Ο Αχμέντ Ταρζαλάκης είναι ένας Κρητικός από την Συρία, μένει στα Χανιά τους τελευταίους μήνες και αισθάνεται σαν να βρίσκεται στο σπίτι του.

Ο Αχμέντ Ταρζαλάκης είναι ένας Κρητικός από την Συρία, βρίσκεται στα Χανιά τους τελευταίους μήνες και αισθάνεται σαν να βρίσκεται στο σπίτι του.

Οι κάτοικοι του νησιού πολλές φορές τον περνούν για Κρητικό, εξαιτίας της εμφάνισης του, με το πυκνό μουστάκι του και γενικότερα την μορφή του.

Μάλιστα, ρωτώντας τον για την καταγωγή μένουν άναυδοι όταν αυτός του απαντά από την Συρία, χρησιμοποιώντας την κρητική ντοπιολαλιά. Όπως λέει ο ίδιος την γλώσσα την έμαθε από τους παππούδες του, στο Χαμιντιέ της Συρίας στα σύνορα με τον Λίβανο, εκεί όπου υπάρχει κοινότητα απογόνων Κρητών μουσουλμάνων.

Η οικογένεια του και ο ίδιος, για να αποφύγουν τον εμφύλιο πόλεμο, πέρασαν με βάρκα στην Λέσβο και από εκεί ήρθαν στα Χανιά.

Η γυναίκα του, Γιασμίν, και τα 4 τους παιδιά κατοικούν σε διαμέρισμα των Χανίων και οικονομικά υποστηρίζονται με μηνιαία βοήθεια από το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ με τη βοήθεια του τοπικού εταίρου της υπατης αρμοστείας, λαμβάνει νοσοκομειακή περίθαλψη για το ορθοπεδικό προβλήμα υγείας που αντιμετωπίζει.

Όπως αναφέρει, οι Κρητικοί του συμπεριφέρονται «με ευγένεια και σεβασμό». Ένας ακόμα λόγος για τον οποίο ο Αχμέντ αισθάνεται οικεία στο νησί μας είναι διότι «ενώθηκε» με τις δυο του αδερφές που βρίσκονται στην Κρήτη για περίπου δυο χρόνια.

«Αυτή είναι η γη των προγόνων μας. Μάλλον ανήκουμε εδώ περισσότερο από οπουδήποτε στον κόσμο.» αναφέρει κλείνοντας.

Πηγή: unhcr.org