Η Οργάνωση Μελών Αγίου Νικολάου του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέλευση της 5/3/2018, συζήτησε το θέμα των έργων στην παραλία του Γαργαδόρου και κατέληξε στην παρακάτω ανακοίνωση:

Το έργο του Γαργαδόρου αδειοδοτήθηκε ως ιδιωτικό έργο για την αντιμετώπιση της διάβρωσης. Έχει πάρει όλες τις εγκρίσεις από τις κρατικές υπηρεσίες από το 2012 ως το 2014. Τήρησε τη νόμιμη διαδικασία αδειοδότησης σε  αντίθεση με τις συνεχείς αυθαίρετες παρεμβάσεις και καταπατήσεις που γίνονται στον αιγιαλό σε όλο το παραθαλάσσιο μέτωπο της περιοχής μας, με μεγάλες κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνέπειες. Για δύο μεγάλες αυθαίρετες παρεμβάσεις ξενοδοχειακών μονάδων στον αιγιαλό έχει καταθέσει ερώτηση ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης.

Κατά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο το 2015 υπήρξαν σοβαρές ενστάσεις από τη Επιτροπή Περιβάλλοντος και για το είδος του έργου και για τις πιθανές συνέπειες του. Αυτές δεν λήφθηκαν υπόψη από τις δημοτικές παρατάξεις, με εξαίρεση τον Σύγχρονο Δήμο, που πρότεινε τη συνολική μελέτη και αντιμετώπιση του πραγματικού προβλήματος της διάβρωσης των ακτών στον κόλπο του Μεραμπέλου, αφού είναι φανερό ότι οι επιμέρους παρεμβάσεις έχουν συνέπειες στην υπόλοιπη ακτογραμμή. 

Τα έργα ξεκίνησαν χωρίς τον έλεγχο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας, όπως επιβάλλεται από το άρθρο 12 παρ. 3 του 2971. Αυτό έχει σαν συνέπεια, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, να γίνονται έργα που δεν περιλαμβάνονται στην εγκεκριμένη μελέτη, με αποτέλεσμα την αλλοίωση του περιβάλλοντος χώρου, ιδίως στη νότια πλευρά της παραλίας.

Παρά τις καταγγελίες πολιτών σε εισαγγελία, λιμεναρχείο, Δήμο, Περιφέρεια, δεν έχει υπάρξει ούτε αποφασιστικότητα ούτε αποτελεσματικότητα για τον έλεγχο και την αποτροπή εργασιών σε αιγιαλό, που δεν καλύπτονται από τη νομιμότητα. Δίκαια οι πολίτες έχουν την αίσθηση ότι εμπαίζονται και ότι οι υπηρεσίες και οι φορείς της  αυτοδιοίκησης έχουν τη γνωστή «διακριτικότητα» απέναντι σε μεγάλα συμφέροντα

Η πρόσφατη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ανέδειξε την αδιαφορία της πλειοψηφίας των παρατάξεων στις αγωνίες των πολιτών για τη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του Γαργαδόρου αλλά και για το προβληματικό νομικό πλαίσιο για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της παραλίας. Ιδιαίτερα χαρακτηριστική ήταν η απαξιωτική συμπεριφορά του Δημάρχου για τις αντιδράσεις των πολιτών όπως και το επιχείρημα ότι δεν αντέδρασαν όταν συζητιόταν, παρ’ όλο που η πλειοψηφία δεν έλαβε υπόψη τις παρατηρήσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Όπως έχει φανεί και σε άλλες περιπτώσεις, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και άλλες παρατάξεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία στη «διευκόλυνση» παρεμβάσεων που εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα σε βάρος του δημόσιου χώρου.

Το έργο σύντομα ολοκληρώνεται και ελπίζουμε η μελέτη και η υλοποίηση να έχουν καλό αποτέλεσμα χωρίς αρνητικές συνέπειες στις γειτονικές παραλίες. 

Σήμερα είναι αναγκαίο

1. να ελεγχθεί η υλοποίηση του έργου σύμφωνα με την άδεια, από τα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας.

2. να αποτυπωθεί η παρούσα κατάσταση των ακτών και να παρακολουθείται συστηματικά η λειτουργία του έργου, ώστε να προληφθούν τυχόν παρενέργειες.

3. να αξιολογηθούν οι προτάσεις της Κίνησης Πολιτών για τη βελτίωση του αποτελέσματος.

4. να ξεκινήσει συστηματική μελέτη του προβλήματος της διάβρωσης των ακτών και να σχεδιασθεί η μακρόχρονη αντιμετώπισή της.
5. να διατηρηθεί ο ανοιχτός και δημόσιος χαρακτήρας της παραλίας του Γαργαδόρου.

  Ιδίως για το δημόσιο χαρακτήρα της παραλίας πρέπει να ξανατεθεί σε συζήτηση το νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει οποιαδήποτε ακτή να παραχωρείται αυτόματα στις όμορες επιχειρήσεις. Με αφορμή το έργο του Γαργαδόρου και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών και των τουριστών στις ακτές και να διεκδικήσουμε αντίστοιχες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook