Οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ συμφώνησαν σήμερα στην επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Συρία λόγω της συνέχισης της βίαιης καταστολής του κινήματος αμφισβήτησης στη χώρα από το συριακό καθεστώς, δήλωσαν διπλωμάτες της ΕΕ και αξιωματούχοι.

«Συμφωνήθηκε η επιβολή των κυρώσεων», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

Το εμπάργκο έχει άμεση ισχύ, αλλά για τα τρέχοντα συμβόλαια θα ισχύσει από τις 15 Νοεμβρίου, διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές.

Η απόφαση αυτή της ΕΕ θα δημοσιευτεί σήμερα στην Εφημερίδα της ΕΕ.

Η ΕΕ αποφάσισε επίσης να επεκτείνει τις κυρώσεις της για το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και την απαγόρευσης της έκδοσης βίζας (θεώρηση διαβατηρίου) σε τέσσερις επιχειρηματίες που κατηγορούνται ότι χρηματοδοτούν το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και σε τρεις επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων μια τράπεζα, κατέληξαν οι ίδιες πηγές.

Αυτοί προστίθενται στις 50 προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και 3 Ιρανοί αξιωματούχοι, και τις 8 συριακές ή ιρανικές επιχειρήσεις, οργανώσεις και θεσμούς στις οποίους έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις.

Το εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου αναμένεται να έχει βέβαιο αντίκτυπο στο συριακό καθεστώς, καθώς η ΕΕ αγοράζει το 95% του πετρελαίου που εξάγει η Συρία.

Παράλληλα συριακές οργανώσεις ακτιβιστών ανακοίνωσαν ότι ένας διαδηλωτής έχασε σήμερα τη ζωή του και πολλοί τραυματίστηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες άνοιξαν πυρ για να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας χιλιάδων ανθρώπων με αίτημα την πτώση του καθεστώτος του προέδρου Άσαντ.

Τουλάχιστον 13 άμαχοι νεκροί από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας

Τουλάχιστον 13 άμαχοι σκοτώθηκαν χθες από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας στις διαδηλώσεις που έγιναν σε όλη τη Συρία με σύνθημα «καλύτερα θάνατος παρά ταπείνωση», ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Ο,τιδήποτε εκινείτο ή οποιοσδήποτε άνθρωπος έβγαινε από το σπίτι του στη συνοικία Μπαμπ ελ Σμπάα, στη Χομς, ήταν στόχος σφοδρών πυρών», κατήγγειλε το Παρατηρητήριο.

Η κρατική τηλεόραση της Συρίας μετέδωσε, ωστόσο, ότι οι δυνάμεις της τάξης «απώθησαν επίθεση ενόπλων στο Ταλμπισέ» και σκότωσαν δύο από αυτούς.

Η Total συνεχίζει την εξόρυξη πετρελαίου στη Συρία

Ο γαλλικός πετρελαϊκός όμιλος Total ανακοίνωσε, την Παρασκευή, ότι σέβεται το εμπάργκο της ΕΕ σε βάρος της Δαμασκού, αποσαφηνίζοντας όμως ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα συνεχίσει στη συριακή επικράτεια να εξορύσσει πετρέλαιο.

«Συμμορφώνεται, βέβαια, ο όμιλός μας με τις κυρώσεις. Δεν αγοράζει αργό πετρέλαιο, ή παράγωγά του, από τη Συρία. Ομως, η πετρελαϊκή παραγωγή του ομίλου μας στη Συρία δεν πρόκειται να διακοπεί», αναφέρεται στο ανακοινωθέν του ομίλου Total, το οποίο νωρίτερα σήμερα εκδόθηκε στη γαλλική πρωτεύουσα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook