Αποφάσεις για τα ανεπιτήρητα αιγοπρόβατα  σε σύσκεψη  στην Αντιπεριφέρεια Χανίων – Μάστιγα για τους αγρότες στα Χανιά

Μια διαδικασία προκειμένου να περιοριστούν οι αγροζημιές που προκαλούνται από ανεπιτήρητα αιγοπρόβατα στην περιοχή των Κεραμειών αποφασίστηκε στην διάρκεια σύσκεψης στην Αντιπεριφέρεια Χανίων.

Η σύσκεψη συνεκλήθη μετά από αίτημα αγροτών από τα Κεραμειά του Δήμου Χανίων, οι οποίοι εδώ και χρόνια πλήττονται από ασυνειδήτους κτηνοτρόφους οι οποίοι αφήνουν τα κοπάδια τους να βόσκουν ανεπιτήρητα σε καλλιέργειες.

Στην σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν αντιδήμαρχοι του Δήμου Χανίων Μ.Βλαχάκης και Γ.Μαράκης, εκπρόσωποι της αστυνομίας, της διεύθυνσης δασών Χανίων, της διεύθυνσης αγροτικής οικονομίας, του συλλόγου κτηνοτρόφων Χανίων κ..α. , περιγράφηκε η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί εδώ και χρόνια από συγκεκριμένους κτηνοτρόφους σε δύο περιοχές του νομού, στα Κεραμειά και στην Κίσσαμο.

Μετά από εξέταση όλων των παραμέτρων και σε ότι αφορά στην περιοχή των Κεραμειών, αποφασίστηκε η εξής διαδικασία.

Όταν αγρότης καταγγέλλει την ύπαρξη ανεπιτήρητων αιγοπροβάτων στην περιουσία του, η αστυνομία θα ενημερώνει τον Δήμο Χανίων, ο οποίος θα διαθέτει προσωπικό και όχημα, και παρουσία των αστυνομικών θα περισυλλέγονται τα αιγοπρόβατα και θα μεταφέρονται σε χώρου που θα ενοικιάσει  ο Δήμος από τις αγροτικές φυλακές Αγυιάς.

Στην συνέχεια και σύμφωνα με τις διαδικασίες της νομοθεσίας, τα αιγοπρόβατα είτε θα οδηγούνται στο σφαγείο, είτε θα επιστρέφονται στον κτηνοτρόφο εφοσον βέβαια πληρώσει το σχετικό πρόστιμο.

Να σημειωθεί πως κυρώσεις θα υπάρχουν και από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο οποίος θα κόβει την εξισωτική αποζημίωση (επιδότηση) από τον κτηνοτρόφο.

 

Την ικανοποίησή του για την κατάληξη του θέματος εξέφρασε ο κ. Παναγιώτης Καμαριανάκης, αγρότης των Κεραμειών, ο οποίος τόνισε πως το πρόβλημα αυτό δεν αφορά όλους τους κτηνοτρόφους, αλλά «μια μικρή ομάδα που δυστυχώς έχουν καταπατήσει ιερά και όσια……..Τα αδέσποτα φτάνουν μέχρι τα σπίτια και καταπατούν περιουσίες…»

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook