«Ο αθλητικός τουρισμός στην Κρήτη αναδυόμενη παράμετρος για την ενίσχυση του τουρισμού στο νησί»

Ο χαιρετισμός του Νίκου Ηγουμενίδη στην ημερίδα του Πανελλήνιου Σύνδεσμου Αθλητικού Τύπου με θέμα «Η Κρήτη ως τόπος διεξαγωγής σημαντικών αθλητικών γεγονότων»

Κυρίες και κύριοι,

Λόγοι κοινοβουλευτικοί δεν μου επιτρέπουν σήμερα να βρίσκομαι κοντά σας. Επιτρέψτε μου όμως – έστω και από απόσταση –  μερικές σύντομες παρατηρήσεις:

Η σημερινή ημερίδα που αφορά στην Κρήτη έρχεται σε μια κομβική συγκυρία.

Σήμερα, πιο σοβαρά και πιο επιτακτικά από ποτέ, μπαίνει στο τραπέζι της συζήτησης αλλά και σε εφαρμογή το θέμα «επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου», ή αλλιώς «τουρισμός όλο το χρόνο».

Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι πολλά ξενοδοχεία κρατήθηκαν πέρυσι ανοιχτά μέχρι και τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο, όπως και ότι φέτος – σε αυτή τη χρονική συγκυρία που δίνουμε έναν αγώνα για να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια –  πολλά ξενοδοχεία θα ανοίξουν πολύ νωρίτερα από τη θερινή περίοδο.

Πολύ πρόσφατα, ο διευθυντής Αθλητισμού μεγάλης ξένης χώρας που επισκέφτηκε τη χώρα μας, μεταξύ άλλων, τόνισε στις συναντήσεις του: «Οι μήνες Μάρτιος – Απρίλιος και Οκτώβριος-Νοέμβριος είναι ιδανικοί λόγω των κλιματολογικών συνθηκών για τις προπονήσεις των αθλητών μας». Αλλά προχώρησε την κουβέντα και τη σκέψη του λίγο πιο πέρα: «Θεωρούμε ότι κατάλληλες υποδομές υπάρχουν στην Ρόδο, στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας».

Θέλω να πω ότι διαμορφώνεται σε αυτή τη συγκυρία ένα περιβάλλον άκρως θετικό για την Κρήτη που μόνο αδιάφορους δεν αφήνει τους εμπλεκόμενους παράγοντες του τουρισμού διεθνώς.

Με βάση την αξιολόγηση των διεθνών πρακτορείων αθλητικού ταξιδιού η Κρήτη συγκαταλέγεται στους βασικούς προορισμούς και πληροί μια σειρά από κριτήρια, με την υποσημείωση ότι μια σημαντική μερίδα αθλητικών τουριστών ανήκουν στην κατηγορία υψηλών εισοδημάτων, αλλά και με υψηλό το κριτήριο της ποιότητας.

Σημαντικό ατού για την Κρήτη είναι φυσικά η φιλοξενία που μπορεί και παρέχει στους αθλητές, στις οικογένειές τους, στις ομάδες και όσους θέλουν να επισκεφθούν το νησί μας για αθλητικό τουρισμό. Ενώ δεν μπορεί να παραβλεφθεί ότι συγκριτικό πλεονέκτημα για τους τουρίστες  αποτελεί η κρητική διατροφή – παράγοντας που αξιολογείται ιδιαίτερα θετικά για την Κρήτη.

Οι μεγάλες διοργανώσεις αθλητικών γεγονότων, όπως αγώνες δρόμου ή θαλάσσιων σπορ, η παράλληλη ανάπτυξη συναφών αθλητικών δραστηριοτήτων, μεταξύ αυτών και του καταδυτικού τουρισμού, είναι σημεία κλειδιά για την περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της θεματικής στην Κρήτη.

Η ενίσχυση των βασικών υποδομών αθλητισμού της Κρήτης – ήδη στην τελευταία επίσκεψη του αρμόδιου Υπουργού στην Κρήτη συζητήθηκαν ορισμένες πλευρές με τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες –  είναι στην κατεύθυνση που προωθούν τον αθλητικό τουρισμό στην Κρήτη ως μια αναδυόμενη και σημαντική παράμετρο για την ενίσχυση του τουρισμού όλο τον χρόνο στην Κρήτη.

Η στενή συνεργασία των αρμόδιων Υπουργείου Τουρισμού και Αθλητισμού με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και αξιοποίηση διαθέσιμων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, μπορεί να μεγιστοποιήσει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, αποφέροντας σημαντικά τουριστικά, αθλητικά και οικονομικά οφέλη,  στηρίζοντας τις τοπικές κοινωνίες.

Η στρατηγική για τον θεματικό τουρισμό είναι σήμερα μια πραγματικότητα που αναπτύσσεται ως δικλείδα ασφαλείας για την εδραίωση της αυξημένης τουριστικής ανάπτυξης με στόχο και την κοινωνική αποτελεσματικότητα. Και ο αθλητικός και προπονητικός τουρισμός, με τα πιο ευγενή του ιδεώδη, είναι από τα πιο υγιή οχήματα για να πάμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Σας ευχαριστώ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook