Η δημοτική παράταξη θεωρεί ως θετική την εξέλιξη για την ενοικίαση του στρατοπέδου, αλλά διαφωνεί με σκέψεις της δημοτικής αρχής για μεταφορά υπηρεσιών εκεί

Ως την εν μέρει ικανοποίηση ενός πολύχρονου αιτήματος της Χανιώτικης κοινωνίας χαρακτήρισε ο επικεφαλής της παράταξης «Πρωτοβουλία Πολιτών Πρώτα ο  Άνθρωπος» την πρόταση που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο Χανίων για ενοικίαση ολόκληρου του χώρου του στρατ. Μαρκοπούλου.

Στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο  Γιάννης Σαρρής, αρχικά, ουσιαστικά, εξήγησε το γιατί η παράταξή του τάχθηκε υπερ της πρότασης της δημοτικής αρχής, η οποία – όπως είπε – αρχικά είχε την σκέψη να ακολουθήσει την πεπατημένη της πολεοδόμησης τμήματος του στρατοπέδου.

«Το αίτημα της χανιώτικης κοινωνίας μπορεί να μην ικανοποιήθηκε ολοκληρωτικά, όμως έγινε ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και αυτό δεν πρέπει να το μηδενίζουμε. Αλλά ούτε και να θριαμβολογούμε εφησυχασμένοι ότι η διεκδίκηση ολοκληρώθηκε» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Σε ότι αφορά στις χρήσεις του στρατοπέδου ο κ.Σαρρής ανέφερε ότι “πολεοδομικά η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να είναι: Ελεύθερος χώρος – Αστικό πράσινο που επιγραμματικά με βάση το Προεδρικό Διάταγμα του 1987 (ΦΕΚ 166΄Δ ) σημαίνει τις εξής κατηγορίες χρήσεων:

1) Αναψυκτήρια, 2) Αθλητικές εγκαταστάσεις, 3) Πολιτιστικά κτίρια και εν γένει πολιτιστικές εγκαταστάσεις και 4) Χώροι συνάθροισης κοινού.

Θεωρούμε, επίσης, ότι τα ελάχιστα υπάρχοντα κτίσματα που -τυχόν- αξίζει να επιδιορθωθούν, πρέπει να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για χρήσεις συμβατές με το αστικό πράσινο. Κάθε σκέψη που φιλοδοξεί να μεταφέρει υπηρεσίες του Δήμου στο χώρο του στρατοπέδου προϋποθέτει τεμαχισμό του οικοπέδου, συνεπώς θα δημιουργήσει μια πολεοδομική βαβέλ που θα ανοίξει το δρόμο στον τωρινό ή σε μελλοντικούς δημάρχους να τσιμεντοποιήσουν σταδιακά το χώρο. Η παραπάνω πρόταση στο πλαίσιο του ΓΠΣ κατοχυρώνει τη συγκεκριμένη χρήση του χώρου και δεσμεύει και τις επόμενες δημοτικές αρχές, μέχρι τη μετά από δεκαετίες αναθεώρηση του ΓΠΣ.

Παράλληλα, θεωρούμε ότι χρειάζεται να είμαστε τουλάχιστον επιφυλακτικοί για τη δημιουργία σχολείου εντός του στρατοπέδου. Με βάση τα σημερινά δεδομένα και τις προβληματικές διακηρύξεις του δημάρχου για την ίδρυση 8 σχολικών μονάδων, ενώ θα βλέπαμε θετικά τη δημιουργία σχολείου εντός του στρατοπέδου, επειδή αυτή η θέση προϋποθέτει την κατοχύρωση χρήσης μη συμβατής με το αστικό πράσινο, μπορεί να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου σε άλλες χρήσεις. Άλλωστε, σε μικρή απόσταση από το στρατόπεδο προβλέπονται στο ΓΠΣ δύο οικόπεδα για εκπαιδευτική χρήση.”

 

Ο κ. Σαρρής κάλεσε όλους τους πολίτες να συνυπογράψουν το κείμενο δύο συλλογικοτήτων που αφορούν την υποβολή ένστασης για την υπάρχουσα πρόταση των μελετητών για πολεοδόμηση του 20% του στρατοπέδου, ώστε η ένσταση να γίνει αποδεκτή, να μετατραπεί σε πρόταση αλλά και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα προβλέπει χρήση ολόκληρου του στρατοπέδου ως ελεύθερου χώρου – αστικό πράσινο, και να ενσωματωθεί στο ΓΠΣ.

 Όπως τόνισε το ΓΠΣ θα καθορίσει τη χρήση της έκτασης για τα επόμενα 30 χρόνια και η διαβούλευση για το ΓΠΣ κλείνει στις 30 Μαρτίου 2018. 

Επίσης ανέφερε πως αυτό το οποίο μπορεί να συνοψίσει τις επιτρεπόμενες συμβατές με το αστικό πράσινο λειτουργίες, με βάση τη συζήτηση που θα γίνει με κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι ένα ερευνητικό σχέδιο – προμελέτη της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης, το οποίο θα θέσει τους άξονες που θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά ενός πιθανού μελλοντικού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, το οποίο θα καθορίσει τη σχετική μελέτη.

Τέλος κάλεσε τον δήμαρχο Χανίων «να δεσμευτεί ότι στη συμφωνία παραχώρησης που θα υπογράψει με το υπουργείο Άμυνας δεν θα υπάρχουν όροι που θα αναφέρονται σε συγκεκριμένες χρήσεις του στρατοπέδου, διότι τότε θα είμαστε υποχρεωμένοι από το νόμο να ενσωματωθούν στο ΓΠΣ, πέρα από τη θέληση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ακόμη, θεωρούμε απαραίτητο να προσδιορίζεται με σαφές και άμεσο χρονοδιάγραμμα, αφενός πότε θα ολοκληρωθεί η απόφαση που αφορά τον αποχαρακτηρισμό του στρατοπέδου από ενεργό, αφετέρου, η ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης του σε άλλο χώρο.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook