Για πλήρη εγκατάλειψη των λουομένων στις παραλίες του Δήμου Χανίων, αλλά και άλλων περιοχών της Κρήτης μετά τη λήξη των συμβάσεων των ναυαγοσωστών, κάνουν λόγο στο Flashnews.gr οι άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά τους κινδύνους της θάλασσας και όσα συνεπάγεται για το κοινό η εξέλιξη αυτή.

«Ειδικά τον Σεπτέμβρη στα Χανιά έρχονται άτομα τρίτης ηλικίας, στο πλαίσιο των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από προσοχή και φροντίδα. Και αυτό την ίδια στιγμή που μόνο φέτος είχαμε περισσότερα από 60 περιστατικά επέμβασης μόνο σε μία παραλία (Αγία Μαρίνα) το διάστημα Ιουνίου – Αυγούστου», λέει ο Παύλος Λιτινάκης ιδιοκτήτης σχολής ναυαγοσωστικής τονίζοντας την αναγκαιότητα της συνέχισης των συμβάσεων και μετά τις 31 Αυγούστου καθώς το καλοκαίρι, ειδικά στην Κρήτη, δεν τελειώνει μόλις αλλάξει ο μήνας στο ημερολόγιο.

152 πνιγμοί στην Ελλάδα

Από τις αρχές Μαΐου σε όλη την Ελλάδα έχουν πνιγεί 152 συνάνθρωποί μας και δυστυχώς μεγάλος αριθμός περιστατικών, πάνω από 20, είναι στην Κρήτη, μας λέει ο Κώστας Νικολαντωνάκης, εθελοντής ναυαγοσώστης του Ναυτικού Ομίλου Χανίων και μέλος της τοπικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας. «Έχουμε 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής και 3.000 χιλιόμετρα οργανωμένης παραλίας σε όλη την Ελλάδα. Οι ανάγκες είναι πολύ αυξημένες και είναι κρίμα να χάνουμε ανθρώπινες ζωές. Η πολιτική που ασκείται από το κράτος είναι κοντόφθαλμη και το κόστος της ζωής δεν αναπληρώνεται από μια οικονομία στους προϋπολογισμούς των δήμων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Γαλάζιες σημαίες χωρίς προϋποθέσεις

Τόσο ο κ. Λιτινάκης όσο και ο κ. Νικολαντωνάκης απευθύνουν έκκληση προς τη δημοτική αρχή Χανίων αλλά και προς την πολιτεία να βρεθεί τρόπος για την παράταση των συμβάσεων επισημαίνοντας πως πλέον οι παραλίες είναι γεμάτες κόσμο και ο πυργίσκος των ναυαγοσωστών παραμένει άδειος, μια εικόνα που επαναλαμβάνεται σε όλες τις παραλίες της περιοχής. Επιπλέον ο κ. Νικολαντωνάκης επισημαίνει στο Flashnews.gr, πως πολλές από τις αφύλαχτες πλέον παραλίες είναι βραβευμένες με γαλάζια σημαία, κάτι που σημαίνει πως πρέπει υποχρεωτικά να έχουν ναυαγοσώστη και η έλλειψή τους υποβαθμίζει την εικόνα των Χανίων ειδικά σε ένα θεσμό που έχει σημαντικά οφέλη για τη χώρα μας.

Μάριος Διονέλλης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook