Η ΝΟΔΕ Χανίων, επισημαίνει τη συμβολή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην ίδρυση του Πολυτεχνείου Κρήτης

Σε ανακοίνωσή της, η ΝΟΔΕ Χανίων με αφορμή την επέτειο για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του Πολυτεχνείου Κρήτης, επισημαίνει τοι ανάμεσα σε αυτούς που οραματίστηκαν την ίδρυση του Ιδρύματος, ήταν και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ο οποίος έμπρακτα συνέβαλε στην υλοποίηση του οράματος,  με την εξεύρεση των οικοπέδων που σήμερα είναι η Πολυτεχνειούπολη και των απαραίτητων πιστώσεων για να αγοραστούν και να απαλλοτριωθούν.

Για τη συμβολή του αυτή τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο από τη Σύγκλητο του Πολυτεχνείου Κρήτης, στις 1/8/2014, τιμή που αποτελεί και την ανώτατη τιμητική διάκριση του ιδρύματος.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Χανίων:

Πέρασαν αισίως 40 χρόνια από την ίδρυση του Πολυτεχνείου Κρήτης, το οποίο σήμερα αποτελείται από πέντε σχολές μηχανικών, με 5700 προπτυχιακούς και περίπου 900 μεταπτυχιακούς φοιτητές. Το ίδρυμα έχει πλέον αποσπάσει πολλές διεθνείς διακρίσεις, ενώ είναι αδιαμφισβήτητη η πολυδιάστατη προσφορά του στην  τοπική μας κοινωνία. 

Βεβαίως, κανένα από τα τόσα επιτεύγματα για τα οποία κάθε Χανιώτης δικαιούται να είναι σήμερα περήφανος δεν θα γινόταν εφικτό χωρίς την ενεργό στήριξη από κορυφαίες προσωπικότητες του τόπου μας, οι οποίες εμπνεύστηκαν και έθεσαν τα θεμέλια του Πολυτεχνείου Κρήτης, σε δύσκολες μάλιστα εποχές για την πατρίδα. Ευεργέτες, ιεράρχες και πολιτικοί πίστεψαν, αγάπησαν και εγγυήθηκαν ότι το τόσο κρίσιμο εγχείρημα για το μέλλον της Κρήτης θα έπαιρνε σάρκα και οστά, παρά τις σημαντικές δυσχέρειες εκείνης της εποχής.

Για τη Νέα Δημοκρατία αποτελεί ιδιαίτερη τιμή που ανάμεσα στους σπουδαίους πατριώτες οι οποίοι εμπνεύστηκαν τη γέννηση του Πολυτεχνείου Κρήτης και το Αύριο των Χανίων ξεχωριστή θέση έχει και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο πρώην πρωθυπουργός, κατά τη χρονική περίοδο της θητείας του στο Υπουργείο Συντονισμού ήταν από αυτούς που οραματίστηκαν και πίστεψαν στα πολλαπλά οφέλη που μέχρι σήμερα προσφέρει στα Χανιά η αυτόνομη λειτουργία του ιδρύματος.  

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης βρισκόταν από την πρώτη στιγμή μπροστάρης, από την ίδρυσή του Πολυτεχνείου το 1977, στην εξεύρεση των οικοπέδων που σήμερα είναι η Πολυτεχνειούπολη και των απαραίτητων πιστώσεων για να αγοραστούν και να απαλλοτριωθούν, μέχρι την περίοδο πρωθυπουργίας του όπου το ίδρυμα γνώρισε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη σε κτηριακές εγκαταστάσεις. Για τη συμβολή του αυτή τιμήθηκε άλλωστε με το Χρυσό Μετάλλιο από τη Σύγκλητο του Πολυτεχνείου Κρήτης, στις 1/8/2014, τιμή που αποτελεί και την ανώτατη τιμητική διάκριση του ιδρύματος.

Είναι λοιπόν δίκαιο, η τοπική κοινωνία της Κρήτης να μη λησμονήσει στη σημαντική ιστορική επέτειο των 40 χρόνων του πρωτοπόρου ακαδημαϊκού ιδρύματος τις πιο κρίσιμες ενέργειες του αείμνηστου Χανιώτη ηγέτη και πρώην πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, όπως αυτές προκύπτουν αντικειμενικά από τα ίδια τα αποσπάσματα πρακτικών των συνεδριάσεων της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής (Δ.Ε.) του Πολυτεχνείου Κρήτης:

• Για τον καλύτερο συντονισμό και την προώθηση των θεμάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, ο κ. Μητσοτάκης είχε αναθέσει στους συμβούλους του κ.κ. Στρούμπο και Βιδαλάκη να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της Δ.Ε.  Κατά τις συναντήσεις του Προέδρου της Δ.Ε. με τον Υπουργό Παιδείας ήταν συνήθως παρών και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

• Όταν η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή, στη 2η συνεδρίασή της στις 15-7-1977, αποφάσισε να ζητήσει από τον Υπουργό Παιδείας την απαλλοτρίωση οικοπέδου 3.500 στρεμμάτων στα Κουνουπιδιανά για την ανέγερση των υποδομών του Πολυτεχνείου Κρήτης, ήταν σημαντική η συνεισφορά του, καθώς είχε αναλάβει το Υπουργείο Συντονισμού το Μάιο του 1978.

• Ενημέρωσε τη Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος σε συνάντησή τους για το οικόπεδο το οποίο δίδεται στο Πολυτεχνείο Κρήτης (54η συνεδρίαση, 18-11-1978):

• Παρενέβη ο ίδιος προς τον Μητροπολίτη Χανίων σχετικά με την πώληση του οικοπέδου της Εκκλησίας στο Πολυτεχνείο Κρήτης (92η, 94η και 95η συνεδριάσεις Σεπτέμβριος και Οκτώβριος 1979):

• Ενήργησε για την εξεύρεση των απαραίτητων πιστώσεων για την αγορά των οικοπέδων από την κοινότητα Κουνουπιδιανών και από την Εκκλησία (88η, 95η συνεδριάσεις της Δ.Ε.).

Τέλος, ας θυμηθούμε μερικά από τα λόγια του μεγάλου Χανιώτη πολιτικού, στην τελετή βράβευσης του από τη Σύγκλητο του Πολυτεχνείου Κρήτης τον Αύγουστο του 2014, τα οποία είναι πιο επίκαιρα από ποτέ.

«Περνάμε μια δύσκολη περίοδο. Αν με ρωτούσατε τι χρειάζεται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο ο τόπος αυτή την ώρα, πού πρέπει να ρίξουμε το βάρος μας, θα σας απαντούσα αδίστακτα: Πρέπει να το ρίξουμε στην Παιδεία. Ο μεγάλος κίνδυνος που αντιμετωπίζει ο τόπος μας αυτή την ώρα είναι ο φτηνός και εύκολος λαϊκισμός. Την αλήθεια δεν την είπαμε στον ελληνικό λαό και ο ελληνικός λαός γοητεύεται από τις σειρήνες, το έχει αποδείξει αυτό από τα πολύ παλιά χρόνια η ιστορία μας. Μόνο ο συνειδητός πολίτης που είναι σε θέση να κρίνει ο ίδιος, αποτελεί το σίγουρο και ασφαλές αντίδοτο στον λαϊκισμό».
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook