Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθές Τετάρτη 21/2 στο θέατρο Βλησίδη η εκδήλωση του παραρτήματος Χανίων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ για τα 75 χρόνια από την ίδρυση της θρυλικής ΕΠΟΝ στα πλαίσια των εκδηλώσεων που πραγματοποιεί για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Στην εκδήλωση παρεβρέθηκε πλήθος κόσμου και ιδιαίτερα νεολαίας. 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με παρουσίαση της δράσης της ΕΠΟΝ με στοιχεία και για το νομό μας από το Στράτο Κουτρουλάκη μέλος του ΔΣ του παραρτήματος Χανίων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. Η παρουσίαση αναφέρθηκε στο ιστορικό πλαίσιο του Β παγκοσμίου πολέμου που ιδρύθηκε η ΕΠΟΝ και στη πορεία ίδρυσης της ΕΠΟΝ μέσα από αγώνες και συνειδητή προσπάθεια για να δημιουργηθεί οργάνωση νεολαίας τη περίοδο της κατοχής που να εμπνεύσει τη νέα γενιά με ιδανικά ενάντια στο πόλεμο και την εκμετάλλευση, να τη συσπειρώσει στον αγώνα ενάντια στη ναζιστική κατοχή και στην οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας χωρίς ντόπιους και ξένους αφέντες αλλά με το λαό να κάνει κουμάντο στο τόπο του.

Επιπλέον αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ΕΠΟΝιτων  που τα έδιναν όλα στην αντάρτικη δράση, στην οργάνωση του λαού στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές και τα χωριά, στη διαφώτιση και την ενημέρωση, στην ανύψωση του ηθικού του λαού και ταυτόχρονα τραγουδούσαν, συνέθεταν, ασχολούνταν με το θέατρο, τη ποίηση και  τον αθλητισμό, μορφώνονταν,  έκαναν εκδρομές. Τα χαρακτηριστικά αυτά δεν ήταν τυχαία αλλά εξέφραζαν τη νεολαία που διεκδικεί τη νέα κοινωνία στην οποία θα καταργηθεί κάθε εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, έτσι ώστε κάθε νέος και νέα με ισότητα ευκαιριών και δικαιωμάτων να ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες του στη μόρφωση, τη δουλειά, τη ζωή,  στη πολιτιστική δημιουργία,  στον αθλητισμό, τη ψυχαγωγία, τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου.

Στη συνέχεια ακολούθησε η προβολή του ντοκυμαντέρ του Κώστα Νταντινάκη «Ο Ελκώμενος επί Κρημνού», που αφορά την ιστορία του αγωνιστή ιερέα του ΕΑΜ, Νικολή Αποστολάκη από το Νεροχώρι Αποκορώνου. Το ντοκυμαντέρ παρουσιάζει γλαφυρά μέσα από πολλές μαρτυρίες τη προσωπική ιστορία του αγωνιστή παπά, που αφού τον βασάνισαν απάνθρωπα, τον πέταξαν στον Κόκκινο Γκρεμό -κοντά στις φυλακές στο Καλάμι- όπου και βρήκε φριχτό θάνατο. Το ντοκυμαντέρ με αφορμή την ιστορία του παπα-Νικολή Αποστολάκη δίνει την ευκαιρία για προβληματισμό και για εξαγωγή γενικότερων συμπερασμάτων που αφορούν την αξιοπρεπή στάση ζωής του αταλάντευτου αγωνιστή για τα λαικά συμφέροντα αλλά και τα ιδανικά που πλάθουν τέτοιους αγωνιστές  για μια άλλη κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση με το σκηνοθέτη του ντοκυμαντέρ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook