Δύο εκτελέσεις ματαιώθηκαν σε Τέξας και Αλαμπάμα

Μία ώρα πριν εφαρμοστεί η ποινή του και ο 38χρονος Thomas Whitaker εκτελεστεί, ο κυβερνήτης του Τέξας μετέτρεψε σε ισόβια τη θανατική ποινή του, με φόντο τις απελπισμένες ικεσίες της οικογένειάς του.

Ο Whitaker (αριστερά στη φωτογραφία) είχε καταδικαστεί για το σχέδιο εξόντωσης της οικογένειάς του, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα η 51χρονη μητέρα του Tricia και ο 19χρονος αδελφός του Kevin να σκοτωθούν. Πυροβολισμούς δέχθηκε και ο πατέρας του Kent, ο οποίος παρά το τραύμα στο στέρνο επιβίωσε.

Αφοσιωμένος Χριστιανός, ο Kent Whitaker είπε πως είχε συγχωρήσει τον γιο του και πως η οικογένειά του δεν ήθελε να προχωρήσει η εκτέλεσή του. Στην αίτηση χάριτος, ο πατέρας υποστήριξε πως είναι δικαίωμά του, ως θύμα, να ζητήσει έλεος για τον θύτη καθώς θα υπέφερε χειρότερα εάν εφαρμοζόταν η θανατική ποινή.

Η μετατροπή της ποινής του 38χρονου, που γλίτωσε στο παρά πέντε την εκτέλεση, οφείλεται κατά κύριο λόγο στη στάση και την αίτηση του πατέρα του.

«Είμαι ευγνώμων για την απόφαση αυτή, όχι για μένα αλλά για τον πατέρα μου» δήλωσε ο πρώην θανατοποινίτης. «Όποια ποινή κι αν έχω θα είναι δίκαιη. Αξίζω κάθε τιμωρία για τα εγκλήματά μου, αλλά ο πατέρας μου δεν φταίει σε τίποτα».

Στην Αλαμπάμα, στο παρά πέντε αναβλήθηκε και τελικά ματαιώθηκε η εκτέλεση του 61χρονου Doyle Hamm, ο οποίος είχε κριθεί ένοχος για τον φόνο που διέπραξε το 1987. Αρχικά καθυστέρησε, έπειτα από αίτημα του Ανώτατου Δικαστηρίου που ήθελε λίγο χρόνο για να εξετάσει αίτηση αναστολής και τελικά ματαιώθηκε επειδή η πολιτεία δεν είχε επαρκή χρόνο για να προετοιμάσει τον κρατούμενο για την εκτέλεσή του.

Οι δικηγόροι του υποστήριζαν πως έπασχε από καρκίνο σε τελικό στάδιο. Η πολιτεία αρχικά ανακοίνωσε πως υπήρχε το πρωτόκολλο για την εκτέλεση της ποινής του αλλά τελικά τη ματαίωσε, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook