Στο χαμηλότερο επίπεδό του από τα μέσα του 2009 διαμορφώθηκε τον Αύγουστο ο παγκόσμιος δείκτης PMI, αποτυπώνοντας την παύση στην ανάκαμψη της οικονομίας, όπως γράφουν σήμερα οι Financial Times, με αποτέλεσμα να υπονομευτούν οι ελπίδες για ζωηρή οικονομική συνέχισή της το δεύτερο εξάμηνο του 2011.

Οι δείκτες διευθυντών αγορών (Purchasing Managers\’ Index, PMI) αποτελούν ένδειξη της δραστηριότητας του βιομηχανικού τομέα σε διάφορες χώρες και περιοχές του κόσμου.

Ο δείκτης υποχώρησε τον Αύγουστο στις 50,1 μονάδες από 50,7 μονάδες τον Ιούλιο δείχνοντας ότι ο βιομηχανικός τομέας δυσκολεύεται να αυξήσει την παραγωγή του μετά από μία ισχυρή επίδοση στο πρώτο εξάμηνο (σ.σ.: επίδοση κάτω από τις 50 μονάδες σημαίνει μείωση της παραγωγής.

Ο PMI διαμορφώθηκε χαμηλότερα στην Ευρωζώνη από ότι στις ΗΠΑ, ενώ και ο βιομηχανικός τομέας της Ασίας δείχνει σημάδια σημαντικής εξασθένησης. Στην Ευρωζώνη, ο δείκτης υποχώρησε στις 49 μονάδες από 50,4 τον Ιούλιο, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι τόσο η Γαλλία όσο και η Ιταλία φαίνεται ότι είχαν μείωση της βιομηχανικής παραγωγής, όπως και η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιρλανδία. Ο δείκτης της Γερμανίας υποχώρησε, επίσης, αλλά διαμορφώθηκε στις 50,9 μονάδες.

Στις ΗΠΑ, o PMI διαμορφώθηκε στις 50,6 μονάδες, υψηλότερα από τις 48,5 μονάδες που περίμεναν οι επενδυτές, αλλά και πάλι είχε την ασθενέστερη επίδοση από τον Ιούλιο του 2009. Οι δύο δείκτες PMI που καταρτίζονται στην Κίνα έδειξαν μικρή αύξηση τον Αύγουστο, αλλά παρέμειναν σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από αυτά που θα υποδήλωναν μία ταχεία ανάπτυξη. Στην Ιαπωνία, ο δείκτης υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο τριών μηνών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook