Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα και διεξοδικά στην προώθηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, τόνισε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφαν Σάιμπερτ.

Αναφερόμενος στις προτάσεις Σόιμπλε για την αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ, είπε ότι το Βερολίνο επικεντρώνει την προσοχή του στα άμεσα προβλήματα παρά σε «μακροχρόνιες συζητήσεις».

Η κ. Μέρκελ αναμένεται να συναντηθεί την Δευτέρα στο Βερολίνο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, όπως είπε στο Reuters κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι κυβερνήσεις των κρατών της Ευρωζώνης έχουν ζητήσει από τον κ. Βαν Ρομπάι να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις έως τα μέσα Σεπτεμβρίου για την ενίσχυση της συνεργασίας και της οικονομικής διακυβέρνησης στη ζώνη του ευρώ.

Τη Δευτέρα ξεκινά άλλη μία κρίσιμη εβδομάδα για την Ευρωζώνη. Στις 7 Σεπτεμβρίου αναμένεται η απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης για τη συνταγματικότητα ή όχι του πρώτου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας.

Η διαμάχη για τη συμμετοχή των Γερμανών βουλευτών στη λήψη των μελλοντικών αποφάσεων του διευρυμένου Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μεταφέρεται στις συζητήσεις που θα ξεκινήσουν επί του νομοσχεδίου στη γερμανική Βουλή στις 8 Σεπτεμβρίου.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο in.gr, πρότεινε την αναθεώρηση της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να δοθεί μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών στις Βρυξέλλες σε ό,τι αφορά την οικονομία.

Τέτοιες αλλαγές χρειάζονται εξαιτίας της σημερινής κρίσης στην Ευρωζώνη, «μολονότι ξέρουμε πόσο δύσκολο πράγμα είναι η διαπραγμάτευση μιας Συνθήκης», δήλωσε ο υπουργός στην γερμανική εφημερίδα Bild.

Πολλά χρόνια διαπραγματεύσεων και πολλά δημοψηφίσματα χρειάσθηκαν για να καταλήξει η ΕΕ στη σημερινή Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2009.

Το Μάρτιο, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει πως επιθυμεί και αυτή αλλαγές στις Συνθήκες της ΕΕ ώστε να αντιμετωπίζονται καλύτερα μελλοντικές χρηματοπιστωτικές κρίσεις, αν και η σημερινή δήλωση του εκπροσώπου της κάθε άλλο παρά θετική ήταν.

«Θα πιέσω για να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στη Συνθήκη, ώστε να μπορούμε να δρούμε νωρίτερα και πιο αποτελεσματικά όταν τα πράγματα πηγαίνουν άσχημα, και αυτό περιλαμβάνει την υιοθέτηση στοχευμένων κυρώσεων» είχε δηλώσει η Μέρκελ στο γερμανικό Κοινοβούλιο.

«Η Ευρώπη οφείλει να αντλήσει τα διδάγματα για το μέλλον. Είδαμε πως τα εργαλεία της ζώνης του ευρώ, όπως έχουν αυτή τη στιγμή, είναι ανεπαρκή», είχε προσθέσει.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook