Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης απέστειλε σήμερα Παρασκευή 02/03/2018 επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης &Τροφίμων κ. Ευάγγελο  Αποστόλου με θέμα  την αύξηση του προϋπολογισμού προγράμματος συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς για το 2018.

Ο κ. Βουλγαράκης μεταξύ άλλων αναφέρει ότι: «διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι τίποτα δεν έχει μεταβληθεί σε σχέση με την αντίστοιχη κατανομή του 2017, όσον αφορά στις πιστώσεις που αφορούν στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων. Το  αντίστοιχο ποσό και φέτος ανέρχεται στις 1.700.000 ευρώ παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες μας, προς κάθε υπεύθυνο, ότι δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών του προγράμματος δακοκτονίας στην περιοχή μας. Όπως έχει επανειλημένως αναφερθεί, οι τέσσερις δολωματικοί ψεκασμοί μετά βίας καλύπτουν τις ανάγκες του προγράμματος στην περιοχή μας και αυτό μόνο όταν οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές για την αντιμετώπιση του εντόμου. Κατά το 2017 πραγματοποιήθηκαν λιγότεροι από τέσσερις δολωματικοί ψεκασμοί με τον τελευταίο να υπολείπεται του γενικού ψεκασμού, όχι γιατί δεν υπήρχε ανάγκη αλλά λόγω έλλειψης πιστώσεων. 

Προφανώς και κατά το τρέχον έτος θα έχουμε μία επανάληψη των περυσινών τεκτενομένων εφόσον δεν υπάρξει μεταβολή, προς το καλύτερο, του προϋπολογισμού. Το πρόγραμμα δακοκτονίας είναι ένα εξαιρετικό πρόγραμμα, με απίστευτα οφέλη τόσο στο τελικό προϊόν όσο και στο περιβάλλον αλλά με μία βασική προϋπόθεση: επάρκεια δολωματικών ψεκασμών.  Οι μεγαλύτερες ζημιές τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας, γίνονται το φθινόπωρο λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών. Δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι μόνο κατά τους φθινοπωρινούς μήνες είναι απαραίτητοι τρεις δολωματικοί ψεκασμοί προκειμένου το ποσοστό προσβολής στο τέλος του προγράμματος να είναι χαμηλό. Γίνεται κατανοητό λοιπόν ότι οι τέσσερις δολωματικοί ψεκασμοί απλά δεν είναι αρκετοί με ότι συνέπειες έχει αυτό στο εισόδημα των παραγωγών .Παρακαλούμε, για μία ακόμη φορά, για την όσο το δυνατό πιο σύντομα, τροποποίηση της ως άνω απόφασης που θα συμπεριλαμβάνει αύξηση του προϋπολογισμού της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων προκειμένου και το πρόγραμμα να εφαρμοστεί σωστά αλλά και να τονωθεί η εμπιστοσύνη του αγροτικού κόσμου σε αυτό».

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook