Με μαζική συμμετοχή γεωργών και κτηνοτρόφων του Δήμου Βιάννου πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση  για το πρόγραμμα των σχεδίων βελτίωσης το οποίον αφορά όλους τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ηλικίας 18 έως 60 ετών που έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ το 2017. 

Από την Διεύθυνση της Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης συμμετείχαν η προϊσταμένη κα Καούρη Στρατούλα,  και τα στελέχη κα Παρασύρη Ελένη. ο κος Παντουβάκης Γεώργιος  και ο κος Γιακουμάκης Στυλιανός. Εκ μέρος του Δήμου Βιάννου την ημερίδα χαιρέτησε ο Δήμαρχος κος Παύλος Μπαριτάκης ενώ συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος πρωτογενούς τομέα κος Μανόλης Αγαπουλάκης, Δημοτικοί Σύμβουλοι καθώς και Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων 

Όπως τονίσθηκε κατά την παρουσίαση το ποσοστό επιδότησης θα κυμανθεί μεταξύ 50% για όλους τους αγρότες της Περιφέρειας Κρήτης  και μπορεί να γίνει και 60% για τους νέους αγρότες του 2014, τους νέους αγρότες του 2016 ,τους αγρότες κάτω των 41 ετών με επαρκή επαγγελματικά προσόντα και τους κατοίκους ορεινών περιοχών που εντάσσεται στο σύνολο του ο Δήμος Βιάννου.

Το ποσό της επιδοτήσεις για τη φυτική και ζωική  παραγωγή είναι από 10.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ και υπό προϋποθέσεις μπορεί να φτάσει και τις 500.000 ευρώ. Βέβαια όπως τονίστηκε κατά την παρουσίαση, το ύψος επένδυσης καθορίζεται ουσιαστικά από την τυπική απόδοση της αίτησης ΟΣΔΕ 2017.

Όσον αφορά τις δαπάνες οι οποίες επιδοτούνται, επιδοτείται οτιδήποτε αφορά την γεωργική εκμετάλλευση εκτός από το αγροτικό αυτοκίνητο και τα αρδευτικά συστήματα. Πιο συγκεκριμένα επιδοτούνται , κτιριακά (αγροτική αποθήκη), γεωργικό ελκυστήρα (τρακτέρ), παρελκόμενα, εξοπλισμό, δενδρύλλια, περιφράξεις, Η/Υ  αλλά και εγκαταστάσεις τυποποίησης και συντήρησης (ψυγεία). Τα αρδευτικά συστήματα θα προκηρυχτούν ξεχωριστά σε συμπληρωματικό πρόγραμμα. Όπως και στα προηγούμενα προγράμματα δεν επιδοτείται ο ΦΠΑ ,  ο μεταχειρισμένος εξοπλισμός και το ζωικό κεφάλαιο. Η ημερομηνία υποβολής των σχεδίων λήγει στις 02 Απριλίου με δυνατότητα παράτασης που αναμένεται τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του Απριλίου.

Μετά το πέρας της ενημερωτικής ημερίδας έγινε συζήτηση και απαντήθηκαν  ερωτήσεις που του έθεσαν οι παρευρισκόμενοι αγρότες και κτηνοτρόφοι.