Με απόφασή του ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ενέκρινε αίτημα του Δήμου Αποκορώνου που αφορά τη διάθεση πίστωσης 372.000,00 € για την επέκταση της δυναμικότητας της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων του οικισμού Καλυβών.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης, η ΕΕΛ Καλυβών λειτουργεί σήμερα σύμφωνα με την την ΑΕΠΟ 1631/11.07.2016 με συνολική δυναμικότητα 2.900 Μ.Ι.Π. σε γήπεδο έκτασης περίπου 2.325 τ.μ. 

Για να καλυφθούν με ασφάλεια οι σημερινές απαιτήσεις, αλλά και για να υλοποιηθούν νέες, προγραμματισμένες συνδέσεις, απαιτείται επέκταση για τη επόμενη φάση, η οποία προβλέπεται από την ισχύουσα ΑΕΠΟ. Με μικρής έκτασης επικαιροποίηση των δεδομένων, το έργο θα σχεδιασθεί για συνολικά 4.100 Μ.Ι.Π. (επέκταση κατά 1.200 Μ.Ι.Π.).

Συνεχίζοντας ο κ. Δήμαρχος, ανέφερε ότι ο  Δήμος Αποκορώνου επιλέγει την επέκταση της εγκατάστασης με τη χρήση της ιδίας, ήδη εγκατεστημένης τεχνολογίας, η οποία έχει άλλωστε αδειοδοτηθεί και εφαρμόζεται. Για την επέκταση της δυναμικότητας επεξεργασίας προβλέπεται :

  • Κατασκευή δεξαμενής εξισορρόπησης ενεργού όγκου περίπου 200 κυβ.μ. στην έισοδο.
  • Αναδιάταξη και ενίσχυση της πρωτοβάθμιας εσχάρωσης.
  • Κατασκευή νέας γραμμής επεξεργασίας λυμάτων δυναμικότητας 9 m3/h ή 216 m3/d, η οποία αντιστοιχεί σε 1.200 ισοδυνάμους κατοίκους, έτσι ώστε η συνολική δυναμικότητα επεξεργασίας της ΕΕΛ Καλυβών να ανέρχεται σε 4.100 ισοδύναμους κατοίκους. Η νέα γραμμή επεξεργασίας θα περιλαμβάνει ενδεικτικά μονάδα επίπλευσης, φίλτρανση με διάκενο 37 μm, ηλεκτρόδιο οξείδωσης κτλ.
  • Παρελκόμενες εργασίες και βοηθητικά δίκτυα καθώς και εργασίες στο δίκτυο αυτοματισμού

Για την έγκαιρη και αποτελεσματική υλοποίηση της πράξης θα χρειαστεί τεχνική υποστήριξη (εντός τεχνικών μελετών) του φορέα δεδομένου ότι έργο είναι σύνθετο, θα εκτελεσθεί διατηρώντας την υφισταμένη εγκατάσταση σε λειτουργία, περιέχει μελέτες και έργα που θα πρέπει να υλοποιηθούν διαδοχικά και επιπλέον σε κάθε φάση υλοποίησης θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά χρονοδιαγράμματα.

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, τονίζοντας ότι η πράξη  θα έχει θετικές επιπτώσεις στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, αφού επεκτείνει και αναβαθμίζει την υφιστάμενη Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων, προστατεύοντας τόσο το φυσικό περιβάλλον από τη ρύπανση όσο και την υγεία των κατοίκων και των τουριστών που επισκέπτονται την περιοχή

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook