Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο βουλευτής του Ν. Ηρακλείου Νίκος Ε. Ηγουμενίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αναγκαίος και επίκαιρος – ακόμη και σήμερα –  παραμένει σε Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

Παρά τα σημαντικά προοδευτικά βήματα για την ενίσχυση της θέσης της γυναίκας, η γυναίκα επωμίζεται, μεταξύ άλλων, το κύριο μέρος της ευθύνης της φροντίδας των παιδιών, των ηλικιωμένων, των αρρώστων και των οικιακών βαρών, ενώ εργασιακά και μισθολογικά όλοι οι ευρωπαϊκοί δείκτες επιβεβαιώνουν  – παρά το ευρωπαϊκό κεκτημένο – την μη εξάλειψη των ανισοτήτων και των διακρίσεων.

Στη χώρα μας το ασφυκτικό καθεστώς της κρίσης διεύρυνε τις ανισότητες με ισχυρό αντίκτυπο στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, μεταξύ των οποίων και στις γυναίκες.

Η χώρα μας δίνει τη μάχη για την καταπολέμηση των ανισοτήτων και για την ενίσχυση των αδυνάμων, με πρόσφατα παραδείγματα την επικείμενη ενσωμάτωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, αλλά και το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για την προώθηση της ισότητας των φύλων και της καταπολέμησης της έμφυλης βίας.

Σήμερα σε αυτή την κατεύθυνση όλες οι αναγκαίες πρωτοβουλίες πρέπει να προχωρήσουν. 

Όπως σήμερα δεν επιτρέπεται ούτε εφησυχασμός, ούτε εμπορευματοποίηση της μέρας. Γιατί;

Γιατί δεν μπορεί να καθυστερεί άλλο η εφαρμογή στην πράξη της ουσιαστικής ισότητας σε απόλυτη συμφωνία με τη συνταγματική επιταγή που λέει ότι «το Κράτος μεριμνά για την άρση των ανισοτήτων που υφίστανται στην πράξη, ιδίως σε βάρος των γυναικών».

Γιατί ακούγεται πολύ δυνατά πλέον το σύνθημα της ημέρας που λέει «Δε θέλω λουλούδια. Θέλω ισότητα και αγώνα».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook