομμύρια , δηλαδή ποσοστό 40-45%.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «η Αγυιά είναι ένα ευλογημένο σύστημα, ένας φυσικός ταμιευτήρας που έχει πάρα πολύ νερό». 

Μάλιστα επεσήμανε ότι εάν δεν υπήρχαν οι γεωτρήσεις, οι πηγές της Αγυιάς θα εξακολουθούσαν να βγάζουν νερά ακόμη και μετά από 20 χρόνια ξηρασίας.

Η μελέτη λοιπόν προτείνει την σταδιακή αύξηση του νερού που αξιοποιείται από τις πηγές στην διάρκεια του καλοκαιριού, έτσι ώστε να διαπιστωθεί πως δεν θα δημιουργείται κάποιο πρόβλημα, ενώ τόνισε πως «δεν θέλουμε να αντλούμε όλο το νερό, αλλά να συνεχίσει να πηγαίνει νερό και στην θάλασσα»

Σε ότι αφορά στην τεχνητή λίμνη της Αγυιάς η οποία πολλές φορές το καλοκαίρι παρουσιάζει μεγάλο πρόβλημα λόγω της μείωσης των νερών, ο κ.Νικολαίδης είπε πως είναι καθαρά θέμα διαχείρισης έτσι ώστε να εξασφαλιστεί πως θα μένει μέσα στην λίμνη μια ικανή ποσότητα νερού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook