“Έρχονται μανάδες φοιτητών και κλαίνε να τους βρω σπίτι” – Σε τουριστικό γκέτο μετατρέπονται τα Χανιά – Σπίτια “ερείπια” σε τιμές μεζονέτας

Δυο χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την “έξαρση” της πλατφόρμας βραχυπρόθεσμης μίσθωσης, Airbnb στην πόλη των Χανίων, με  εκατοντάδες συμπολίτες μας να βρίσκονται επί μήνες σε διαρκή αναζήτηση κατοικιών διότι τα ενοικιαστήρια κατά βάσει έχουν μειωθεί δραματικά ενώ τα ζητούμενα μισθώματα έχουν αυξηθεί.

Πλέον στα Χανιά, είσαι τυχερός αν βρεις δυάρι με 350€ όταν παλαιότερα η τιμή τους κυμαινόταν γύρω στα 250€, με τους υποψήφιους ενοικιαστές να βρίσκονται σε απόγνωση.

Η κατάσταση γίνεται κωμικοτραγική όταν αφού κανονίσεις ραντεβού για να δεις ενα από τα λιγοστά σπίτια, κόσμος καταφτάνει συνεχώς για τον ίδιο λόγο. Αν σε ενδιαφέρει η περίπτωση, το όνομα σου θα μπει στην λίστα και τις περισσότερες φορές από δίπλα θα αναγράφεται το επάγγελμα σου, στην χειρότερη θα ερωτηθείς ποιος είναι ο μηνιαίως μισθός σου. 

“Ρόδα είναι και γυρίζει”

Ένα ερώτημα που βασανίζει πολλούς επίδοξους ενοικιαστές στα Χανιά είναι αν τελικά κάποια στιγμή όλο αυτό θα αλλάξει. Αν και κανείς δεν μπορεί αν προβλέψει το μέλλον, η πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Ν. Χανίων Λουκία Καλλιγιάννη, θεωρεί ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή δυο ακόμη χρόνια.

Η κα Καλιγιάννη πέρα από την φορολόγηση που εκτιμά ότι θα αυξηθεί, τονίζει ότι στα Χανιά ειδικά πέρυσι υπήρξαν πολλά σπίτια που προσφέρθηκαν σε πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης μίσθωσης, που ωστόσο δεν είχαν την πληρότητα που περίμεναν.

Αρκετοί μάλιστα από τους ιδιοκτήτες είχαν επενδύσει πολλά χρήματα σε ανακαινίσεις και στο τέλος βγήκαν ζημιωμένοι. Μιλώντας με αριθμούς συνολικά 6.000 σπίτια καταχωρήθηκαν σε  πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης μίσθωσης το περασμένο έτος στο νομό μας.

“Δειλά-δειλά οι μισθωτές αρχίζουν να αφαιρούν τα σπίτια από τις πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης μίσθωσης και να τα προσφέρουν για μακροχρόνια ενοικίαση.Άλλωστε, όπως πάντοτε γίνεται όταν κάτι στην αρχή είναι προσοδοφόρο αυτό σιγά σιγά “φθείρεται” και υποχωρεί.”

“Αν όχι η πρώτη πόλη, σίγουρα μέσα στις 3 πρώτες με τα υψηλότερα ενοίκια”

Σε ερώτηση για το επίπεδο των τιμών οσον αφορά τα λιγοστά σπίτια που είναι διαθέσιμα προς μακροχρόνια μίσθωση στα Χανιά, η κα Καλιγιάννη απαντά πώς σίγουρα είναι μέσα στις τρεις πρώτες πόλεις με τα υψηλότερα ενοίκια στην χώρα μας, “αν όχι η πρώτη όπως τουλάχιστον θεωρώ εγω.”

Ακόμα πιο απελπιστική γίνεται η κατάσταση για τους φοιτητές που επιλέγουν την πόλη μας για τις σπουδές τους. “Έρχονται μητέρες παιδιών και κλαίνε ζητώντας μου απεγνωσμένα να τους βρω σπίτι.Η έλλειψη είναι δραματική, ότι υπάρχει είναι σε τιμές απλησίαστες.”

Παράλληλα σε πολλές περιπτώσεις ιδιοκτήτες ακινήτων επιστρατεύουν τη διαδικασία της έξωσης κυρίως όταν έχει συμπληρωθεί το ελάχιστο χρονικό διάστημα παραμονής (συνήθως είναι τριετία) που προβλέπει το μισθωτήριο συμφωνητικό εφόσον δεν έχει ανανεωθεί, τέτοιες περιπτώσεις μάλιστα είναι πολλές στα Χανιά, μας αναφέρει η κα Καλλιγιάννη.

Αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχουν ακίνητα για μακροπρόθεσμες μισθώσεις και η πόλη να μετατρέπεται σε τουριστικό… γκέτο.

“Επικρατεί η εντύπωση της εκμετάλλευσης”

Η πρόεδρος παραρτήματος Κοινωνιολόγων νομού Χανίων,Αρετή Μαρματάκη, μας μίλησε για το κοινωνικό πρόβλημα που έχει προκύψει στα Χανιά.

“Επικρατεί μια γενικότερη εντύπωση στα Χανιά ότι αυτοί που διαθέτουν σπίτια προς μίσθωση εκμεταλλεύονται τους συντοπίτες τους. Παράλληλα, αρκετοί αναγκάζονται να ρίξουν κατά πολύ το βιοτικό τους επίπεδο αφού δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις πολύ υψηλές τιμες των μισθώσεων.

Η κατάσταση αυτή σπάει τον κοινωνικό ιστό. Σε μια πρώτη ματιά μπορεί να μην το καταλαβαίνουμε αλλά το μήνυμα που περνάει η κατάσταση αυτή είναι ότι ο καθένας ανά πάσα στιγμή είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης μιας αγοράς που δεν λειτουργεί με ορθό τρόπο. Αν είχαμε μια τουριστική ανάπτυξη που βασιζόταν σε τουριστικές υποδομές, υψηλότερους μισθούς, αν είχε λυθεί το θέμα φοιτητικής κατοικίας κτλ θα μπορούσε όλο αυτό να λειτουργήσει αναπτυξιακά.

Συνεπώς ένα κοινωνικό πρόβλημα ξεκινάει από το ότι δεν μοιράζονται δίκαια, ισότιμα και ισορροπημένα  τα κοινωνικά αγαθά, στην προκειμένη περίπτωση η κατοικία.”

Αρκετοί τακτικοί χρήστες του Facebook ενδεχομένως να έχουν παρατηρήσει κατά καιρούς αγγελίες με ενοικιάσεις κατοικιών οι οποίες προκαλούν σωρεια αρνητικών σχολίων σε σχέση ποιότητας-τιμής.

Η σύγκρουση που δημιουργείται είναι απολύτως λογική μας λέει η κα Μαρματάκη .”Είναι λογικό όταν κάποιος δεν απευθύνεται σε ένα πληθυσμό που έχει την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθει σε αυτό που προσφέρει.”

Κανείς βέβαια δεν μπορεί να κάνει “κουμάντο” στην ιδιοκτησία του άλλου και πως θα την διαχειριστεί, από την άλλη κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει τον άλλο να εκφράσει την άποψη του.

Ο αθέμιτος ανταγωνισμός με τα ξενοδοχεία

Ο Παντελής Πετζετάκης πρόεδρος στο Οικονομικό Επιμελητήριο Δυτικής Κρήτης ανέφερε ότι ναι μεν παρατηρείται ενίσχυση του εισοδήματος των οικογενειών αλλά τίθεται το θέμα του αθέμιτου ανταγωνισμού, με πολλούς που δεν δηλώνουν τα εισοδήματα από την πρόσκαιρη ενοικίαση ,να μην αποδίδουν τον αναλογούν φόρο που καλούνται να πληρώσουν τα ξενοδοχεία, φόρος βέβαια ο οποίος είναι μεγαλύτερος (ΦΠΑ και φόρος εισοδήματος).    

Ο κος Πετζετάκης  αναφορικά με τα πολύ υψηλά ενοίκια στα Χανιά, έκανε λόγω για ένα χάσμα που δημιουργείται στην κοινωνία, χάσμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί από κεντρικούς φορείς σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων. “Το θέμα πρέπει να τεθεί επι τάπητος από όλους τους φορείς και να βρεθεί μια λύση και να συμβιβαστούν οι δυο πλευρές (ιδιοκτήτης ακινήτου – ενοικιαστής).”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook