Θέμα σχετικά με την υπόσταση της Α’ και της Δ’ Στρατιάς («Στρατιά Αιγαίου»), φέρεται να έχει θέσει ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Χουσεΐν Τσελίκ, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Ραντικάλ».

Ωστόσο, ο ίδιος ο Τσελίκ σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη, διέψευσε το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι στις δηλώσεις του προς την εφημερίδα δεν ανέφερε κάτι περί «κατάργησης της Στρατιάς Αιγαίου» και ότι αυτό «ήταν σχόλιο της εφημερίδας επί ενός σημείου της δέσμης που έχει επεξεργαστεί ο ίδιος, σχετικά με τις αλλαγές στις ένοπλες δυνάμεις» και συγκεκριμένα το σημείο εκείνο το οποίο αναφέρει ότι «πρέπει να επανεξεταστεί το πόσες στρατιές θα έχουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και το πού ακριβώς θα βρίσκονται αυτές».

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Τσελίκ είπε ότι «η δομή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων έχει στηριχθεί στον ψυχρό πόλεμο» και ότι «ενώ οι άλλες ΝΑΤΟϊκές χώρες έχουν πραγματοποιήσει αλλαγές, η Τουρκία δεν μπόρεσε να κάνει το ίδιο».

Η εφημερίδα κάνει λόγο για τη δέσμη 15 σημείων του κυβερνώντος κόμματος, στην οποία αναφέρονται, μεταξύ άλλων, η υπαγωγή του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων στο υπουργείο εθνικής άμυνας, η κατάργηση του άρθρου 35 του εσωτερικού κανονισμού των ενόπλων δυνάμεων, το οποίο ορίζει ως καθήκον του στρατού την προστασία του καθεστώτος, η μετάβαση σε καθεστώς μισθοφόρων στο στρατό, η μείωση της θητείας, η διαφάνεια στις στρατιωτικές δαπάνες, το θέμα με τις στρατιές και άλλα.

Ο ίδιος ο Τσελίκ στη γραπτή του ανακοίνωση αναφέρει ότι «κάποιες προσωπικές απόψεις και επιθυμίες προβλήθηκαν ως ανακοίνωση, ως κυβερνητικό σχέδιο ή ως ζητήματα που έχουν αποφασιστεί εντός του κόμματος». Ο Τσελίκ σημειώνει ότι τα εν λόγω 15 σημεία «δεν έχουν συζητηθεί θεσμικά στο κόμμα, ούτε και έχουν προταθεί στην κυβέρνηση» και αναφέρει ότι «όλα αυτά τα ζητήματα είναι πάγια θέματα που συζητούνται στο πλαίσιο του εκδημοκρατισμού της Τουρκίας. Εγώ ως βουλευτής θέτω υπό συζήτηση τα θέματα αυτά».

Πάντως, η «Ραντικάλ» πρόβαλε σήμερα τις δηλώσεις Τσελίκ ως κύριο πρωτοσέλιδο θέμα με τον τίτλο «Πολιτικός άνεμος στο Αιγαίο» και τον υπότιτλο «Ο Τσελίκ ανακοίνωσε στη «Ραντικάλ\”: Δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για τη Στρατιά Αιγαίου».

Ως προς τον τίτλο «Πολιτικός άνεμος» πρέπει να σημειωθεί ότι ο αγγλικός και γαλλικός όρος «civil» που χρησιμοποιείται και στην τουρκική γλώσσα, δεν έχει περιεχόμενο παρόμοιο με τον όρο «αστικό» που είναι η σχετική απόδοση στα ελληνικά. Η λέξη αυτή, για λόγους πολιτικούς και ιδεολογικούς έχει στην τουρκική γλώσσα νόημα ταυτόσημο με το «μη στρατιωτικό».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook