Καλείστε όλοι να παρακολουθήσετε αγώνες Boccia και να εμψυχώσετε τους αθλητές

Το Αθλητικό Σωματείο ΑμεΑ "Αρίων" Χανίων  σας προσκαλεί στην 1η Πανελλήνια Ημερίδα Αγώνων Boccia «Σωκράτης Καραμπάς» που θα διεξαχθεί στο ΕΑΚ Χανίων το Σάββατο στις 17/3/2018 από τις 9.00-16.00 υπό την αιγίδα της ΕΑΟΜ ΑμεΑ.

Οι τελικοί των κατηγοριών θα πραγματοποιηθούν στις 13.30 και θα ακολουθήσουν απονομές.

Το Αθλητικό Σωματείο "Αρίων"  καλεί όλους να παρακολουθήσουν αγώνες Boccia με τη συμμετοχή Αθλητικών Σωματείων Ατόμων με Αναπηρίες από την υπόλοιπη Ελλάδα για πρώτη φορά στα Χανιά και  να εμψυχώσετε τους αθλητές με την ζεστή παρουσία σας!

Τι είναι το Boccia 

Το Boccia αποτελεί Παραολυμπιακό άθλημα και παίζεται από άτομα με εγκεφαλική παράλυση ή άλλη κινητική αναπηρία, π.χ. μυοπάθεια. Απαιτεί αυτοσυγκέντρωση, συντονισμό, ακρίβεια, ομαδικότητα, συνεργασία και στρατηγική. Είναι ένα από τα τρία αθλήματα των Παραολυμπιακών Αγώνων που δεν έχουν αντίστοιχο Ολυμπιακό άθλημα.

Οι αγώνες διεξάγονται σε κλειστό χώρο, στον οποίο χαράσσονται ειδικές γραμμές που οριοθετούν τον αγωνιστικό χώρο. Το Boccia παίζεται ατομικά, σε ζευγάρια ή σε ομάδες των τριών. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να ρίξουν οι παίκτες την δερμάτινη μπάλα τους (χρώματος κόκκινου ή μπλε) όσο πιο κοντά μπορούν στη λευκή μπάλα - στόχο που καλείται "jack". Η λευκή μπάλα ρίχνεται πρώτη, ενώ στη συνέχεια οι ομάδες ρίχνουν εναλλάξ τις μπάλες τους. Οι μπάλες προωθούνται με τα χέρια, τα πόδια, ή, εάν η αναπηρία του συμμετέχοντα είναι σοβαρή, με μία βοηθητική συσκευή, την ράμπα. Στο τέλος του κάθε γύρου, ο διαιτητής μετράει την απόσταση που έχουν οι μπάλες των ομάδων από τη μπάλα - στόχο και δίνει ένα βαθμό για κάθε μπάλα που είναι πιο κοντά στη μπάλα στόχο από τη κοντινότερη μπάλα του αντιπάλου. Η ομάδα ή παίκτης με την υψηλότερη βαθμολογία είναι νικητής στο τέλος του αγώνα.

Ο αριθμός των γύρων και οι μπάλες έχει στη διάθεσή της κάθε ομάδα εξαρτώνται από των αριθμό των συμμετεχόντων. Στο ατομικό παιχνίδι υπάρχουν 4 γύροι, και ο κάθε παίκτης έχει στη διάθεσή του 6 μπάλες. Στο παιχνίδι με ζευγάρια, οι γύροι παραμένουν τέσσερις ενώ ο κάθε παίκτης έχει στη διάθεσή του 3 μπάλες ανά γύρο. Όταν αγωνίζονται ομάδες των τριών, το παιχνίδι αποτελείται από έξι γύρους, ενώ κάθε παίκτης έχει στη διάθεσή του 2 μπάλες.

Οι παίκτες εξετάζονται (classification) ώστε να διαπιστωθεί το είδος της αναπηρίας τους και να καταταγούν στην αντίστοιχη κατηγορία που θα τους επιτρέψει να αγωνιστούν απέναντι σε αθλητές με παρόμοιες φυσικές ικανότητες. Οι αθλητές του Boccia κατατάσσονται σε μία από τις παρακάτω τέσσερις κατηγορίες:

• BC1 - Οι παίκτες αυτής της τάξης ρίχνουν τη μπάλα με το χέρι ή το πόδι. Ένας βοηθός είναι δυνατό να μετακινεί και να σταθεροποιεί το αμαξίδιο ή να τους δίνει τη μπάλα.
• BC2 - Οι παίκτες αυτής της τάξης ρίχνουν τη μπάλα με το χέρι. Δεν έχουν βοηθό.
• BC3 - Οι παίκτες αυτής της τάξης έχουν σημαντική κινητική αναπηρία. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν μία βοηθητική συσκευή για να ρίξουν τη μπάλα. Μπορούν να έχουν βοηθό. Ο βοηθός πρέπει να έχει την πλάτη στραμμένη στο γήπεδο, ενώ απαγορεύεται η οπτική του επαφή με το παιχνίδι.
• BC4 - Οι παίκτες αυτής της τάξης έχουν άλλες σημαντικές κινητικές αναπηρίες. Δεν έχουν βοηθό.

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Boccia του 2017 οι αθλήτριες του Αρίωνα Ελπίδα Δαράκη, με αθλητικό βοηθό την Γεωργία Νικηφοράκη, και Στέλλα Κουμπιάδη, με αθλητικό βοηθό τον Κυριάκο Κουτσουπάκη κατέκτησαν την 2η θέση στα ζευγάρια BC3