Δραματικά είναι τα στοιχεία για τη χρήση ναρκωτικών ουσιών στα Χανιά καθώς παρατηρείται πτώση της ηλικίας χρήσης τους – Αντίθετο στη νομιμοποίηση της κάνναβης το ΕΣΥΝ

Κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών αφού το κατώτατο όριο ηλικίας χρήσης και στα Χανιά έχει πέσει δυστυχώς στα 12 έτη. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι έχει διευρυνθεί το εύρος των ουσιών που χρησιμοποιούνται με αποτέλεσμα στα σχολεία να γίνει πλέον χρήση πολύ φτηνών αλλά εξαιρετικά επικίνδυνων σύνθετων ουσιών.

Τα στοιχεία αυτά αναφέρθηκαν απόψε στο περιθώριο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε απόψε από το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών παραρτ. Χανίων με θέμα τις επιπτώσεις από τη νομιμοποίηση της κάνναβης.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο Γιώργος Τσαουσάκος – Πρόεδρος Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών παραρτ. Χανίων:

“Το πιο ανησυχητικό είναι ότι η ηλικιακή σύνθεση έχει μειωθεί. Ξεκινούν τα παιδιά να μπαίνουν στον χώρο των εξαρτήσεων από ηλικίες 12 χρόνων και δυστυχώς μέσα στα γυμνάσια έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν ουσίες από το πιο “αθώο” χασίς μέχρι και περίεργες ουσίες που κάνουν μεγάλη ζημιά στον οργανισμό γιατί είναι με συνθετικές επικίνδυνες και φτηνές ουσίες. Θεωρούμε ως ΕΣΥΝ ότι ο αγώνας πρέπει να ενταθεί και η πολιτεία να φτιάξει δομές για να αναντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα.

Η ψήφιση του νόμου για τη νομιμοποίηση της ιατρικής χρήσης της κάνναβης, θεωρούμε ότι θα ανοίξει περίεργους δρόμους ως προς τη διαδικασία της χρήσης της κάνναβης. Από το 2000 περίπου, κάνουμε προσπάθειες για να λύσουμε το πρόβλημα των εξαρτήσεων στα Χανιά με τη βοήθεια των φορέων και καταφέραμε να ιδρυθεί στα Χανιά ο Συμβουλευτικός Σταθμός του ΚΕΘΕΑ που λειτουργεί αυτή τη στιγμή με μεγάλη δραστηριότητα ως προς τα εξαρτημένα άτομα και θεωρώ ότι είναι ο προπομπός ενός στεγνού προγράμματος που θέλουμε να δημιουργηθεί στα Χανιά για να λυθεί το πρόγραμμα των εξαρτήσεων.”

Σε πανελλαδικό επίπεδο, το 10,6% των 16χρονων μαθητών, δηλαδή ένας στους εννέα 16χρονους, αναφέρει χρήση κάποιας παράνομης ουσίας τουλάχιστον μια φορά. Μεταξύ 1984 και 2011 έχει τριπλασιαστεί το ποσοστό των μαθητών που έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών. Η μεταβολή αυτή σχετίζεται με την αντίληψη των μαθητών για τη διαθεσιμότητα και την επικινδυνότητα των ουσιών. 

Στη θέση του ΕΣΥΝ κατά της νομιμοποίησης της κάνναβης αναφέρθηκε στην ομιλία της η Πρόεδρος του ΕΣΥΝ, Μαρίνα Τσίγκα, τονίζοντας:

“Με πρωτεργάτες επίσημες κυβερνητικές πηγές έχουμε καταλήξει να συζητάμε ποιες είναι οι ευεργητικές ιδιότητες της κάνναβης αντί να συζητάμε πόσο επικίνδυνο ναρκωτικό είναι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη διαμόρφωση της στάσης των νέων ανθρώπων, των παιδιών. Πριονίζονται έτσι τα θεμέλια κάθε προσπάθειας για ουσιαστική και αποτελεσματική πρόληψη.

Όπου νομιμοποιήθηκε  είτε για “θεραπευτικούς” είτε για “ψυχαγωγικούς” σκοπούς είχαμε αύξηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, αύξηση της εξάρτησης από την κάνναβη. Στις ΗΠΑ όπου σε 28 πολιτείες έχει νομιμοποιηθεί η ιατρική κάνναβη, το 36% των μαθητών έχει κάνει χρήση, ενώ 1 στους 3 ομολογεί ότι την προμηθεύτηκε με ιατρική συνταγή που κατά πάσα πιθανότητα είχε συνταγογραφηθεί για κάποιον άλλο.

Το νομοσχέδιο αυτό δεν θα λύσει κανένα λαϊκό πρόβλημα. Αντίθετα έχει ήδη δημιουργήσει πολλά. Εξάλλου η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι η νομιμοποίηση της ιατρικής χρήσης της κάνναβης είναι ένα ακόμα σκαλί για την πλήρη απελευθέρωση της χρήσης της.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook