Διαβεβαιώσεις σε όλους τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας ότι θα χτιστεί μία κοινωνία ανοχής και σεβασμού στο κράτος δικαίου έδωσε η ηγεσία των αντικαθεστωτικών της Λιβύης.

Μιλώντας στη συνεδρίαση που έλαβε χώρα στο Παρίσι, ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ υποσχέθηκε νέο Σύνταγμα και εκλογές μέσα σε 18 μήνες.

Απευθυνόμενος στον λιβυκό λαό ο Αμπντέλ Τζαλίλ είπε: «Από εσάς εξαρτάται τώρα να ολοκληρώσουμε αυτό που υποσχεθήκαμε, σταθερότητα, ειρήνη και συμφιλίωση. Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι εκπληρώνουμε το δικό μας μέρος της συμφωνίας. Πρέπει να έχουμε ασφάλεια στη Λιβύη. Η ανοχή και η συγχώρεση πρέπει να προωθηθούν. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός σε ένα κράτος δικαίου».

Ο Γάλλος πρόεδρος που προήδρευσε της συνεδρίασης που έλαβε χώρα στο Παρίσι τόνισε την ανάγκη «συμφιλίωσης και συγχώρεσης», ενώ υπογράμμισε ότι οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ θα συνεχιστούν μέχρι ο Καντάφι να σταματήσει να αποτελεί απειλή για τη χώρα.

Επίσης, ο Νικολά Σαρκοζί ανέφερε ότι τη δέσμευση των ξένων κυβερνήσεων να επιστραφούν στου Λίβυους εξεγερμένους τα παγωμένα λιβυκά περιουσιακά στοιχεία.

Η Αφρικανική Ένωση, από την πλευρά της, επανεξετάζει το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει την μεταβατική ηγεσία στη Λιβύη, μετά τις υποσχέσεις για καλή συνεργασία που έδωσαν τα μέλη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου.

Στο μεταξύ, με νέο του ηχογραφημένο μήνυμα που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Arrai, ο  Μουαμάρ Καντάφι κάλεσε την Πέμπτη τους υποστηρικτές του να «συνεχίσουν την αντίσταση», εκτιμώντας ότι εξεγερμένοι και ΝΑΤΟ είναι διχασμένοι.

«Ακόμα κι αν δεν ακούτε τη φωνή μου, συνεχίστε την αντίσταση» δήλωσε ο Λίβυος συνταγματάρχης. «Ας υπάρξει μια διαρκής μάχη και ας καταπιούν οι φλόγες τη Λιβύη» είπε.