Αποπνικτική ατμόσφαιρα – Τι πρέπει να προσέξουν ευπαθείς ομάδες πληθυσμού

Είχε προβλεφθεί και ήρθε καλύπτοντας ολόκληρη την Κρήτη.

Ένα πυκνό πέπλο σκόνης από την Αφρική έχει σκεπάσει το νησί και τα προβλήματα στην ορατότητα είναι τα λιγότερα καθώς οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων είναι πολύ πυκνές με δυσμενείς επιπτώσεις σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και ειδικά σε όσους ήδη έχουν αναπνευστικά προβλήματα.

Σύμφωνα μάλιστα με τις προγνώσεις το φαινόμενο θα μείνει – τουλάχιστον – μέχρι και την Τρίτη, με διακυμάνσεις σε ότι αφορά στην πυκνότητα της σκόνης.

‘Ηδη από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης ανακοινώθηκε οτι θα υπάρξουν  υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων PM10 λόγω μεταφοράς αφρικανικής σκόνης. Το φαινόμενο θα επηρεάσει ολόκληρη  την  Περιφέρεια Κρήτης. 

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας,  η  συγκέντρωση  αιωρούμενων σωματιδίων  PM10,  αναμένεται να  ξεπεράσει το  όριο  της μέσης  ημερήσιας  τιμής 50 μg/m3  .

Σε συνέχεια των παραπάνω, και βάση της ΚΥΑ με αρ. οικ. 70601 (ΦΕΚ 3272/23-12-2013 Β΄) με θέμα: «Βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια» 

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης συστήνει σε άτομα αυξημένου κινδύνου:

α) Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα ή ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους,

β) Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου.

γ) Άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.

Προγνώσεις σκόνης δίνονται στη σελίδα 
http://www.meteo.gr/meteomaps/wrf_dust.cfm

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook