Το Δημοτικό Σχολείο Τσικαλαριών συμμετέχει σε πρόγραμμα ERASMUS+ KA2 με τίτλο «Meaningful ICT in collaboration and in a safe and smart environment: our path towards a smart school» 

Το Δημοτικό Σχολείο Τσικαλαριών συμμετέχει σε πρόγραμμα ERASMUS+ KA2 με τίτλο «Meaningful ICT in collaboration and in a safe and smart environment: our path towards a smart school» και είχε την χαρά να φιλοξενήσει μαθητές και δασκάλους από τις 4 χώρες εταίρους: Ισπανία( Escola Salvador Sanroma), Πολωνία( Szkola Podstawowa No4), Ιταλία( Istituto Comprensivo Edmondo de Amicis) και Κύπρο (Δημοτικό σχολείο Πολεμίου) την βδομάδα από 24 Φεβρουαρίου μέχρι 4 Μαρτίου 2018. 

Μια ομάδα αποτελούμενη από 30 άτομα, μαθητές και εκπαιδευτικοί, απόλαυσαν την Κρητική φιλοξενία και ξεναγήθηκαν στις ομορφιές της Κρήτης. Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιελάμβανε επίσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης στα Χανιά, στο Δημαρχείο των Χανίων και στην Δημοτική Βιβλιοθήκη, ξενάγηση στην πόλη των Χανίων, στο λιμάνι και στους Τάφους των Βενιζέλων και επίσκεψη στην Κνωσό. 

Μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν μοναδικές εμπειρίες αφού ήρθαν σε άμεση επαφή με τον τρόπο ζωής, την κουλτούρα και τα ήθη και τα έθιμα των Κρητικών. Την βραδιά της υποδοχής από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας έμαθαν να χορεύουν Κρητικούς χορούς υπό την καθοδήγηση του Συλλόγου «Βιγλάτορες», παρακολούθησαν Καραγκιόζη από τον κύριο Βλαζάκη και γεύτηκαν παραδοσιακά φαγητά και γλυκά που τους πρόσφεραν οι γονείς των μαθητών του σχολείου.

Στην διάρκεια της εβδομάδας, οι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν δύο εργαστήρια, αγγειοπλαστική και Diorama, και οι μαθητές άλλα δυο, δημιουργία φιγούρων για Θέατρο Σκιών(Καραγκιόζη, Τζίτζικας και Μέρμηγκας) και κατασκευή πουλιών με ανακυκλώσιμα υλικά. Επίσης, συμμετείχαν στο πρόγραμμα του σχολείου για μια ολόκληρη εβδομάδα και ήρθαν σε επαφή με το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Συνάντησαν  τον Προιστάμενο Πρωτοβάθμιας Διεύθυνσης Χανίων, κύριο Μανόλη Μηλιαράκη και την Σχολική Σύμβουλο κυρία Αθηνά Ντούλια, οι οποίοι τους καλωσόρισαν με την σειρά τους στην πόλη μας.

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι αυτής της φιλοξενίας είναι συνδεδεμένο με τους γονείς του σχολείου Τσικαλαριών που φιλοξένησαν παιδιά από τις άλλες χώρες. Η κ. Ρωξάνη Μανωλάκη, μάμα μαθητή της Ε’ τάξης , που φιλοξένησε ένα παιδί από την Ισπανία καταθέτει την εμπειρία της: « Η φιλοξενία ενός παιδιού από άλλη χώρα ήταν για όλους μας μια ξεχωριστή και πρωτόγνωρη εμπειρία. Τα συναισθήματα ήταν ανάμεικτα!! Σαν γονείς και εμείς είχαμε την ευθύνη ενός άλλου παιδιού που οι γονείς του μας το εμπιστεύτηκαν στα πλαίσια του Erasmus και αυτό ήταν και το πιο δύσκολο κομμάτι!! Έγινε μια αλλαγή στη ρουτίνα μας τις μέρες που φιλοξενήσαμε το παιδί όσο αφορά το πρόγραμμα που έπρεπε να ακολουθήσουμε που πραγματικά πιστεύω ότι είχαμε ανάγκη αυτή τη μικρή αλλαγή οι μεγάλοι περισσότερο από τους μικρούς!! Η επικοινωνία ανάμεσα στις οικογένειες κύλησε άψογα φυσικά με την βοήθεια της τεχνολογίας και έτσι οι γονείς του παιδιού είχαν συνεχή ενημέρωση για το που βρίσκεται και τι κάνει το παιδί τους. Το παιδί από την πρώτη κιόλας στιγμή ένιωσε άνετα και έγινε ένα με την οικογένεια. Κάθε βράδυ είχαμε επικοινωνία με τους γονείς μέσω skype. Οι μέρες πέρασαν γρήγορα και ήρθε η ώρα του αποχωρισμού με δυνατά συναισθήματα και φιλίες τόσο ανάμεσα στα παιδιά όσο και στους γονείς των δύο οικογενειών, που η απόσταση όσο μεγάλη και αν είναι δεν μπορεί να σπάσει τέτοιους δεσμούς!!! Απίστευτη εμπειρία και μάθημα ζωής για όλους!!!»

Για την επιτυχία αυτής της εβδομάδας Erasmus θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κ. Παπαδερού Μαρία για το εργαστήριο αγγειοπλαστικής, τον κ. Βλαζάκη για την παράσταση Καραγκιόζη,  τον κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη, εντεταλμένο σύμβουλο Παιδείας και διά Βίου Μάθησης Περιφέρειας Κρήτης, τον Παραδοσιακό Σύλλογο Χανίων «Βιγλάτορες» , τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού σχολείου Τσικαλαριών, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τσικαλαριών και τον Φιλανθρωπικό Σύλλογο «ο Άγιος Αντώνιος».
Ανανεώνουμε το ραντεβού μας στην Πάφο της Κύπρου τον Μάιο!

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook