Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών, ένας στους τρεις Έλληνες θα αναπτύξει κάποιου είδους αλλεργία κατά τη διάρκεια της ζωής του. 

Η εποχή που ξεκινούν και πάλι οι εποχικές αλλεργίες έφτασε. Μπούκωμα στην μύτη ή συνάχι, μάτια που δακρύζουν και “σας τρώνε”, βήχας και φτέρνισμα είναι μερικά από τα ενοχλητικά συμπτώματα με τα οποία έρχονται χιλιάδες άνθρωποι αντιμέτωποι κάθε μέρα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών, ένας στους τρεις Έλληνες θα αναπτύξει κάποιου είδους αλλεργία κατά τη διάρκεια της ζωής του. Κύριο αίτιο της αυξημένης εμφάνισης αλλεργιών είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση και η μεγάλη αύξηση των εκλυτικών παραγόντων της αλλεργίας.

Επιπλέον, ο σύγχρονος αστικός τρόπος ζωής αποκλείει τον άνθρωπο από την επαφή του με αλλεργιογόνα σε μικρή ηλικία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό σύστημα να εκλαμβάνει ως εχθρό ακόμη και «αθώα» στοιχεία, όπως τη σκόνη και τη γύρη.

Ως αλλεργική ρινίτιδα ορίζεται η φλεγμονή του επιθηλίου της μύτης που συνοδεύεται από συμπτώματα όπως, καταρροή (πρόσθια ή οπίσθια), παροξυσμικούς πταρμούς (φταρνίσματα), συμφόρηση (μπούκωμα) με συνοδό κνησμό της μύτης ή του φάρυγγα. Προκαλείται από την υπερβολική αντίδραση του οργανισμού έναντι κάποιων αεροαλλεργιογόνων.

Η θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας βασίζεται στα εξής:

Χορήγηση αντιισταμινικών που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την καταρροή, το φτέρνισμα και τη φαγούρα.

Χορήγηση ενδορινικών spray κορτιζόνης που καταπολεμούν την αλλεργική φλεγμονή και το μπούκωμα.

Χορήγηση αποσυμφορητικών που ανακουφίζουν κυρίως από το μπούκωμα προκαλώντας σύσπαση των αγγείων της μύτης προσωρινά.

 Χορήγηση ανταγωνιστών λευκοτριενίων που προτιμώνται σε ασθενείς που έχουν και συνυπάρχον άσθμα.

 Ανοσοθεραπεία. Αλλάζει τον τρόπο που το ανοσοποιητικό μας αντιμετωπίζει το αλλεργιογόνο και πρόκειται για ενέσιμη ή υπογλώσσια θεραπεία που συνήθως διαρκεί 3- 5 χρόνια.

Είναι σχεδόν αδύνατον να αποφύγετε τις αλλεργίες της Άνοιξης ειδικά αν ζείτε κοντά  σε περιοχές µε έντονη βλάστηση. Όμως μπορείτε εύκολα να  ανακουφιστείτε από το τη ρινόρροια , τη δακρύρροια µε την  αποφυγή  του κυρίου αιτίου που σας προκαλεί την αλλεργία.

Ακολουθούν κάποιες πρακτικές συμβουλές οι οποίες σίγουρα θα βοηθήσουν στην ύφεση των αλλεργικών συμπτωμάτων:

Αποφύγετε την άμεση επαφή µε τα φυτά που σας προκαλούν αλλεργία, παρόλο που η γύρη τους μεταφέρεται µε τον αέρα χιλιόμετρα μακριά.

Προτιμήστε να γυμνάζεστε σε κλειστούς χώρους .

Φοράτε απαραίτητα γυαλιά ηλίου, ιδιαίτερα αν έχετε επιπεφυκίτιδα.

Κλείνετε τα παράθυρα όταν οδηγείτε στην εξοχή και χρησιμοποιείτε στο αυτοκίνητο κλιματισμό που διαθέτει ειδικά φίλτρα για τη γύρη.

Προσπαθήστε να περιορίσετε τις εξόδους όταν η  ποσότητα της γύρης  στην ατμόσφαιρα είναι πολύ υψηλή ( η γύρη συνήθως βρίσκεται στα ανώτατα επίπεδα τις πρωινές ώρες).

Όταν είναι δυνατό κρατήστε κλειστές  τις πόρτες και τα παράθυρα  κατά τη διάρκεια των εαρινών μηνών ώστε να κρατήσετε έξω τα αλλεργιογόνα. Ένας ιονιστής αέρα, ίσως βοηθήσει.

Καθαρίστε τα φίλτρα του κλιματισμού  στο σπίτι. Καθαρίζετε σχολαστικά  τα ράφια και όλες  τις επιφάνειες μέσα στο σπίτι στις οποίες γύρη μπορεί να κατακαθίσει.

Πλένετε τα μαλλιά σας όταν επιστρέφετε σπίτι γιατί η γύρη μπορεί να συλλέγει σε αυτά.

Σκουπίζετε µε ηλεκτρική σκούπα τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Φορέστε μάσκα γιατί κατά τον καθαρισμό μπορεί να απελευθερωθεί η γύρη και η σκόνη, που έχει παγιδευτεί στο χαλί σας.

 Συνοπτικά βλέπουμε ότι η αλλεργική ρινίτιδα αποτελεί ένα συχνό πρόβλημα της δημόσιας υγείας. Παρά το γεγονός ότι η ρινίτιδα δεν αποτελεί επικίνδυνη για τη ζωή νόσο, επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής των ασθενών, την απόδοση στην εργασία και στο σχολείο, τις κοινωνικές συναναστροφές. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη συχνότητά της, την επίδρασή της στο άσθμα καθώς και τον τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο σε παγκόσμιο επίπεδο την καθιστούν ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να τονίσουμε ότι άτομα με προβλήματα υγείας, τα παιδιά, και άτομα που υποφέρουν από δύσπνοια, αλλεργικό άσθμα και πνευμονοπάθειες είναι απαραίτητο να συμβουλεύονται το γιατρό τους ώστε να τους χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Δρ. Ψυχαράκης Στυλιανός Μ.D. Ph.D.

Ειδικός Ιατρός

Γενικής – Οικογενειακής Ιατρικής

Διδάκρωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook