Ικανοποίηση για την ένταξη της Μελέτης – Κατασκευής του Φράγματος Γερακαρίου – Ελενών, ως συμπληρωματικό έργο του Φράγματος Πλατύ.

Η Δημοτική Αρχή Αμαρίου εκφράζει την ικανοποίησή της για την υπ’ αριθ. πρωτ. ΔΑΕΕ/160/Φ.Περ. Κρήτης/2-3-2018, απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών κ. Χρ. Σπίρτζη, καθώς εισακούστηκε το δίκαιο αίτημα της και  συμπεριλήφθηκε η μελέτη-κατασκευή του Φράγματος Γερακαρίου – Ελενών στο μεγάλο, σύνθετο και ειδικό έργο Εθνικού Επιπέδου: «Συνδυασμένα Έργα Φραγμάτων Πλατύ και Γερακάρι και του Φράγματος Φανερωµένης και των κατάντη αρδευτικών έργων».

Υπενθυμίζεται ότι, αρχικά επί Δήμου Συβρίτου, είχε προβλεφθεί η Μελέτη και κατασκευή Φράγματος Γερακαρίου, παράλληλα με τη Μελέτη – Κατασκευή  του Φράγματος Πλατύ, ως αντισταθμιστικό όφελος της περιοχής. Από τη νέα Δημοτική Αρχή Αμαρίου το 2015 διαπιστώθηκε ότι, ενώ προχώρησε – το 2011 – η Μελέτη του Φράγματος Πλατύ η οποία και ολοκληρώθηκε πρόσφατα, δεν προχώρησε η Μελέτη του Φράγματος Γερακαρίου – Ελενών.  Άμεσα, ο Δήμαρχος Παντελής Μουρτζανός ξεκίνησε ένα διαρκή αγώνα προς όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς για την επανένταξη της Μελέτης – Κατασκευής του Φράγματος Γερακαρίου – Ελενών, στο αρχικό σχέδιο του αρμόδιου Υπουργείου.

Μετά από τη δημοσίευση της Υπουργικής απόφασης, ο Δήμαρχος Αμαρίου τόνισε: «Η θετική αυτή εξέλιξη δε μπορεί παρά να μας γεμίζει ικανοποίηση, καθώς ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών κ. Χρ. Σπίρτζης, ικανοποίησε το δίκαιο αίτημά μας, τον οποίο και ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε επίσης, τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, που εξαρχής στήριξαν την προσπάθειά μας, καθώς και όλους εκείνους που συνέβαλλαν στη δρομολόγηση του παραπάνω σημαντικού, για την περιοχή, έργου». 

Ειδικότερα σύμφωνα με την απόφαση αυτή το έργο:

1. Χαρακτηρίζεται ως μεγάλο, σύνθετο και ειδικό έργο Εθνικού Επιπέδου: «Συνδυασμένα Έργα Φραγμάτων Πλατύ και Γερακάρι και του Φράγµατος Φανερωµένης και των κατάντη αρδευτικών έργων», με προϋπολογισμό μελέτης 2.000.000,00 € και με εκτιμώμενο κόστος κατασκευής αυτού σε 180.000.0000,00 € .

2. Εντάσσεται στον προγραμματικό σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, προκειμένου να προωθηθούν οι διαδικασίες για το έργο και συγκεκριμένα: σύνταξη και έγκριση επικαιροποιημένων υφιστάμενων μελετών, εκπόνηση και έγκριση νέων μελετών και διαδικασίες δημοπράτησης της κατασκευής.

Αναλυτικά, στην Υπουργική απόφαση περιλαμβάνονται τα εξής έργα: 

α)  Το Φράγμα Πλατύ, χωρητικότητας 21,3 hm3 (εκατομμύρια κυβικά μέτρα) και τα συνοδά του έργα.
β)  Το Φράγμα Γερακαρίου, χωρητικότητας 1,7 hm3 και τα συνοδά του έργα. Το 
Φράγμα Γερακαρίου αποτελεί συμπληρωματικό έργο του Φράγματος Πλατύ. Ο αποθηκευόμενος όγκος των Φραγμάτων Πλατύ και Γερακαρίου θα εξυπηρετεί τα αρδευτικά έργα της Π.Ε Ρεθύμνης. 
γ) Ο Αγωγός μεταφοράς νερού στην Μεσσαρά: ο αγωγός πίεσης εκτιμώμενου μήκους 25km, συνδέει το Φράγμα Πλατύ με το Φράγμα Φανερωμένης. 
δ) Τα Αρδευτικά δίκτυα από το φράγμα Πλατύ στον Π.Ε Ρεθύμνης, εκτιμώμενης 
έκτασης 45.000 στρεμμάτων.
ε) Τον σε λειτουργία ταμιευτήρα του Φράγματος Φανερωμένης, χωρητικότητας 
18,0 hm3.
στ) Τα υφιστάμενα αρδευτικά δίκτυα στην περιοχή Μεσσαράς, έκτασης 36.200 στρεμμάτων και τις προβλεπόμενες επεκτάσεις τους, εκτιμώμενης έκτασης 11.000 στρεμμάτων. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook