Αξιόπιστες πληροφορίες πως το Ιράν ετοιμάζει, μυστικά, πυρηνικά όπλα, υποστηρίζει πως έχει στα χέρια της η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), δηλώνοντας «εξαιρετικά ανήσυχη» για το ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με το Associated Press, η υπηρεσία αναφέρει επίσης πως έχει αυξηθεί η ιρανική παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου κατάλληλου για την παραγωγή ενέργειας, αλλά και πως η Τεχεράνη έχει ξεκινήσει την εγκατάσταση εξοπλισμού για εμπλουτισμό ουρανίου σε νέα, υπόγεια, τοποθεσία.

Στην έκθεσή της, η υπηρεσία αναφέρει επίσης ότι το Ιράν έχει ξεκινήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου με πιο ανεπτυγμένες τεχνικές φυγοκέντρισης, σε σύγκριση με εκείνες που χρησιμοποιούσε τα προηγούμενα χρόνια.

Επιπλέον, η ΙΑΕΑ αναφέρει πως η παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου σε χαμηλό βαθμό έφτασε τον Αύγουστο τους 4,5 τόννους, από 4,1 τόννους το Μάιο. Ουράνιο εμπλουτισμένο σε χαμηλό βαθμό χρησιμοποιείται για παραγωγή ενέργειας, ενώ για την παραγωγή όπλων απαιτείται ουράνιο με υψηλότερο βαθμό εμπλουτισμού.

Η διεθνής κοινότητα έχει επανηλειμμένα κατηγορήσει την Τεχεράνη, η οποία επισήμως χρησιμοποιεί την ατομική τεχνολογία μόνο για ενεργειακούς σκοπούς, πως στοχεύει στην ανάπτυξη του πυρηνικού οπλοστασίου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook