Βολές Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη για ανισορροπία έργων ανάμεσα στο Ηράκλειο και τις άλλες Περιφερειακές Ενότητες.

Στα μεγάλα έργα της Κρήτης με έμφαση τον ΒΟΑΚ αλλά και στο παραγόμενο έργο, δράσεις και σχεδιασμούς σε όλους τους τομείς αναφέρεται ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης παρουσιάζοντας  στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τον ετήσιο απολογισμό της Περιφέρειας Κρήτης για το 2017. Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε όλους για την καλή συνεργασία λέγοντας ότι, το παραγόμενο έργο δεν είναι ενός ανθρώπου αλλά πολλών.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι, το έργο και οι δράσεις θα ήταν περισσότερες αν δεν υπήρχαν παρακρατήσεις πόρων από την κεντρική διοίκηση στη Περιφέρεια Κρήτης ύψους 100 εκ. ευρώ ενώ επίσης-όπως είπε-προβλήματα υπήρξαν στην απορρόφηση κονδυλίων που προκάλεσαν οι συνεχόμενες αλλαγές του νόμου 4412/16 που «μπλόκαραν» τις δημοπρατήσεις έργων. 

Ωστόσο ο Περιφερειάρχης εκτίμησε ότι οι πόροι που θα έρθουν στο νησί  την επόμενη επταετία θα ανέλθουν στα 6-7 δις ευρώ και θα αφορούν τους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, του πρωτογενή τομέα κ.α. με επίκεντρο την συνολική ανάπτυξη του νησιού, την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. 

«Ο σημερινός απολογισμός, Ενότητα προς Ενότητα, αποτελεί χειροπιαστό δείγμα της συλλογικής μας δουλειάς» τονίζει μεταξύ άλλων στο μήνυμα του ο Περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι, με την συνεργασία όλων «εκεί που υπάρχει σχέδιο και βούληση πολλά μπορούν να γίνουν, για αυτό διεκδικούμε, δεν αφήνουμε καμία ευκαιρία να χαθεί. Είμαστε και παραμένουμε στρατευμένοι στον αγώνα για μια Κρήτη, που γεμάτη προοπτικές και αναπτυξιακές δυνατότητες θα εισέλθει στη νέα δεκαετία μετά το 2020». 

«Απολογισμός ανισορροπίας έργων»

Στο μεταξύ στην ομιλία του ο Περιφερειακός Σύμβουλος Χανίων Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Ο απολογισμός της δράσης της περιφέρειας για το 2017,δυστυχώς για ακόμη μια φορά αναδεικνύει την ανισορροπία έργων ανάμεσα στο Ηράκλειο και τις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες. Συγκεκριμένα, συνοψίζει και μας υπενθυμίζει οτι τα Χανιά δεν έχουν την τύχη να βλέπουν τα έργα, που έχουν κατ’ επανάληψη εξαγγελθεί, να προχωρούν πόσω δε μάλλον να υλοποιούνται. 

Δεν απαντήθηκε πότε και αν θα γίνει ο δρόμος που οδηγεί στο αεροδρόμιο Χανίων. Δεν αναφέρθηκε η εξέλιξη του έργου της παράκαμψης των Τοπολίων, των βιολογικών καθαρισμών. Δεν συζητήθηκε αν η κλαδοκοπή και η φωταγώγηση κατά μήκος του ΒΟΑΚ έγινε ή δεν έγινε στο βαθμό που έπρεπε και τόσα άλλα ακόμα.

Με προβληματισμό λοιπόν διαπιστώνω οτι η σημερινή συζήτηση για τον απολογισμο του 2017,δεν είναι μια συζήτηση ουσίας, ώστε να ξέρουμε που βρισκόμαστε και που οδεύουμε. Με αυτή την τακτική, τα προβλήματα και οι ελλείψεις που αντιμετωπίζουν τα Χανιά, θα εξακολουθούν να υφίστανται χωρίς μάλιστα ξεκάθαρο προγραμματισμό για το τι μέλλει γενέσθαι».

Ολόκληρο το κείμενο του απολογισμού για το 2017

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook