«Δεν μπορέσαμε να συμφωνήσουμε στα νούμερα, για αυτό διακόψαμε, αλλά ήταν προγραμματισμένο» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος σε μία προσπάθεια να εμφανιστεί καθησυχαστικός μετά τις τελευταίες, δραματικές εξελίξεις.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε επεσήμανε ότι ήταν προγραμματισμένη η διακοπή των συζητήσεων και η επανέναρξή τους στις 14 Σεπτεμβρίου.

Είπε ότι δεν τίθεται θέμα να ληφθούν πρόσθετα και εισπρακτικά μέτρα, θα εφαρμοστούν τα ήδη συμφωνηθέντα και πρόσθεσε ότι αν οι πολίτες βοηθήσουν στην είσπραξη φόρων, θα αλλάξουν οι συντελεστές ΦΠΑ στην εστίαση.Υπογράμμισε ότι το μείζον θέμα που απασχόλησε την Τρόικα ήταν η ύφεση και επανέλαβε ότι αυτή θα είναι μεγαλύτερη των προβλέψεων: «Η ύφεση κινείται κοντά στο 5% και αυτό αλλάζει πολλά δεδομένα».

Πάντως, ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση δεν αποδίδει όλα τα προβλήματα στην ύφεση.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα έχει έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και γι\’ αυτό θα προωθηθούν οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές», συνέχισε και αναφέρθηκε στο θέμα της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων και της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο.

Η εργασιακή εφεδρεία θα επεκταθεί στη γενική κυβέρνηση, είπε. Θα διευρυνθεί η «δεξαμενή» του μέτρου, ανέφερε χαρακτηριστικά

«Μιλάμε για δημόσιες επιχειρήσεις, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, ορισμένα μικρά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, δεν μιλάμε μόνο για τους φορείς που συγχωνεύονται ή καταργούνται», σημείωσε, καθώς «δεν μπορούν να υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν καλύπτουν πραγματικές ανάγκες».

«Όσοι εργαζόμενοι δεν καλύπτουν οργανικές ανάγκες θα τοποθετούνται σε εργασιακή εφεδρεία», ανέφερε και είπε ότι η τρόικα δεν έθεσε θέμα απολύσεων στο Δημόσιο.

Για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι περιμένουμε τις απαντήσεις από τους 57 υπουργούς Οικονομικών στους οποίους απέστειλε σχετική επιστολή τις προηγούμενες ημέρες.

Μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμες οι πρώτες απαντήσεις, θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις αρχές Οκτωβρίου, προσέθεσε

Ερωτηθείς τι θα γίνει αν το ποσοστό συμμετοχής δεν αγγίξει το στόχο του 90% (135 δισ. ευρώ), τόνισε ότι αυτός ο στόχος είναι απόφαση της Ευρωζώνης και όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία τότε η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι την Πέμπτη έγινε σύσκεψη των διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων υπό τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, όπου ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Π. Χριστοδούλου, ενημέρωσε τους διοικητές για το πρόγραμμα.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι είναι προς το συμφέρον των Ταμείων να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, λέγοντας ότι θα λάβουν νέα ομόλογα, στο 100% της ονομαστικής τιμής, γεγονός που συμφέρει τα Ταμεία, καθώς οι τιμές των νέων τίτλων θα είναι υψηλότερες σε σχέση με τις τιμές στις οποίες διαπραγματεύονται τώρα τα ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά.

Τέλος είπε ότι οι συζητήσεις με την Τρόικα διεξάγονται σε πολύ φιλικό και δημιουργικό κλίμα.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα το πρωί είχαν βγει δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για διακοπή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, το βράδυ της Πέμπτης, με αποχώρηση μάλιστα του κ. Βενιζέλου από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook