Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 3ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών στο οποίο συμμετείχε η εταιρία  ΕΤΑΝΑΠ ΑΕ SAMARIA – Οι προτάσεις του προέδρου της εταιρείας στους συμμετέχοντες στο Φόρουμ – Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της ΕΤΑΝΑΠ

Η εταιρεία εμφιάλωσης του νερού Samaria, η ΕΤΑΝΑΠ ΑΕ, είχε σημαντική συμμετοχή στις εργασίες του διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, το οποίο διεξήχθη για τρίτη φορά.

Συγκεκριμένα εκτός από το επίσημο νερό του συνεδρίου η εταιρία έδωσε το στίγμα της με την ομιλία του Προέδρου της Μανώλη Αποστολακη στο session “Η Ελλάδα την επόμενη μέρα”. 
 
Ο κ.Αποστολάκης αναφέρθηκε στην ΕΤΑΝΑΠ, παρουσιάζοντας τις καλές πρακτικές της εταιρείας και τους συντελεστές της επιτυχίας της, ενώ κατέθεσε και συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη της Περιφέρειας.

Κλείνοντας ο κ.Αποστολάκης, αποκάλυψε πως η ΕΤΑΝΑΠ σκοπεύει να προχωρήσει σε εξαγωγές εμφιαλωμένου νερού και σε τυποποίηση αγροτικών προιόντων.

Η ομιλία του Προέδρου της ΕΤΑΝΑΠ ΑΕ

“Εγώ θα σας μιλήσω με βάση την καθημερινότητα μίας επιχείρησης έτσι όπως τη βιώνω 40 χρόνια τώρα
Η ιστορία μας ξεκινάει το 1978 με την επιχειρηματική έμπνευση ενός φωτισμένου ανθρώπου, όχι μόνο στο μυαλό αλλά κυρίως στην ψυχή του Μητροπολίτου Ειρηναίου Γαλανάκη ο οποίος αγαπούσε αυθεντικά τον Άνθρωπο και το Λαό.

Ιδρύει την Εταιρία Ανάπτυξης Αποκόρωνα (ΕΤΑΝΑΠ) επενδύοντας στη δύναμη των πολλών και την υπεραξία της Κρητικής γης. Έτσι η εταιρία μας από την ίδρυσή της αποκτά πολυμετοχικό χαρακτήρα και ξεκινάει το ταξίδι της εμφιάλωσης νερού από τη πηγή των Λευκών Ορέων Κρήτης. Ένα ταξίδι 40 ετών με καλές και δύσκολες στιγμές. 

Η ΕΤΑΝΑΠ λειτουργεί με υγεία και δυναμισμό, όπως μαρτυρούν οι ρυθμοί ανάπτυξης και αύξησης, τόσο του κύκλου εργασιών της, αλλά κυρίως της κερδοφορίας, με αποτέλεσμα να διανέμει μέρισμα κάθε χρόνο με συνέπεια στους μετόχους της, επιστρέφοντας πολύτιμους πόρους στην κοινωνία των Χανίων. 

Σήμερα βρισκόμαστε στα 10 εκατ ευρώ χωρίς βάρη και αισθανόμαστε ότι έχουμε βάλει τα απαραίτητα θεμέλια για την επόμενη φάση της εταιρίας, φάση μεγαλύτερης ανάπτυξης  και εξωστρέφειας. 

Να σημειώσω εδώ ότι πρόκειται για περιφερειακή μικρομεσαία επιχείρηση αφού το νερό από τη φύση του αποτελεί παγκοσμίως «επιχείρηση» της περιφέρειας η οποία πρέπει να παράγει στην πηγή του νερού.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

1) στρατηγική σύμπραξη ενός ευλογημένου τόπου με τους άξιους ανθρώπους του. 
2) η επένδυση στον Άνθρωπο και στην Καινοτομία μέσα από συνεχή συνεργασία με Εκπαιδευτικά Ιδρύματα
3) ισχυρή σύνδεση με την κοινωνία. Ως εταιρία λαϊκής βάσης από αυτήν αντλούμε τη δύναμη μας και σε αυτήν επιστρέφουμε τη συνεισφορά μας μέσα από ένα εκτεταμένο και πολυδιάστατο πρόγραμμα χορηγιών και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. 
4) Σταθερή φυσική ποιότητα με συνεχή βελτίωση της ολικής ποιότητας των προϊόντων
5) Σταθερές και έντιμες συνεργασίες. Αυτός είναι και ο βασικός παράγοντας που αντέξαμε στα capital controls χωρίς να διαταραχθεί η προμήθεια πρώτων υλών από το εξωτερικό.
6) Συνέπεια προς την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία
7) Συνεχής μηχανολογικός εκσυγχρονισμός με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής, τη συνεχή βελτίωση της ολικής ποιότητας και την προστασία του περιβάλλοντος.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΟΥ

Σας μιλώ από την πείρα μου στη βιομηχανία και τη συμμετοχή μου σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης  για τη δική μου άποψη πως επιτυγχάνεται η ανάπτυξη στην Περιφέρεια.  

1) Στην Ελλάδα σήμερα είναι δύσκολη η  χρηματοδότηση δραστηριοτήτων μέσω του τραπεζικού συστήματος.  Οι επιχειρήσεις λοιπόν μπορούν να αναζητούν κεφάλαια από πολλούς, μέσω της πολύ-μετοχικότητας. Η μεσαία τάξη και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας για πολλά έτη. 
2) Κίνητρα για τη σύμπραξη και  συμπόρευση πολλών τέτοιων με ομοειδή προϊόντα ώστε να διαμορφώνουν ισχυρούς πόλους & μεγαλύτερα σχήματα. 
3) είναι σημαντικό να αξιολογείς και να εκμεταλλεύεσαι αυτό που έχει να σου προσφέρει η περιοχή σου. 
4) ακτοπλοϊκή σύνδεση της περιφέρειας Κρήτης με περισσότερους προορισμούς απευθείας δημιουργώντας πρόσθετους σταθμούς (hubs) με λοιπά νησιά και το εξωτερικό πχ Κύπρος
5) συνεχής συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα όπου η παραγόμενη καινοτομία αποτελεί κινητήριο δύναμη για μία επιχείρηση.   
6) ακριβής εναρμόνιση Ευρωπαϊκής και Ελληνικής νομοθεσίας. Περιττό να επισημάνω την ανάγκη μη ανοχής στην εφαρμογή της νομοθεσίας ή της προσωπικής ερμηνείας της. 
7) σταθερό φορολογικό (και σε επίπεδο κράτους και σε επίπεδο δήμων -δε μπορεί σε μία επιχείρηση το δημοτικό τέλος να πλησιάζει το ενοίκιο) και σταθερό ασφαλιστικό 

Θα με ρωτήσετε και ποιο είναι το επόμενο βήμα της ΕΤΑΝΑΠ. Θα σας πω η ανάπτυξη των εξαγωγών αλλά και ενασχόληση της εταιρίας στην τυποποίηση λοιπών αγροτικών προϊόντων. Είμαστε ώριμοι μετά από 40 χρόνια να επεκταθούμε και σε αλλά προϊόντα και σε νέες αγορές. Εξάλλου τα δυνατά προϊόντα ( και η Κρήτη διαθέτει πολλά ) ανοίγουν νέες αγορές και θα μας βοηθήσουν με οικονομίες κλίμακας και λοιπές συνέργιες και χρήσεις των τεχνολογιών μας και των υποδομών μας αλλά και τη διαχείριση του ρίσκου.

Κλείνοντας θα σας έλεγα ότι στην Κρήτη έχουμε παράδοση στις πολυμετοχικές εταιρίες ξεκινώντας από την ΑΝΕΚ, τις Μινωικές γραμμές, την ΕΤΑΝΑΠ, τη ΛΑΝΕ.”
Συνεχίζουμε λοιπόν για την επόμενη 40ετία της ΕΤΑΝΑΠ με αισιοδοξία και χωρίς βέβαια να ξεχνάμε τη βάση μας, τη Περιφέρεια. 
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook