Μόνο έτσι εξαπλώνονται σε περισσότερους ξενιστές

Μπορεί σε εμφάνιση να είναι απατηλά απλοί, οι μύκητες είναι στην πραγματικότητα τρανοί βιολογικοί τρομοκράτες και πολλά ζωικά είδη υποφέρουν από τα φριχτά καμώματά τους.

Από τα οποία δεν γλιτώνουν ούτε και τα τζιτζίκια, όπως απέδειξε πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Scientific Reports».

Ένας παρασιτικός μύκητας λοιπόν που έχει εξελιχθεί ώστε να ολοκληρώνει τον κύκλο της ζωής του στα σώματα των αρσενικών τζιτζικιών αλλάζει καθοριστικά τη συμπεριφορά τους ώστε να εξαπλωθεί σε μεγαλύτερους αριθμούς ξενιστών.

Οι επιστήμονες μελετούσαν τις αναπαραγωγικές συνήθειες του τζίτζικα όταν σκόνταψαν πάνω στον μύκητα Massospora cicadina που είχε προσβάλει μερικά αρσενικά. Και τα είδαν να ανταποκρίνονται στο χαρακτηριστικό ερωτικό κάλεσμα των υγιών αρσενικών, κάνοντας σαν θηλυκά! Θηλυκά έτοιμα να γονιμοποιηθούν φυσικά.

Όπως είναι επόμενο, τα άρρωστα αρσενικά προσελκύουν γύρω τους τα υγιή αρσενικά που αναζητούν ταίρι και νομίζουν πως το βρήκαν, μια κατάσταση που διευκολύνει τις μοχθηρές ορέξεις του μύκητα, που μέσω των γεννητικών οργάνων και της ανοιχτής κοιλιάς των ξενιστών αφήνουν τους σπόρους τους στα υγιή μέλη.

Και το χειρότερο της υπόθεσης είναι πως όταν ένα άρρωστο αρσενικό το παίξει θηλυκό, είναι πια στο τέλος της ζωής του, καθώς ο μύκητας έχει αναπτυχθεί τόσο που δεν χωρά πια στο σώμα του.

«Ο Massospora λειτουργεί μερικώς ως σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα και οι καινούριες συμπεριφορές των άρρωστων αρσενικών είναι πολύπλοκοι χειρισμοί που πυροδοτούνται από τον μύκητα για ίδιο όφελος», καταλήγουν οι ερευνητές…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook