Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει έρευνα αμερικανικού πανεπιστημίου, σύμφωνα με την οποία πάνω από το 90% των εμφιαλωμένων νερών περιέχουν μικροσκοπικά σωματίδια πλαστικού, τα οποία φυσικά ο καταναλωτής καταπίνει εν αγνοία του.

Οι ερευνητές του πολιτειακού πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης ανέλυσαν για λογαριασμό του δημοσιογραφικού οργανισμού Orb Media δείγματα από 259 μπουκάλια νερού από εννέα χώρες και 11 διαφορετικές μάρκες, ανακαλύπτοντας κατά μέσον όρο δέκα πλαστικά σωματίδια με πλάτος μεγαλύτερο μιας ανθρώπινης τρίχας, δηλαδή άνω των 100 μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του χιλιοστού). 

Ανιχνεύθηκαν, επίσης, κατά μέσον όρο 314 μικροσωματίδια πιθανού (αλλά όχι βέβαιου) μικροπλαστικού για κάθε ένα λίτρο νερού, με μέγεθος το κάθε σωματίδιο από 6,5 έως 100 μικρόμετρα.

Από τα 259 μπουκάλια που ελέγχθηκαν, μόνο τα 17 δεν περιείχαν καθόλου ίχνη πλαστικών.

Το πιο συχνό είδος πλαστικού μέσα στα εμφιαλωμένα νερά ήταν το πολυπροπυλένιο (χρησιμοποιείται στα πλαστικά καπάκια των μπουκαλιών), ενώ μόλις 17 από τα 259 μπουκάλια δεν περιείχαν καθόλου ίχνη πλαστικών.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, υψηλά επίπεδα πλαστικών μικροσωματιδίων βρέθηκαν και στο νερό της βρύσης. Συγκεκριμένα στην Ευρώπη, το 72,2% του νερού βρύσης περιέχει μικροπλαστικό.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι τα μικροπλαστικά μεταφέρονται και με τον αέρα, συνεπώς μπορεί να «τρυπώσουν» μέσα στα εργοστάσια εμφιάλωσης.

Οι εταιρείες, από την πλευρά τους, σημείωσαν επίσης πως τα μικροπλαστικά είναι πανταχού παρόντα στο περιβάλλον και έτσι πιθανόν να βρεθούν και σε προϊόντα με υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας και ποιότητας.

Ξεκίνησε έρευνα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) από την πλευρά του ξεκίνησε επείγουσα έρευνα για τους κινδύνους στην ανθρώπινη υγεία, καθώς γεννάται το μεγάλο ερώτημα αν η κατανάλωση αυτών των μικροσωματιδίων είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, η έκθεση του 2016 της Ευρωπαικής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων τονίζει πως το 90% των μικροπλαστικών σωματιδίων που καταναλώνονται από τον άνθρωπο μπορεί να περάσει από το έντερο χωρίς να αφήσει κάποιο αποτύπωμα.

Τι γίνεται όμως με το υπόλοιπο 10%; Κάποια σωματίδια μπορεί να καταλήξουν στο εντερικό τοίχωμα. Άλλα μπορούν να απορροφηθούν από τον εντερικό ιστό και να ταξιδέψουν μέσω του λεμφικού συστήματος στο υπόλοιπο σώμα. Τα σωματίδια μεγέθους 110 μίκρον (0,11 χιλιοστών) μπορούν να εισχωρήσουν στην ηπατική πυλαία φλέβα του σώματος που μεταφέρει αίμα από τα έντερα, τη χοληδόχο κύστη, το πάγκρεας και τον σπλήνα στο συκώτι. Ακόμη μικρότερα σωματίδια μεγέθους 20 μίκρον (0,02 χιλιοστών) έχουν παρατηρηθεί να εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος πριν καταλήξουν στα νεφρά και το συκώτι.

Το 90% των πλαστικών σωματιδίων που βρέθηκαν στην έρευνα ήταν μεταξύ 100 και 6,5 μικρον – αρκετά μικρά, σύμφωνα με τους ερευνητές για να περάσουν κάποια από αυτά στο έντερο και το υπόλοιπο σώμα. Ωστόσο, ελάχιστες έρευνες έχουν γίνει μέχρι σήμερα για το πόσο συχνά μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο και τι επιπτώσεις έχει. Υπάρχει ένα κενό γνώσης που όπως λένε μερικοί ερευνητές αποτελεί από μόνο του λόγο ανησυχίας.

star.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook